Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σφοδρή κριτική από Τατούλη και αγρότες στον Παναγιώτη Νίκα για την σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

/

Πυρά εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, εξαπολύει η μείζονα μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, με ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετικά με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη την Παρασκευή για τα αγροτικά ζητήματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρεάς Λυκουρέντζος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και εκπρόσωποι των αγροτών.

Ωστόσο, η σύσκεψη, την οποία ο κ. Νίκας σε σχετικές του δηλώσεις χαρακτήρισε «δημιουργική συζήτηση», προκάλεσε την αντίδραση της «Νέας Πελοποννήσου, η οποία μιλά για «φιάσκο» και «επικοινωνιακό σόου», αλλά και των αγροτών, οι οποίοι μιλούν για «κούφια λόγια».

Η ανακοίνωση της «Νέας Πελοποννήσου»:

Σε απόλυτο φιάσκο μετατράπηκε το επικοινωνιακό «σόου» του κ.Νίκα με το οποίο προσπάθησε  να αναδείξει το δήθεν ενδιαφέρον του για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Πελοποννήσου.

Ο κ. Περιφερειάρχης προσκάλεσε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο στη συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους των αγροτών παρουσία των «αγαπημένων» του τηλεοπτικών καμερών, των υπηρεσιακών παραγόντων και του αρμόδιου για τα αγροτικά ζητήματα Αντιπεριφερειάρχη του.

Με προκλητικό θράσος σε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συνάντηση ως «δημιουργική συζήτηση»!

Είναι πραγματικά ντροπή ο κ. Περιφερειάρχης με κυνισμό και με προκλητικό τρόπο να αδιαφορεί πλήρως για τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών μας και να περιορίζεται σε παραφιλολογία, εκθέσεις ιδεών, φιλοφρονήσεις, χαμόγελα και φωτογραφίες.

Ο κ. Νίκας δεν έδωσε και δεν πρότεινε καμία απολύτως λύση για τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών μας αλλά για ακόμη μία φορά μας ενημέρωσε ότι θα επισκεφθεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προκειμένου να αναζητηθούν «λύσεις»!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Νίκας είναι ο Περιφερειάρχης ο οποίος καταψήφισε όλες τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορούσαν στη στήριξη των αγροτών και των προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποφάσεις για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», τη σταφίδα, τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες και παγετούς) σε εσπεριδοειδή, κηπευτικά κτλ., τη μη ένταξη δικαιούχων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις  στο πρόγραμμα νέων αγροτών κτλ.

Η Περιφερειακή Αρχή του κ. Νίκα έχει μεγάλες ευθύνες για τις αστοχίες του προγράμματος δακοκτονίας λόγω έλλειψης των απαραίτητων φυτοπροστατευτικών φαρμάκων. Η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής επεκτείνεται και στην αδιαφορία που έδειξε για την επίλυση του πολύ σοβαρού προβλήματος που δημιουργήθηκε από την έλλειψη αγροτών γης που οδήγησε στην έντονη εμφάνιση του γλοιοσπόριου, αφού ο ελαιόκαρπος παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ελαιόδεντρα και η συγκομιδή του δεν έγινε στο κατάλληλο χρόνο.

Η διοίκηση της Πελοποννήσου από την Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία της χαρακτηρίζεται από απόλυτη απραξία και ανικανότητα σε ό,τι αφορά τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Ο εμπαιγμός και η προπαγάνδα συνεχίζεται χωρίς όρια. Ο κ. Νίκας γυρίζει την πλάτη του στους αγρότες μας, για να «χτυπήσει την πλάτη» στη φιλική του Κυβέρνηση, αγνοώντας ότι ο αγροτικός κόσμος της Πελοποννήσου έχει ήδη αρχίσει δυναμικούς αγώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο κ.Νίκας αμφισβητείται από κορυφαία στελέχη της παράταξης του αλλά και της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο, δημιουργεί τέτοια «σόου» μόνο για να βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Στη δίνη αυτή της πολιτικής του αγωνίας για την προσωπική του πολιτική επιβίωση, δεν δίστασε αυτή τη φορά να θυσιάσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας από την αδιαφορία της κυβερνητικής πολιτικής και της ανύπαρκτης Περιφερειακής Αρχής.

H ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ):

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου συνάντηση της ΟΑΣΠΠ με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, που σημειωτέων εκπροσωπούσε – όπως μας δήλωσε – και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  τις Διευθύνσεις των ΔΑΟΚ των νομών της Περιφέρειας, προκειμένου να θέσουμε τα αιτήματα επιβίωσής  μας και να ακούσουμε τις προθέσεις των αρμόδιων θεσμικών και πολιτικών υπευθύνων, όσο αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

 Το αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά ήταν «κούφια λόγια», αφού ενώ αναγνωρίστηκε από τον κ. Περιφερειάρχη και τους Διευθυντές των ΔΑΟΚ  ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και με βάση την πραγματικότητα που ζούμε, μείναμε μόνο στην διαπίστωση και δεν δόθηκε καμία δέσμευση για την ικανοποίησή τους.

Συνεχίζουμε μαχητικά, σε πανελλαδικό συντονισμό μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δυναμώνοντας τον αγώνα μας για επιβίωση!

Καλούμε όλους τους Αγροτικούς – Κτηνοτροφικούς  Συλλόγους,  όλες και όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους οργανωμένα και με κάθε μορφή δράσης, να συνεχίσουν την πάλη για το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας, χωρίς τη καθημερινή αγωνιά της επιβίωσης και το φόβο του ξεκληρίσματος.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, ό,τι έχει κατακτηθεί, έχει κατακτηθεί κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος!

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ να ικανοποιήσει ΤΩΡΑ όλα τα δίκαια  αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων!

Παλεύουμε και διεκδικούμε :

 • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).  
 • Επιδότηση που να καλύπτει το τεράστιο κόστος στις ζωοτροφές.
 • Εδώ και τώρα να δοθεί η αποζημίωση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους χωρίς προϋποθέσεις στο 100% της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν οι αγροτοπαραγωγοί από τον παγετό του 2022 και από την πυρκαγιά του 2021. Να μην ισχύσει ο συμψηφισμός που αποφάσισε ο ΕΛΓΑ για της προκαταβολές της ζημιάς από τον Παγετό σε Αργολίδα και Λακωνία.
 • Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.
 • Δακοκτονία:
 • Να γίνει άμεσα καταγραφεί της ζημιάς από τον δάκο και γλοιοσπόριο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
 • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.
 •  Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
 •  Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
 • Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών  από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 • Με  κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο.  Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών.
 • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.
 • Να ενταχθούν άμεσα όλοι οι επιλαχόντες στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πέμπτο τρόπαιο στις γυναίκες ο Ολυμπιακός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Φοίνικας «προσγείωσε ανώμαλα» τον Παναθηναϊκό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βασιλόπουλος για επέτειο 23ης Μαρτίου: Είμαι υπερήφανος για την συμβολή της πόλης μας στο Αγώνα του ’21 – Είμαι υπερήφανος και για τις προόδους του σύγχρονου Δήμου μας

Δήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 23ης Μαρτίου, έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.