ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ – Άσκηση παρεμβάσεων από φορείς κατά της ΣΥΜΕΠΟΠ και της Ένωσης Μεσσηνίας

17 Ιανουαρίου 2023

Στις 24 Ιανουαρίου θα παιχτεί το δεύτερο επεισόδιο της υπόθεσης που σχετίζεται με την ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, καθώς για τότε έχει οριστεί η δικάσιμος στο Συμβουλίο της Επικρατείας, το οποίο θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Μάιο του 2022 ακυρώθηκε η απόφαση Αποστόλου, που όριζε ως συνώνυμο την ονομασία Κalamata για τους εξαγωγείς της ελιάς Καλαμων. Ονομασία που, έτσι κι αλλιώς, έχει καθιερωθεί στις συναλλαγές από τη δεκαετία του 1930, δηλαδή πολλές δεκαετίες πριν εμφανιστεί το προϊόν ΠΟΠ.

Η απόφαση Αποστόλου ακυρώθηκε για τυπικές πλημμέλειες και έτσι μετά από αίτηση της ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ και Επιμελητηριων Αιτωλοακαρνανιας, Λακωνίας και Φθιώτιδας στον Υπουργο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία απάλειψε και συμπλήρωσε τα τυπικά ελαττώματα της προηγούμενης.

Ωστόσο, ο ΣΥΜΕΠΟΠ και η Ένωση Μεσσηνίας κατέθεσαν νέα αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης Γεωργαντά.

Η δικάσιμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει οριστεί για την 24/1/2023 και σήμερα (Δευτέρα, 17/1) ολοκληρώθηκε η άσκηση παρεμβάσεων από φορείς όλης της υπόλοιπης Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις κατέθεσαν η ΠΕΜΕΤΕ η ΔΟΕΠΕΛ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανιας Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρων, καθώς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιτραπέζιας Ελιας Καλαμάτας, τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Best City Awards 2023: Πέντε βραβεία απέσπασε ο δήμος Καλαμάτας – «Η αναγνώριση μας γεμίζει ευθύνη προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και στο μέλλον» δηλώνει ο Θ. Βασιλόπουλος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πάνω από 500 διαφημιζόμενοι ανέστειλαν τη συνεργασία τους με το Twitter από όταν πέρασε στον Μασκ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συνάντηση μελών της ΕΘΕΑΣ με τον Κώστα Τσιάρα – Στο τραπέζι οι Δηλώσεις ΟΣΔΕ και η στήριξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Το μεσημέρι της Παρασκευής (12/07), τα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση

Δείτε επίσης