Ν/σ για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας: Ανοικτή σε βελτιωτικές προτάσεις δήλωσε η Ν. Κεραμέως

«Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία η πολιτεία παρέχει όλα εκείνα τα εργαλεία για να μη φοβούνται, να μην περιθωριοποιούνται οι μαθητές που υφίστανται ενδοσχολική βία. Δημιουργούμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για τα θύματα και ένα αποτρεπτικό σύστημα για τους θύτες. Στόχος μας, είναι να σπάσει η σιωπή, κανένα παιδί να μη νιώθει και να μην είναι μόνο».

   Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Ζούμε αρμονικά μαζί – σπάμε τη σιωπή ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο δέχθηκε τα πυρά και τις παρατηρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία το χαρακτήρισε «αποσπασματικό, πρόχειρο και επιδερμικό» ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προεκλογική προσπάθεια εντυπωσιασμού, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το φαινόμενο της σχολικής βίας που συνεχώς αυξάνεται, όπως είπε.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι το υπερψηφίζει επί της αρχής του, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε κατά και η Ελληνική Λύση μαζί με το ΜεΡΑ25 επιφυλάχθηκαν.

«Είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε βελτιωτική πρόταση. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, δεν έχει χρώματα, δεν είναι κομματικό θέμα. Μοναδικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της ζωής των μαθητών μας, η ψυχική και σωματική τους υγεία, μία καλύτερη σχολική καθημερινότητα. Και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτές οι πολιτικές είναι πέρα και πάνω από κόμματα, διαπερνούν τις όποιες ιδεολογικές μας αποκλίσεις και αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να ανταλλάξουμε απόψεις και να συγκλίνουμε στο καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας καλώντας παράλληλα το ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση του και να συμμετάσχει στη κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, «το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ήδη το υπουργείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, οι οποίες κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

   – Εκπαίδευση των μαθητών με 166 νέα προγράμματα σπουδών που καλλιεργούν το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων.

   – Ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από 85.000 προγράμματα επιμόρφωσής τους σε σχετικά θέματα, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

   – Ενίσχυση της σχολικής κοινότητας με διπλασιασμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, από 1600 σε 3200.

«Σε συνέχεια αυτών των πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, προβλέπονται νέες δομές για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, σε τρία επίπεδα: Σχολικής μονάδας, διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με τετραμελείς Ομάδες Δράσης, αποτελούμενες από τον διευθυντή Εκπαίδευσης, έναν Σύμβουλο Εκπαίδευσης, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό και σε κεντρικό επίπεδο, με μία επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει την ευθύνη για την εποπτεία και την επιμέλεια του προγράμματος, καθώς και τη συναγωγή σχετικών συμπερασμάτων» πρόσθεσε η κ. Κεραμέως.

Έμφαση έδωσε στη δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας, όπου μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά, ανώνυμα ή επώνυμα, και οι γονείς μόνο επώνυμα.

«Αποδέκτες των αναφορών θα είναι οι υπεύθυνοι Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού της οικείας σχολικής μονάδας, που θα μπορούν να επιληφθούν αμέσως των περιστατικών αυτών, ενώ θα ενημερώνονται και οι Ομάδες Δράσεις των διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίες θα συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά τους για τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και θα υποβάλουν τις προτάσεις τους στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος θα ενημερώνει τακτικά το ΥΠΑΙΘ, εξασφαλίζοντας τη χάραξη μελλοντικής πολιτικής ενάντια στην ενδοσχολική βία βάσει δεδομένων», είπε.

«Η πλατφόρμα θα περιέχει επίσης καλές πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης, ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό προς χρήση από την εκπαιδευτική κοινότητα, και θα λειτουργεί έτσι ως κεντρικός ψηφιακός κόμβος του υπουργείου Παιδείας για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χωρίς Χάμες, Εμβιλά και Σωκράτη ο Ολυμπιακός για τη ρεβάνς με την ΑΕΚ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν τολμάει να καταδικάσει τις απόψεις Πολάκη, δηλαδή αυτά που λέει κι ίδιος με άλλα λόγια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Οικονόμου: Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας λειτουργεί από το Νοέμβριο του ’22 σύστημα τηλεδιοίκησης – Αυτό πιστοποιείται από τα πρωτόκολλα παραλαβής

«Η κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.