Περιφέρεια Πελοποννήσου: Εντοπίστηκαν 35 φορτηγά με ραδιενεργά απορρίμματα – Απαγόρευση εισόδου από την ΤΕΡΝΑ!

Ένα άκρως σοβαρό ζήτημα, αυτό που σχετίζεται με την ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, αναδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σύσκεψη με θέμα την ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας την Πέμπτη (23/2).

Η σύσκεψη έγινε γνωστή μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η οποία αναρτήθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στο site της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήδη εντοπίστηκαν από την ΤΕΡΝΑ (ανάδοχος του ΣΔΙΤ της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου) 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η ΤΕΡΝΑ απαγόρευσε την είσοδο στη δομή της Παλαιόχουνης (Αρκαδία).

Ωστόσο, παρότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ξεκαθαρίζει τι απέγιναν τα συγκεκριμένα απορρίμματα, όπως επίσης δεν διευκρινίζεται το πως μέχρι σήμερα γίνεται η διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Η ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Στην εν λόγω σύσκεψη, είχαν κληθεί και συμμετείχαν αντιδήμαρχοι καθαριότητας από δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίοι -όπως έχει προκύψει από την μέχρι τώρα υλοποίηση της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων- έχουν προωθήσει συνολικά προς την μονάδα στην Παλαιόχουνη 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η εταιρεία δεν επέτρεψε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της.

Παρουσία και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, συζητήθηκε το ζήτημα αυτό και καθορίστηκε ο τρόπος για την αντιμετώπισή του, σε κλίμα απόλυτης συνεννόησης.

Ειδικότερα, στην σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι περί ων ο λόγος δήμοι της Περιφέρειας θα προβούν στην προμήθεια ειδικής συσκευής με την οποία θα ελέγχονται κάδοι απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων καθώς και η ημιζωή των ραδιενεργών στοιχείων που ενδεχομένως εντοπίζονται. Στην επιστημονική ορολογία ως “ημιζωή” ή “χρόνος υποδιπλασιασμού” ορίζεται ο χρόνος ο οποίος απαιτείται, ώστε να διασπαστεί η μισή από την αρχική ποσότητα του ραδιενεργού υλικού.

Επίσης, όταν θα εντοπίζεται σχετική ουσία σε ένα απορριμματοφόρο, αυτό θα απομονώνεται σε ειδικό χώρο τον οποίον θα γνωρίζουν οι Αρχές και όταν διαπιστωθεί από την συσκευή ελέγχου ότι μπορεί να γίνει η απόρριψή του, τότε θα δίνεται η άδεια για την διάθεσή του στη μονάδα διαχείρισης.

Ο έλεγχος που θα διενεργείται, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, θα αφορά πάνω από 30 ραδιενεργά υλικά και θα είναι συστηματικός με βάση συγκεκριμένες υποδείξεις από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος προς τους δήμους -“έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη προστασίας και των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και θα παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δ. Μάντζος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος από την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στους πολίτες το προϊόν της ανάπτυξης – Στη διάρκεια της τετραετίας δώσαμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη των αγροτών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ