Νέο βήμα στην εξωστρέφεια: Στους κορυφαίους Δήμους η Καλαμάτα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό «Change Now»

/

Πρόσκληση στον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, απέστειλε η επιτροπή του παγκόσμιου οργανισμού «Change Now» και η «Επιτροπή Συμφώνου Δημάρχων της Ευρώπης για το Κλίμα και την Ενέργεια», προκειμένου να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη συνάντηση για την περιβαλλοντική και κοινωνική μετάβαση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Μαΐου του 2023 στο Παρίσι και σε αυτή θα συμμετέχουν σημαντικοί θεσμοί. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη περσινή συνάντηση συγκέντρωσε πάνω από 60.000 συμμετέχοντες, από περισσότερες από 120 χώρες.

Ο κ. Βασιλόπουλος θα εκπροσωπήσει την Καλαμάτα, σε φόρουμ αφιερωμένο στους δημάρχους της Ευρώπης και θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει με ομολόγους του απόψεις για ζητήματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, την κυκλική οικονομία, την πράσινη κινητικότητα κλπ. Στόχος είναι να προσδιοριστούν λύσεις, βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής, ενώ σχεδιάζονται εργαστήρια και διμερείς συναντήσεις.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, στο φόρουμ θα εκπροσωπηθούν, ύστερα από επιλογή, οι 50 πιο γρήγορα εξελισσόμενες πόλεις, ανάλογα με την επιτάχυνση των τοπικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια. Σημείο αναφοράς για την επιλογή της Καλαμάτας, σύμφωνα με την πρόσκληση, αποτελεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030».

Η προσπάθεια εξωστρέφειας

Η επιλογή και η πρόσκληση της Καλαμάτας στην συνάντηση του Παρισιού έρχεται σε συνέχεια μια σειράς άλλων πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν την εξωστρέφεια της Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρέθηκε κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης σε σειρά κρίσιμών ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Στρατηγικής ΒΑΑ, την επικαιροποίηση του ΓΠΣ, τη χάραξη ενιαίας αστικής πολιτικής με έμφαση στο παράκτιο μέτωπο, τη διαχείριση των τουριστικών περιοχών, τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, προσπάθειες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Καλαμάτας έχουν γίνει και με τις αδελφοποιημένες πόλεις, κυρίως με την πόλη του Lowell των ΗΠΑ, όπου έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία για ζητήματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Επιπλέον, σε ταξίδια του κ. Βασιλόπουλου στο εξωτερικό, με ποιο πρόσφατό αυτό στη Μελβούρνη, γίνονται προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί κυρίως στον τουριστικό, στον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό τομέα.

Τέλος, κορωνίδα της προσπάθειας για εξωστρέφεια αποτελεί η επιλογή της Καλαμάτας στο πρόγραμμα των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να μπουν οι βάσεις για την έναρξη του προγράμματος και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στον δήμο Καλαμάτας να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους και να υλοποιήσει δράσεις που θα αλλάξουν τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Διπλό» του Ατρόμητου στο Ηράκλειο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με υπογραφή Νίκα: Απόρριψη έργου 15.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου – «Μεγάλο παραμυθά» χαρακτηρίζει τον Περιφερειάρχη ο Πέτρος Τατούλης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Πέρασε» από το Περιφερειακό Συμβούλιο η ΜΠΕ της νέας επένδυσης της ΤΕΜΕΣ στη Βελίκα – Ερωτήματα από την παράταξη Τατούλη – Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συνεδρίαση

θετικά ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο επί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που αφορά