Από τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα οι σεισμοί που χτύπησαν Τουρκία και Συρία – Τρομάζει ο πρώτος απολογισμός των νεκρών και των ζημιών

6 Φεβρουαρίου 2023

Δύο σεισμοί – από τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα – έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία σήμερα, ισοπεδώνοντας ολόκληρες περιοχές, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του επλήγη από την «μεγαλύτερη καταστροφή» μετά τους σεισμούς το 1939 στο Ερζιντζάν, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. 

Ακολουθούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία της τραγωδίας:

Πότε και πού;

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Παζάρτσικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, σε εστιακό βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, πριν από έναν νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, στις 12:24 ώρα Ελλάδας, πάλι στη νοτιοανατολική Τουρκία, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου.

Προσωρινοί απολογισμοί θυμάτων

Πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων.

Στην Τουρκία, ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στις 16:30 ώρα Ελλάδας η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) ήταν 1.498 νεκροί και τουλάχιστον 8.533 τραυματίες. Σύμφωνα την υπηρεσία, 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Στη Συρία, ο απολογισμός μέχρι τις 16:20 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τα σωστικά συνεργεία στις περιοχές των ανταρτών, έκανε λόγο για 810 νεκρούς και τουλάχιστον 2.280 τραυματίες.

Υλικές ζημιές

Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε σχεδόν 3.000 καταρρεύσεις κτιρίων σε επτά διαφορετικές επαρχίες – 2.834 σύμφωνα με την AFAD. Συγκεκριμένα, έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.

Διεθνής βοήθεια

Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε γρήγορα σε έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Τουρκία. Παρά τις διμερείς εντάσεις, τόσο η Ελλάδα όσο και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία.

Πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.

Συρία:Στους 810 οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες – Εκτός λειτουργίας το διυλιστήριο της Μπανιάς

Τα θύματα στη Συρία συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον νέο προσωρινό απολογισμό να ανέρχεται πλέον στους 810 νεκρούς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, της Ερυθράς Ημισελήνου και των Λευκών Κρανών, των διασωστών που δραστηριοποιούνται στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Με βάση τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο SANA, 430 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.315 τραυματίστηκαν στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Λαττάκειας, της Χάμα και της Ταρτούς – όλες ελέγχονται από το καθεστώς. Ο προηγούμενους απολογισμός έκανε λόγο για 371 νεκρούς και 1.089 τραυματίες. Το SANA μετέδωσε επίσης φωτογραφίες που δείχνουν σημαντικές καταστροφές σε πολλές πόλεις, όπως στη Λαττάκεια, όπου ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν.

Στο Χαλέπι, μια πόλη που υπέστη μεγάλες καταστροφές λόγω του πολέμου την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον 46 κτίρια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 156 άνθρωποι. Στη Χάμα, κατέρρευσε ένα οκταώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν περίπου 125 ένοικοι, ανέφερε μια πηγή της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου. Οι διασώστες προσπαθούν με κάθε μέσο να βγάλουν νεκρούς και τραυματίες από τα χαλάσματα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όλη την εβδομάδα.

Το διυλιστήριο της Μπανιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

Στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 380 νεκροί και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί καθώς «εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένες». Τα Λευκά Κράνη ζήτησαν να τους σταλούν βαρέα οχήματα καθώς αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες» στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να εντοπίσουν και να ανασύρουν τους επιζώντες. Όπως είπαν, έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς 133 κτίρια και άλλα 272 εν μέρει, ενώ ρωγμές διαπιστώνονται σε χιλιάδες σπίτια στη βορειοδυτική Συρία.

Σοβαρές ζημιές καταγράφονται επίσης στις ζώνες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως στην Αζάζ και την Τζαραμπλούς (βορείως του Χαλεπιού) και τη Σαρμάντα (βορείως του Ιντλίμπ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Σιγή ασυρμάτου» από την ΕΕ για την ενδεχόμενη επίσκεψη Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές της Πελοποννήσου καταγράφονται προβλήματα, λόγω χιονοπτώσεων και παγετού

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Δείτε επίσης