Νέες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για Νίκα: «Καυτά» ερωτήματα Πολάκη για τον κ. Περιφερειάρχη – «Ο Τομέας Διαφάνειας δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του» διαμηνύει ο βουλευτής

/

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επεδίωξαν να επικρατήσουν …χαμηλοί τόνοι σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν απευθείας αναθέσεις του κ. Νίκα σε εργολάβο, που είναι συνέταιρος στενού του συγγενικού προσώπου.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, θέτει νέα, «καυτά» ερωτήματα στον κ. Νίκα, ενώ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι «ο Τομέας Διαφάνειας δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του».

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στo Facebook:

«ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΑΚΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ (φωτο 1)

μια οφειλόμενη απάντηση στον «εύθικτο» Περιφερειάρχη κ. Π. Νίκα

(γιατί ο Τομέας Διαφάνειας ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ!!!!!)

Μέσα στον πανικό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη (φωτο 2), έκανε το λάθος να επιχειρήσει να απαντήσει δημόσια στην πρόσφατη καταγγελία του Τμήματος Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έθετε δημόσια ερωτήματα για τον τρόπο που μοιράζει ο γαλάζιος Περιφερειάρχης την πίτα των έργων της περιοχής του, αλλά και τη συνεχόμενη «σύμπτωση» να συναντάται ο υιός του (με εργασιακή ή συνεταιρική σχέση) σε εταιρείες αναδόχους των έργων της Περιφέρειας (και παλαιότερα του Δήμου, όσο ο κ. Νίκας ήταν Δήμαρχος Καλαμάτας). Όσον αφορά δε το δεύτερο (τη σχέση του υιού του Νίκου Νίκα με εταιρείες-αναδόχους), …άχνα δεν έβγαλε ο Περιφερειάρχης στην υποτιθέμενη απάντηση που έσπευσε να δημοσιεύσει. Αλήθεια κ. Νίκα, που εργάζεται ο γιος σας; Να σας δώσουμε μια ευκαιρία να το πείτε εσείς ή προτιμάτε να καταφύγει κάποιος στις αρμόδιες υπηρεσίες (επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) και να το δείτε γραπτώς; Έχει ο υιός σας εργασιακή ή συνεταιρική σχέση με εταιρεία συμφερόντων κατασκευαστικού ομίλου που παίρνει πλήθος έργων της Περιφέρειας με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ και μόνο με την υπογραφή Περιφερειάρχη; Μπορείτε άλλωστε να διαψεύσετε δημόσια μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που λένε ότι απαντώντας σε σχετική αναφορά που έγινε στο Συμβούλιο εσείς δηλώσατε ευθαρσώς ότι «… η εταιρεία που είναι συνέταιρος ο γιός μου, δεν παίρνει δημόσια έργα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου». Τον όρο «συνέταιρος» εσείς δεν τον είπατε ;

Ας πάμε όμως στις ανακοινώσεις που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Καταρχήν, όσα κατήγγειλε δημόσια το Τμήμα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με την εταιρεία «Δ.ΜΟΥΤΣΩΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΕ» είναι απολύτως αληθή και αδιαμφισβήτητα. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναθέτει έργα στη συγκεκριμένη εταιρεία με απευθείας αναθέσεις, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο παρελθόν ως Δήμαρχος Καλαμάτας, κάτι το οποίο είχε επανειλημμένα καταγγελθεί από την Αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενδεικτικά, στις φωτο 3. και φωτο 4. παραθέτουμε δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις έργων με πλήρη στοιχεία για κάθε περίπτωση… και για τη θητεία του Π. Νίκα ως Δήμαρχος Καλαμάτας και μετά την εκλογή του ως Περιφερειάρχης μέχρι σήμερα, όπου για τους λόγους του (θα μας πει φαντάζομαι ο ίδιος…) ακολούθησε την ίδια ακριβώς τακτική, αναθέτοντας έργα στη συγκεκριμένη εταιρεία (αν μας διαφεύγουν κάποιες αναθέσεις να μας συγχωρήσετε…). Στα συγκεκριμένα έργα, όχι μόνο δεν έχουν γίνει διαγωνισμοί, αλλά και σε αρκετά από αυτά δεν τηρήθηκε ούτε καν η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το άρθρο 32, παρ.2γ του Ν.4412/2016, ούτε πέρασαν από κανένα συλλογικό όργανο ή κάποια διαδικασία ελέγχου αγοράς.

Στο δε έργο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο οποίο αναφέρεται η καταγγελία του Τμήματος Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν έγινε διαγωνισμός παρότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επείγον ή έκτακτο. Το έργο αφορά μετακίνηση υπηρεσιών, γεγονός το οποίο γνώριζε ο κ. Νίκας ένα σχεδόν χρόνο πριν. Στη διαδικασία διαπραγμάτευσης συμμετείχαν εταιρείες στις οποίες με τον ένα ή τον άλλον τρόπο είχε συμμετοχή ο κ. Μουτσώκος. Το δε προκλητικά μικρό ποσοστό έκπτωσης 2% για τους γνωρίζοντες τον χώρο των κατασκευών και της αυτοδιοίκησης, «μιλάει» από μόνο του!

Ας πάμε όμως και στα «αποδεικτικά στοιχεία» που δημοσιεύσατε προκειμένου να διαψεύσετε την ανακοίνωση του Τμ. Διαφάνειας. Πρόκειται λοιπόν για δύο έγγραφα της Αρχής Διαφάνειας (φωτο 5. & φωτο 6) για τη δημιουργία εντυπώσεων και φυσικά για να παίξουν ως πρωτοσέλιδα στα τοπικά ΜΜΕ και να θολώσουν λίγο το τοπίο. Όμως αγαπητέ κ. Νίκα μου, τα έγγραφα που δημοσιοποιήσατε ουδεμία σχέση έχουν με τα καταγγελλόμενα…

-Το έγγραφο με ημερομηνία 18.11.2022 (φωτο 5.) που εκδόθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Κεντρικής Διεύθυνσης της Αθήνας με θέμα: «Γνωστοποίηση έκθεσης ελέγχου», ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τη συγκεκριμένη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και την εταιρεία «Δ.ΜΟΥΤΣΩΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.». Το έγγραφο αυτό αφορά δειγματοληπτικό έλεγχο συμβάσεων άλλων εταιρειών. Στο δε σημείο 3, με βάση το οποίο δήθεν απαντάτε ότι δεν υφίσταται ζήτημα συμφερόντων και συγγενική σχέση, αναγράφεται ο ΑΔΑΜ της σύμβασης, ο οποίος είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ από εκείνον του έργου (όπως φαίνεται σημειωμένο με κόκκινο στον κατάλογο των έργων που παραθέτουμε στη φωτο 4.). Μήπως με έναν απλό έλεγχο του ΑΔΑΜ μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι αφορά έργο στην Αργολίδα από άλλη τεχνική εταιρεία;

– Όσο για το δεύτερο έγγραφο με ημερομηνία 12.10.2022 που εκδόθηκε από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τρίπολης, αυτό αφορά δήθεν ανώνυμη καταγγελία, όπου δεν γνωρίζουμε ούτε τι αναφέρει , ούτε τι στοιχεία κατατέθηκαν. Μεταξύ μας τώρα…, αν δει κανείς την απάντηση της υπηρεσίας που έχει μοναδικό αποδέκτη την Περιφέρεια, για μας υποδηλώνει την μεγάλη πιθανότητα η ανώνυμη καταγγελία να υποβλήθηκε μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθεί η Αρχή Διαφάνειας ως Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, εξαγνίζοντας τον κ. Περιφερειάρχη.

κ.Νίκα, «απαντήσατε» λοιπόν με δύο έγγραφα που καμία αναφορά δεν έχουν στην ουσία (το ένα δε είναι εντελώς άσχετο) και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Άλλωστε δεν θέλω με την ευκαιρία αυτή να αναφερθώ στο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Μαξίμου ΑΕ αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των διάφορων ανεξάρτητων Αρχών κλπ. Αυτά τα είδαμε με φαντασμαγορικό τρόπο σε άλλες κεντρικές υποθέσεις που απασχόλησαν τον δημόσιο βίο της χώρας. Έχω όμως και μια απορία ακόμα: δεν απαγορεύεται αυστηρά η δημοσιοποίηση των εγγράφων της Αρχής Διαφάνειας αφού είναι εμπιστευτικά; Με ποιο δικαίωμα δημοσιοποιήσατε εμπιστευτικά έγγραφα; Εκτός και εάν για τους φίλους του κ. Μητσοτάκη δεν ισχύει το απόρρητο. Ούτε θέλω να θυμίσω τις αντιδράσεις από τη μεριά της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο για τη σύσταση της Αρχής Διαφάνειας και για την τοποθέτηση ως Προέδρου της, του πρωθυπουργικού φίλου κ. Μπίνη.

Θέλω όμως για την ιστορία (και για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι) να υπενθυμίσω πολλά δημοσιεύματα της εποχής (όπως αυτό των Παραπολιτικών https://www.parapolitika.gr/…/i-proti-megali-xeutila…/ – παρεμπιπτόντως ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΥΡΤΑΚΟΓΙΑΝΝΙΟ), όταν ο υιός Νίκας κατείχε θέση ευθύνης στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ του κ. Κόκκαλη και τα σχετικά δημοσιεύματα προέτρεπαν την εταιρεία που έπαιρνε αναθέσεις εκατομμυρίων να παύσει τη σχέση της μαζί του, όπως και τελικά έγινε… Βέβαια, μετά φαίνεται να συνεβλήθη με άλλη εταιρεία-ανάδοχο, εκείνη του κ. Μουτσώκου… (για τα παιδιά μας κάνουμε τα πάντα, έτσι κ.Νίκα;).

Ας θυμηθούμε όμως και την αντίδραση του πατρός Νίκα μετά τα δημοσιεύματα. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέθεσε με απευθείας ανάθεση δεκάδες χιλιάδες ευρώ τόσο στην εφημερίδα Παραπολιτικά όσο και στον όμιλο Μαρινάκη. Πήρε το μήνυμα και έδρασε κατάλληλα (δείτε φωτο 7. & φωτο 8.). Μην κάνεις τον κόπο κ. Νίκα να ξανακάνεις το ίδιο και τώρα… Τζάμπα έξοδα θα κάνεις!

Κι επειδή στην υποτιθέμενη «απάντησή» σου στην καταγγελία του Τμήματος Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τολμάς να συστήνεις «…η υιοθέτηση και διάδοση λασπολογίας από στελέχη ορισμένων πολιτικών σχηματισμών να μη γίνεται αβασάνιστα», έχουμε κι εμείς να σου συστήσουμε το εξής:

Μην χάσεις χρόνο και ενέργεια να «απαντήσεις» πάλι στα παραπάνω. Καλύτερα να βρεις ένα τρόπο να πείσεις τους πολίτες της Πελοποννήσου για το πως μοιράζεις το ζεστό, δημόσιο (και δικό τους) χρήμα.

Να βρεις ένα τρόπο να δικαιολογηθείς στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες τεχνικών εταιρειών της Πελοποννήσου και να τους εξηγήσεις γιατί δεν είναι αυτοί άξιοι να πάρουν δωράκια με ανάθεση έργα της Περιφέρειας.

Και τέλος, να βρεις έναν τρόπο να πείσεις τον Μητσοτάκη να σε στηρίξει με νύχια και με δόντια για να επανεκλεγείς τον Οκτώβριο. Άλλωστε οι άλλες γαλάζιες ακρίδες ανά την Ελλάδα που στηρίζονται από την Μαξίμου ΑΕ… καλύτερες είναι;».

Διάβασε και αυτό: Ένα κόμμα δύο στρατηγικές στην περιφέρεια Πελοποννήσου: «Σύγκρουση» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τον «γαλάζιο» Παναγιώτη Νίκα

Διάβασε και αυτό: Απάντηση Νίκα στον ΣΥΡΙΖΑ: Για «λασπολογία, σπίλωση και συκοφαντία» μιλάει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και δημοσιεύει έγγραφα

Διάβασε και αυτό: Ξαφνική καταιγίδα: Σφοδρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Παναγιώτη Νίκα – Ανακοίνωση με αναφορές σε «γαλάζιες ακρίδες» της Καλαμάτας

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Εξάρα» με… «καυτό» Χάμες ο Ολυμπιακός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αίθριος ο καιρός στην Καλαμάτα την Τρίτη – Έως τους 15 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία [αναλυτικά η πρόγνωση]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ