Κυρ. Μητσοτάκης: Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και στο Αιγαίο

«Ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα, όμως, συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της εκδήλωσης στο Ζάππειο για τα «3 χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης».

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο αλλά και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του Μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αναφορά στις μεταναστευτικές εισβολές το Μάριο του 2020, υπογράμμισε ότι θωρακίσαμε τα σύνορά μας κάνοντας λόγο για βόμβα που απασφάλισε η ετοιμότητα της πολιτείας αλλά και η ενότητα των πολιτών και ιδιαίτερα των ακριτών μας, στον Έβρο αλλά και στα νησιά μας.

Είπε ότι ακολούθησε ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται στα στοιχεία αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών που ζουν στις ακριτικές περιοχές.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία αποτροπής παράνομων εισόδων αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, οι οποίες και μειώνονται συνεχώς.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο υπουργείο σχετικά με την μείωση των μεταναστευτικών ροών αναφέροντας πως «Το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας».

Και πρόσθεσε πως: «Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα. Γιατί θυμίζω ότι εκτός από τα ζητήματα της στέγης, καταφέραμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών». Υπογράμμισε δε ότι «προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει πάντα, πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το αγαθό της ζωής. Οι ελληνικές δυνάμεις, κυρίως το Λιμενικό μας, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου. Εκεί που τους στέλνουν έρμαια του καιρού οι συμμορίες της απέναντι όχθης».

Κάποιοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα μόνο το ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης. Αποτελεί και μία δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όλων όσοι δικαιούνται, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι». Όπως πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία, έτσι πρέπει να αποκαλύπτονται και όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα.

Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Με ένα ψέμα το οποίο διήρκησε επί εβδομάδες, το οποίο, δυστυχώς, απεδείχθη φτηνή και ύπουλη προπαγάνδα. Με ανύπαρκτη τη “μικρή Μαρία” που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στη διαχείριση του προβλήματος των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. «Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε από τη «δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση του 2015- 2019» και αναφέρομαι στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, όταν ιδρύσαμε ειδική γραμματεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την Ειρήνη Αγαπηδάκη και με την απόλυτη υποστήριξη του Υπουργείου και του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, της Σοφίας Βούλτεψη. Το λύσαμε το ζήτημα αυτό. Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα προσφυγόπουλα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους».

«Σε αυτή την πολιτική την οποία ακολουθήσαμε που είναι δίκαιη αλλά και αυστηρή σίγουρα δεν χωρούν ετικέτες και προελεύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη φιλοξενία γυναικών από το Αφγανιστάν αλλά και Ουκρανών προσφύγων.

Θέλησε ακολούθως να αναδείξει τη σημασία της πανευρωπαϊκής συνεργασίας επισημαίνοντας πως έχουν γίνει βήματα, μένει να γίνουν και πολλά ακόμα. «Σε μία περίοδο διεθνούς αστάθειας το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε στοίχημα διαρκείας καθώς οι μορφές και οι εντάσεις του μεταβάλλονται συνέχεια και θα απαιτούν συνέχεια νέες πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε και τη γεωπολιτική διάσταση του προβλήματος.

Έκλεισε απευθύνοντας συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές αυτού του μεγάλου επιτεύγματος και απέδωσε τα εύσημα στους ένστολους της Ακτοφυλακής, στα πληρώματα του Λιμενικού, σε εκείνους που φυλάνε τα σύνορα στον Έβρο αλλά και στα στελέχη που αγκαλιάζουν τους μετανάστες, διαχειρίζονται τα αιτήματά τους και φροντίζουν για την ενσωμάτωσή τους και φυσικά στο υπουργείο που συντονίζει την όλη προσπάθεια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τα ΤΑΜΕΥ χρηματοδοτούν μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την πάταξη κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, ενώ, παράλληλα, δίνουν έμφαση στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και σε δράσεις κοινωνικής ένταξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έντονη αντίδραση της Σερβίας στις ρωσικές προσπάθειες στρατολόγησης Σέρβων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μήνυση κατά της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα κατέθεσε ο Ν. Παππάς – «Η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες» απαντά ο επιχειρηματίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ