ΚΚΕ Μεσσηνίας: Άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στο καταυλισμό της Αγίας Τριάδας

/

Περιοδεία πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με τον Γιάννη Γαλανόπουλο, υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας, και τον Δημήτρη Οικονομάκο, δημοτικό σύμβουλό Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στο καταυλισμό των Ρομά στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας και σε συνοικίες Ρομά στη Σπερχογεία.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ Μεσσηνίας σημειώνεται:

Αναδείχτηκαν  για άλλη μια φορά οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που διαμένουν οι Ρομά στο καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Χαμόσπιτα που παραπέμπουν σε φαβέλες, χωρίς ρεύμα και με νερό από μια σωλήνα ποτίσματος. Τα σκουπίδια υπάρχουν παντού και παραμονεύει ο κίνδυνος ατυχήματος ανά πάσα στιγμή. Μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Η ανεργία αγγίζει το 70%.  Οι  Ρομά βιώνουν με τραγικό και πιο οξυμένο τρόπο ακόμα και  βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως της στέγης, της διατροφής, της παροχής  υπηρεσιών Παιδείας και Υγείας. Αυτές οι συνθήκες μαζί με την επί δεκαετίες γκετοποίηση  οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εγκληματικότητα και στο περιθώριο, αποτελούν το έδαφος για τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων, στα οποία εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα, με λεία εκατομμύρια ευρώ τα οποία βέβαια μένουν πάντα στο απυρόβλητο. 

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος ανέδειξε στη συζήτηση με τους Ρομά  ότι υπεύθυνοι για αυτή τη κατάσταση είναι όσοι κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και οι Περιφερειακές-Δημοτικές αρχές. Στηλίτευσε τα διάφορα προγράμματα όπως τα παρατηρητήρια της ΝΔ ή την ειδική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά ανοίγουν την πόρτα σε διάφορες ΜΚΟ να αναμειχθούν με το κρίσιμο αυτό κοινωνικό θέμα. Είναι χαρακτηριστικό πως, με αυτές τις πολιτικές με τα δάνεια και τα επιδόματα όχι μόνο δεν πήγαν καλύτερα τα πράγματα αλλά πολύ χειρότερα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως δεν έχει μπει μια βρύση, δεν έχει φτιαχτεί ένας δρόμος  και δεν έχει δοθεί επίσημα ρεύμα για δεκαετίες.  

Κάλεσε τους Ρομά να μην υποκύψουν στη ψηφοθηρία του 50αρικού και όλων αυτών που ξαφνικά θα τους θυμηθούν ενώ κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια  και δεν έκαναν το παραμικρό για τις συνθήκες διαβίωσης.  

  Η άθλια κατάσταση   στο καταυλισμό  αποδεικνύει πως παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες των σοσιαλιστικών χωρών, πριν από 35 χρόνια  είχαν εξασφαλίσει όχι μόνο τα βασικά δικαιώματα σε αυτούς τους πληθυσμούς αλλά είχαν κάνει τεράστια άλματα σε σχέση με την  Ελλάδα του 2023.   

Το ΚΚΕ διεκδικεί με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα διάφορα αποσπασματικά μέτρα και προγράμματα που γίνονται με τη συμμετοχή των διάφορων ΜΚΟ αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της 23ης Μαρτίου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

To Πεκίνο καταγράφει την πρώτη μείωση του πληθυσμού της από το 2003

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΚΕ