Λυκουρέντζος σε Χρυσομάλλη: Καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες οι αποζημιώσεις για την πυρκαγιά του 2021 στο Βασιλίτσι

30 Μαρτίου 2023

Τα ζητήματα της τροποποίησης του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής αλλά και της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από την πυρκαγιά του 2021 στο Βασιλίτσι απασχόλησαν τη συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτου Χρυσομάλλη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα Καλαμάτα - 31 Μαρτίου 2023

Αναφορικά με την καθυστέρηση στην αποζημίωση των πληγέντων αγροτώναπό την πυρκαγιά στο Βασιλίτσι, εξαιτίας του προβλήματος που παρουσιάστηκε με τις εικόνες που απέστειλε τοσύστημα «Copernicus», ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους δύο άνδρες πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε το Μίλτο Χρυσομάλλη πως βρισκόμαστε στο στάδιο της πληρωμής.Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή Αρωγής και πλέον στην αμέσως επόμενη καταβολή αποζημιώσεων ύψους 8.000.000 ευρώ, που θα δοθεί στις επόμενες ημέρες, θα περιλαμβάνεται και η αποζημίωση των αγροτών της περιοχής, σύμφωνα με τις καταγραφές των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης μονοπώλησε, και με αφορμή την ζημίαστην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας από το γλοιοσπόριο, η τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Όπως τόνισε στο Μίλτο Χρυσομάλλη ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ήδη επιτροπή του Οργανισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται τις σχετικές τροποποιήσεις τόσο στο μέρος που αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας στη διαδικασία των εκτιμήσεων ζημιών, μέσω της ψηφιοποίησης, όσο βεβαίως και της συμπερίληψης νέων καλύψεων ζημιάς με την ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων ανάλογα με την επικινδυνότητα των καλλιεργειών αλλά και την επιθυμία του αγρότη. Πλέον με την ολοκλήρωση και των σχετικών αναλογιστικών μελετών ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρούν με γρήγορο ρυθμό στην μεταρρύθμιση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, που εκκρεμεί από το 2014.

«Ο ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια αδιαμφισβήτητα έχει σταθεί με συνέπεια και ταχύτητα δίπλα στους αγρότες μας, αποζημιώνοντας τους άμεσα για τις ζημιές στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα ή άλλους παράγοντες. Μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει 1,025 δισεκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις πυρκαγιών. Όπως με ενημέρωσε στη συνάντησή μας ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ΑνδρέαςΛυκουρέντζος και έπειτα από πολύμηνες πιέσεις και συζητήσεις μας, επιτέλους κλείνει μέσα στις επόμενες ημέρες και η εκκρεμότητα στην αποζημίωση των αγροτών μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά στο Βασιλίτσι το 2021. Οφείλουμε πλέον στους αγρότες μας να προχωρήσουμε και στην αναμόρφωση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και επ’ αυτού συζητήσαμε αναλυτικά με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να καλύπτονται αρτιότερα οι νέοι κίνδυνοι στην παραγωγή από την κλιματική αλλαγή αλλά και για να γίνει ταχύτερο, δικαιότερο και σύγχρονο το σύστημα ασφάλισης και αποζημίωσης στον πρωτογενή τομέα. Γιατί αποζημίωση που δεν δίνεται στην ώρα της δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε βέβαια αποζημίωση! Η μεταρρύθμιση στον ΕΛΓΑ είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης τετραετίας για την κυβέρνηση της ΝΔ.», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το W Costa Navarino υποδέχεται τη νέα σεζόν από τις 5 Απριλίου με ένα δυναμικό πρόγραμμα εμπειριών

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση Κικίλια – Βασιλόπουλου: Στο επίκεντρο η τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας και η αναβάθμιση των υποδομών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο υπουργός Επικρατείας – «Θερμή υποδοχή» Χρυσόστομου σε Βορίδη

Επίσκεψη στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, πραγματοποίησε την Τρίτη (4/6), ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας σημειώνεται: «Ο Υπουργός

Δείτε επίσης