16 χρόνια από την εκλογή Χρυσόστομου στη Μητρόπολη Μεσσηνίας – Το έντονο παρασκήνιο του Μαρτίου του 2007

/

16 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 15η Μαρτίου του 2007, οπότε ο Χρυσόστομος Σαββάτος εκλέγεται Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Η εκλογή Χρυσόστομου, για όσους έζησαν το παρασκήνιο των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στις αρχές της άνοιξης του 2007, αμέσως μετά την εκδημία του Χρυσόστομου Θέμελη, δεν ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία.

Αρχικά εμφανίζεται ως φαβορί για τη θέση ο Μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος, ο οποίος είχε διατελέσει εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδας επί Χριστόδουλου.

Ωστόσο, οι πληροφορίες για τον Θεόκλητο ξεσηκώνουν πλήθος αντιδράσεων στη Μεσσηνία, αλλά και στους κόλπους της Ιεραρχίας, δεδομένου ότι το όνομά του είχε βρεθεί δίπλα σε εκείνο του Ι. Γιοσάκη, ο οποίος κατηγορούνταν εκείνη την εποχή για εμπλοκή σε παραδικαστικό κύκλωμα.

Τελικά, υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «αποσύρει» την υποψηφιότητα Θεόκλητου και στρέφεται στη λύσης της «χρυσής εφεδρείας», στον Χρυσόστομο Σαββάτο.

Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, ο Χρυσόστομος Σαββάτος αποτελεί την επιβεβλημένη επιλογή, προκειμένου η Μητρόπολη Μεσσηνίας να επιτελέσει την αποστολή της.

Σχετικά δημοσιεύματα του Μαρτίου του 2007:

πηγή: in.gr (15/3/2007)
πηγή: tanea.gr (13/3/2007)

Βιογραφικά Στοιχεία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος γεννήθηκε στο Περιστέρι στις 8 Σεπτεμβρίου του 1961, έλκων την καταγωγή του από τη Σμύρνη. Το 1988 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1990 Πρεσβύτερος. Μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών του σπουδών στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή Αθηνών μετεκπαιδεύτηκε στη Ρώμη και στο Στρασβούργο (μεταπτυχιακό και διδακτορικό αντίστοιχα) μετά από υποτροφία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Το 1999 εξελέγη Λέκτορας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 επίκουρος καθηγητής.

Έχει υπηρετήσει ως γραμματέας της συνοδικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδας, εφημέριος της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου και εκπροσώπησε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε διεθνή συνέδρια (πηγή: wikipedia).

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σκέρτσος: Υποδείξεις στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το messiniapress δεν θα μεταδίδει ειδήσεις από τις 05:00 της Τετάρτης έως τις 05:00 της Πέμπτης, λόγω της 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ