Γερμανία: Υπέρ της παράδοσης των Leopard 2 στην Ουκρανία η πλειοψηφία των Γερμανών

Υπέρ της παράδοσης των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με τον κίνδυνο η απόφαση να οδηγήσει σε ρωσική επίθεση εναντίον δυτικών χωρών. Ταυτόχρονα, η φθορά των Πρασίνων συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το σημερινό «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ορθή την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, με το 38% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της παράδοσης των Leopard 2 εντοπίζεται μεταξύ των ψηφοφόρων τάσσεται των Πρασίνων, με 75%, ενώ ακολουθούν οι υποστηρικτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με 64%, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 61% και των Φιλελευθέρων (FDP), με 55%. Αντιθέτως, μόνο το 31% των ψηφοφόρων της Αριστεράς και μόλις το 6% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης. Οι διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας παραμένουν, με τους πολίτες των δυτικών κρατιδίων να επιδοκιμάζουν την αποστολή των Leopard 2 σε ποσοστό 59%, έναντι 35% των πολιτών στις ανατολικές περιοχές.

Στο ερώτημα αν «η παράδοση αρμάτων μάχης στη Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης εναντίον δυτικών κρατών», οι απαντήσεις είναι απολύτως μοιρασμένες, με 48% για το «ναι» και το «όχι». Οι προσδοκίες πάντως από το νέο υπουργό ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους είναι μεγάλες, με το 68% να εκτιμά ότι «θα κάνει καλά τη δουλειά του» και μόνο το 8% να εκφράζει αντίθετη άποψη. «Δεν γνωρίζω» απαντά το 24%.

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, CDU/CSU εξακολουθούν να προηγούνται με 27%, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ το SPD κερδίζει μία μονάδα και φθάνει το 21%. Οι Πράσινοι, αντιθέτως, χάνουν δύο μονάδες και βρίσκονται και πάλι στην τρίτη θέση, με 19%. Ακολουθεί η AfD με 15% (+1), το FDP με 6% χωρίς μεταβολή και η Αριστερά με 6%, επίσης χωρίς μεταβολή στα ποσοστά της.

Η εικόνα φθοράς για τους Πράσινους περιλαμβάνει και τους υπουργούς, με την δημοτικότητα των υπουργών Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Σε άνοδο βρίσκεται από την άλλη πλευρά η δημοτικότητα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με το 55% «κάνει καλά τη δουλειά του». Το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει, ταυτόχρονα, ότι οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) είναι «κακές», έναντι του 33% που θεωρεί ότι είναι «καλές». Το 71% πάντως αναμένει ότι η κυβέρνηση θα αντέξει έως το τέλος της θητείας της, το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Super League: Το πλήρες πρόγραμμα των τελευταίων 6 αγωνιστικών

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βέλγιο: Η κυβέρνηση θα δώσει στην Ουκρανία πυραύλους, μυδραλιοβόλα, πυρομαχικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ