Αντώνης Σαμαράς για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους – Παρέμβαση και από τον Μίλτο Χρυσομάλλη

/

Στο ζήτημα του θανάτου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναφέρθηκε με δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες», δηλώνει ο Μεσσήνιος πολιτικός. «Το πολιτειακό ζήτημα στην χώρα έχει κλείσει οριστικά με απόφαση του ελληνικού λαού και δεν χρειάζεται μικροψυχία», αναφέρει σε παρέμβασή του ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει στη δήλωσή του:

Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή. Είναι ιερή – και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων – μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.

Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή…

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.

Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει.

Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του.

Παρέμβαση Χρυσομάλλη

Στο ζήτημα του θανάτου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσομάλλης το πρωί της Πέμπτης (12/1) βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Οpen «Ώρα Ελλάδος», όπου και σημείωσε ότι ο αποθανών τέως Βασιλεύς «υπήρξε αρχηγός του Κράτους, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ολυμπιονίκης».

«Το πολιτειακό ζήτημα», προσέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας «έχει κλείσει οριστικά με απόφαση του ελληνικού λαού και δεν χρειάζεται μικροψυχία».

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μένελαος Γερονικολός: Η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ κατέστρεψαν μια καλή χρονιά για το ελαιόλαδο και οδηγούν τους αγρότες σε νέα αδιέξοδα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ανακοίνωση Κοσμόπουλου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές» – Ερωτηματικά για το μέλλον της παράταξής του

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.