Μητσοτάκης: Η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα το 2019 ήταν μια ακραία πράξη διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων

Την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για την αποβολή των πολιτικών σχηματισμών που επιβουλεύονται την δημοκρατική ομαλότητα, με την σχετική νομοθετική ρύθμιση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την συμπαράσταση του ελληνικού λαού, και την οδύνη του ιδίου για τα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα συνδράμει την γείτονα χώρα προκειμένου να επουλώσει τις πληγές της, ενώ άσκησε οξύτατη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του να μην παρίσταται στις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων λέγοντας ότι ο λαός εξέλεξε αντιπροσώπους και όχι απεργούς.

“Πρόκειται για μία πραγματικά πρωτοφανή απόφαση: να αντιτάξετε το παράλογο στον διάλογο, αποσύροντας το κόμμα σας από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Με άλλα λόγια ουσιαστικά τι κάνετε; Αρνείστε να τοποθετηθείτε, δια της ψήφου σας, για ζητήματα που ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες. Σήμερα για τις ρυθμίσεις στο στράτευμα, αύριο για άλλα θέματα, όπως οι προκαταβολές των επικουρικών στους συνταξιούχους” είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε:

“Αυτή θα είναι η τακτική σας μέχρι τις εκλογές; Σας το λέω, λοιπόν, ανοιχτά: είναι μία επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο τη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Προσβάλλει, πρωτίστως, εκείνους οι οποίοι σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε εάν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ “δεν συνιστά, ουσιαστικά, κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι δικοί σας ψηφοφόροι το 2019; Ή μήπως σηματοδοτεί και μία πρόωρη παραδοχή ήττας ενόψει των εκλογών που έρχονται σε λίγους μήνες. Ευχήθηκε η συγκεκριμένη ενέργεια “να είναι απλά μία απεγνωσμένη κίνηση φυγής, να μην είναι ένα προοίμιο κοινοβουλευτικής εκτροπής” γιατί -όπως είπε- αποχώρηση από κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία σημαίνει τελικά προσχώρηση στην κάθε πλατεία “για να ζωντανέψετε και πάλι τον λαϊκισμό των συνθημάτων έναντι του ορθολογισμού και των επιχειρημάτων. Διότι η Βουλή είναι πρώτα και πάνω από όλα χώρος αντιπαράθεσης πολιτικών επιχειρημάτων”.

Αναφερόμενος στη διάταξη για την προστασία του δημοκρατίας από ακραία στοιχεία, κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης δηλώνοντας ανοιχτός σε προτάσεις, και είπε ότι κανείς στη Βουλή δεν επιθυμεί να ξαναδεί τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος, “ούτε βέβαια η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάποιων να γίνει και πάλι όχημα βίας εναντίον των πολιτών, οδηγώντας σε ωμές δολοφονίες, σε τραυματισμούς, σε αποκρουστικά πογκρόμ”. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με τη νέα αυτή ρύθμιση, για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδυασμός θα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις: πρώτον, το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα. Δεύτερον, τα μέλη του επιτελείου, οι επικεφαλής των οργάνων, αλλά και οι πραγματικοί ηγέτες του να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατά της πολιτείας. Και τρίτον, η οργάνωση και η δράση της συγκεκριμένης παράταξης, του συγκεκριμένου κόμματος, να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι μόνη αρμόδια αρχή να διαπιστώσει αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις είναι η Δικαιοσύνη. Ειδικότερα το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο ανέκαθεν έχει από το Σύνταγμα την ευθύνη για την ανακήρυξη των συνδυασμών. Οι δικαστές-είπε ο κ. Μητσοτάκης- χωρίς να μπουν στη διαδικασία να αξιολογούν ιδέες ή διακηρύξεις, εξετάζουν ένα και μόνο στοιχείο: αν υπάρχουν πράξεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία.

Το ν/σ απαντά στα αιτήματα των ενστόλων

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι δίνει απαντήσεις σε μία ευρύτατη δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων του ένστολου προσωπικού, και σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στη σταδιοδρομία, στις αποδοχές αλλά και στην περίθαλψη των στρατιωτικών. Ταυτόχρονα-είπε ο κ. Μητσοτάκης- απλώνεται με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε πέντε διαφορετικά πεδία, όπως η σύσταση λογαριασμών πρόνοιας στον Στρατό Ξηράς αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία, τους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού όπου τα μερίδια και αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, στην κατάργηση των μειώσεων που είχαν επιβληθεί το 2012, στις οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί προστίθενται τρεις ακόμα, αφού ορίζεται αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό αποστολών Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, η προϋπηρεσία των Εθελοντών Μακράς Θητείας αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοήθειας, και από τις συντάξεις των αποστράτων και του πολιτικού προσωπικού καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ στρατιωτικών λεσχών.

Τέταρτος τομέας ο εξορθολογισμός της επαγγελματικής διαδρομή των ενστόλων, όπου οι Εθελοντές Μακράς Θητείας θα μπορούν πλέον να αποστρατεύονται με το βαθμό το Λοχαγού και τέλος ο πέμπτος, τέλος, τομέας ρυθμίσεων, αφορά τους στρατεύσιμους και την Εθνοφυλακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χαρίτσης: «Το ζήτημα δεν είναι απλώς και μόνο η κυβερνητική εναλλαγή αλλά η απάντηση στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Γιατί δεν έρχεστε να πάμε αύριο σε τηλεμαχία;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ