Κυρ. Μητσοτάκης: Μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών και τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αλλάξει “όλα όσα μας πόνεσαν”. Όπως είπε “κενά δεκαετιών στις υποδομές, αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που επίσης, δυστυχώς, έρχονται από το χθες. Αναλαμβάνοντας μάλιστα πλήρως την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, ένα δήλωσα και δηλώνω: ότι θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε «νησίδα» του παλιού αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε”.

«Tο Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα»

Tο Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, καθώς και η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η βούληση εμβάθυνσης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή τους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, επισφραγίστηκε με την ανακοίνωση από τους δύο ηγέτες της θεσμοθέτησης Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επανέναρξη των συνομιλιών και τη δημιουργία προϋποθέσεων επίλυσης του Κυπριακού. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την προσήλωση Ελλάδας και Κύπρου στον κοινό στόχο της επανεκκίνησης διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ε.Ε. στο ζήτημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα υπάρχει βελτίωση του κλίματος. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Τέλος κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της ενέργειας, καθώς, όπως τονίστηκε, η ευρύτερη περιοχή καθίσταται κομβικής σημασίας στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Επίσης αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα κοινού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως το Μεταναστευτικό και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ενόψει και της επόμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση που πραγματοποιήθηκε μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Χάρης Λαλάκος, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αδιανόητο: Νομαρχιακή της ΝΔ φιμώνει αιρετούς που τόλμησαν να θέσουν το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έρευνες σε βάθος 15ετίας για τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα και τις συμβάσεις του ΟΣΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Οικονόμου: Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας λειτουργεί από το Νοέμβριο του ’22 σύστημα τηλεδιοίκησης – Αυτό πιστοποιείται από τα πρωτόκολλα παραλαβής

«Η κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.