Οι ΗΠΑ επαναπάτρισαν στη Σαουδική Αραβία πρώην φυλακισμένο στο Γουαντάναμο

Οι αρχές των ΗΠΑ επαναπάτρισαν στη Σαουδική Αραβία κρατούμενο στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στη βάση του Γουαντάναμο, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Πεντάγωνο.

Ο Γάσαν Αμπντούλα αλ Σάρμπι μετήχθη στην πατρίδα του διότι εκτιμήθηκε πως δεν εγείρει πλέον απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο 48χρονος Σαουδάραβας, ο οποίος σπούδαζε μηχανικός, είχε συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες επίσημα.

Η σύλληψή του, μαζί με αυτή άλλου ενός φερόμενου ως μέλους της Αλ Κάιντα, έγινε στη Φαϊσάλαμπαντ του Πακιστάν τον Μάρτιο του 2002, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW). Μετήχθη στο Γουαντάναμο τρεις μήνες αργότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Σπούδαζε αεροναυτική σε πανεπιστήμιο στο Φοίνιξ της Αριζόνας (δυτικές ΗΠΑ) κι έκανε μαθήματα πιλότου μαζί με δύο από τους αεροπειρατές που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Το Πεντάγωνο είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κάποιες κατηγορίες στον κ. Σάρμπι, όμως εγκατέλειψε την ιδέα το 2008· συνέχισε ωστόσο να τον κρατά ως «εχθρικό μαχητή» στη διαβόητη φυλακή στο Γουαντάναμο, σε τομέα της νήσου της Κούβας, όπου είναι εγκατεστημένη αμερικανική στρατιωτική βάση.

Ο επαναπατρισμός του προχώρησε αφού Ουάσιγκτον και Ριάντ συμφώνησαν σε σειρά αυστηρών όρων: στη διαρκή «επιτήρησή του», στην επιβολή «ταξιδιωτικών περιορισμών» σε βάρος του, και στην συνεχή «ανταλλαγή πληροφοριών», πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο 48χρονος, με καταγωγή από την Τζέντα, έχει προβλήματα «σωματικής και ψυχικής υγείας», κατά την ίδια πηγή, που δεν διευκρίνισε ούτε τη φύση ούτε τη σοβαρότητά τους.

Στη διαβόητη φυλακή του Γουαντάναμο, όπου καθώς κορυφωνόταν ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» κρατούνταν σχεδόν 800 ύποπτοι, απομένουν πλέον κάπου 31 έγκλειστοι. Από αυτούς, 17 θεωρείται πως μπορούν να σταλούν σε άλλες χώρες, με το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναζητούν ποιες θα αποδέχονταν την αναδοχή τους. Άλλοι τρεις είναι επιλέξιμοι για την επανεξέταση των υποθέσεών τους από ειδική επιτροπή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Στη φυλακή παραμένουν επίσης πέντε κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου -με απολογισμό κάπου 3.000 νεκρούς σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον- και συνολικά εννέα κρατούμενοι στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δύο κρίθηκαν ένοχοι από στρατοδικεία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας σωρεία παραβιάσεων στο κέντρο κράτησης, για πολλούς μαύρη τρύπα του διεθνούς δικαίου, ζητούν εδώ και χρόνια να κλείσει, χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Περισσότερες από 80 γυναίκες υπεβλήθηκαν σε δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε Καλαμάτα και Αρφαρά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Enel Ρουμανίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ