Ρωσία: Οι βουλευτές δεν θα δημοσιοποιούν πλέον τα εισοδήματά τους

Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα νομοσχέδιο που επιτρέπει στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της να μην δημοσιοποιούν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, θέτοντας τέλος σ’ ένα μέτρο διαφάνειας που αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι Ρώσοι βουλευτές δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις από την 1η Μαρτίου και θα δημοσιεύονται μόνο ανώνυμα στατιστικά στοιχεία.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σήμερα μετά την τρίτη ανάγνωση από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) και πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), κάτι που συνιστά μια τυπική διαδικασία.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή εδώ και δύο χρόνια, διεξάγει επί χρόνια έρευνες για τον πλουτισμό εκλεγμένων αξιωματούχων, υπουργών και ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλοντας την ενδημική διαφθορά που ενθαρρύνει το καθεστώς του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι χρησιμοποιούσαν τακτικά τις φορολογικές δηλώσεις των εκλεγμένων αξιωματούχων για να αναδείξουν την ασυμφωνία μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματός τους και του βιοτικού τους επιπέδου.

Ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της επιτροπής κρατικής οικοδόμησης και νομοθέτησης, Πάβελ Κρασενίνικοφ, δήλωσε ότι στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται μόνο γενικές πληροφορίες για το ότι οι βουλευτές και γερουσιαστές κατάθεσαν τα στοιχεία και τηρούν τον νόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Όλοι οι ισχύοντες μηχανισμοί κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων, έλεγχοι κτλ παραμένουν σε ισχύ χωρίς αλλαγές για τους βουλευτές. Δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού των ελέγχων», δήλωσε ο Κρασενίνικοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΔ για υπόθεση Καλογρίτσα: Ο κ.Τσίπρας δεν πρόκειται να αποφύγει τις απαντήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις σακούλες με τα μαύρα που πήγαιναν στο κόμμα του

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Πέρασε» από το Περιφερειακό Συμβούλιο η ΜΠΕ της νέας επένδυσης της ΤΕΜΕΣ στη Βελίκα – Ερωτήματα από την παράταξη Τατούλη – Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συνεδρίαση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ