Με τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία: Διαμαρτυρία αγροτών στην Καλαμάτα – Ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης

14 Μαρτίου 2023

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τρίτη αγρότες της Μεσσηνίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν άμεσες λύσεις.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις κυβερνητικές πολιτικές.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, στην οποία σημειώνεται:

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες συναδέλφους μας που κατεβήκαν με τα τρακτέρ  και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε δυναμική κινητοποίηση  στην   Καλαμάτα. Τα τεράστια προβλήματα που χτυπάνε τον μικρομεσαίο αγρότη, το τεράστιο κόστος παραγωγής , οι χαμηλές τιμές , οι ανύπαρκτες αποζημιώσεις και πολλά άλλα, παραμένουν άλυτα ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.

Μετά την σταφίδα και την ελιά Καλαμών που παραμένουν στα αζήτητα, σειρά έρχεται να πάρει και η ανοιξιάτικη πατάτα. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ.

 Χαρακτηριστικά τα κόστος παραγωγής της ανοιξιάτικης πατάτας κυμαίνεται στα 1.600 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η παραγωγή ενός στρέμματος αντιστοιχεί σε 3 χιλιάδες κιλά μέσο όρο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι αυτή την στιγμή στις αποθήκες των μεγαλεμπόρων βρίσκονται πάνω από 50 χιλιάδες τόνοι πατάτα εισαγωγής από Αίγυπτο που μπαίνει με τιμή γύρω στα 0,18 λεπτά του ευρώ το κιλό. Η οποία πατάτα είναι αμφιβόλου ποιότητας λόγω χρήσης φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην Ε.Ε. Εισάγεται με μοναδικό σκοπό να πιέσει προς τα κάτω τις τιμές της εγχώριας πατάτας και να αυξήσει την κερδοφορία μεσαζόντων και μεγαλεμπόρων. Υπό αυτό το καθεστώς εκβιάζονται οι παραγωγοί με αυθαίρετα κοψίματα και διαφορετικές τιμές ανά μέγεθος πατάτας ενώ παράλληλα πληρώνονται με τετράμηνες και εξάμηνες επιταγές με ανοιχτή τιμή.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά! Συσπειρωνόμαστε γύρω από τους αγροτικούς συλλόγους! Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με σωματεία, φορείς, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενους! Συμπαραστεκόμαστε στη μεγάλη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη 2023.

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας  εδώ και τώρα απαιτούμε!

·     Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα.

·       Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

·       Κατώτατες εγγυημένες τιμές  που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

·       Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος  για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους. 

ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Άστατος ο καιρός στην Καλαμάτα την Τετάρτη: Πιθανότητα βροχής από το μεσημέρι και μετά – Έως τους 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία [αναλυτικά η πρόγνωση]

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο επιμένει ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη εξαιτίας πρόσκρουσης με ρωσικό μαχητικό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας – Δημιουργία μητρώου εγκεκριμένων επιχειρήσεων και δικαιούχων χρήσης ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

Με στόχο την προστασία των γεωργικών προϊόντων, μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου επιβολής κυρώσεων για τους παραβάτες, αναρτήθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο

Σχέδιο καταπολέμησης εντόμου που ανήκει στους επιβλαβείς οργανισμούς της ΕΕ: Ποιες περιοχές της Μεσσηνίας είναι στην «προσβεβλημένη ζώνη» και ποιες στη «ζώνη ασφαλείας»

Ανακοίνωση, για την έκδοση του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Spodoptera frugiperda, εξέδωσε η

Αντίστροφη μέτρηση για το Μιναγιώτικο φράγμα: Αρχές Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές του ΣΔΙΤ των 145.000.000 ευρώ

Σε φάση εξελίξεων εισέρχεται το ζήτημα της κατασκευής του Μιναγιώτικου φράγματος. Συγκεκριμένα, η περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (23/5) ότι

Δείτε επίσης