«Πρώτη γεύση» της Καλαμάτας του 2030: Οι 10+1 στόχοι για το πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων – Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος

/

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Δήμο η διαδικασία σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.

Ανοιχτή εκδήλωση, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου και των δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, κατά την οποία παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, δράσεις και προτάσεις που αναμένεται να ενσωματωθούν στο υπό σύνταξη Κλιματικό Συμβόλαιο για την επίτευξη της Κλιματικής Ουδετερότητας έως το 2030, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (5/4) στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κατά την έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό της προσπάθειας που κάνει η πόλη, υπογράμμισε τις προοπτικές που ανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή και αναφερόμενος στο που βρισκόμαστε σήμερα σημείωσε:

«Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Στο σημείο όπου αναπτύσσεται το Κλιματικό Συμβόλαιο. Το σχέδιο δηλαδή, για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Όχι γενικά και αόριστα, αλλά έργα και δράσεις συγκεκριμένες. Η επιλογή μας ως Δημοτική Αρχή άλλωστε εξ αρχής ήταν απολύτως ξεκάθαρη. Η δημιουργία, η εκπόνηση ενός σχεδίου από την Καλαμάτα για την Καλαμάτα. Ένα σχέδιο το οποίο να μπορεί να εφαρμοστεί, βασισμένο στις ανάγκες που υπάρχουν και έχουν καταγραφεί, κι όχι απλώς ένα σχέδιο που θα φορεθεί στην πόλη ή εν πάση περιπτώσει θα είναι δύσκολο να γίνει πράξη».

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις – τοποθετήσεις με τον κ. Βασιλόπουλο, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, να αναφέρει 10+1 ενδεικτικές δράσεις – στόχους που περιλαμβάνονται στο υπό διαμόρφωση Κλιματικό Συμβόλαιο και οι οποίες είναι:

1. Ολοκληρωμένες Βιοκλιματικές Αναπλάσεις (κεντρικός ιστός, Νησάκι, παραλιακή ζώνη, Ρήγα Φεραίου)

2. Δίκτυο Διαδρομών ήπιας μετακίνησης (επεμβάσεις 400 στρεμμάτων σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, σε 22 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων κ.ά.)

3. Ζώνη μηδενικών εκπομπών CO2 (περιλαμβάνει το Ιστορικό Κέντρο έως και Φραντζή, με δυνατότητα επέκτασης). Λειτουργική αναβάθμιση οδού Αθηνών, Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα κ.ά.

4. Hub κινητικότητας σε σημεία περιμετρικά της πόλης (Κεντρική Αγορά, Τέντα, Παραλία κ.ά.)

5. Δράσεις κυκλικής οικονομίας μέσω συνοικιακής και οικιακής κομποστοποίησης, δημιουργία πράσινων σημείωνενίσχυση ρευμάτων ανακύκλωσηςδιαχείριση υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

6. Πρόγραμμα «Εξοικονομώ ανά γειτονιά» για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και παραγωγή ενέργειας

7. Διαμόρφωση κλιματικά Ουδέτερης περιοχής δυτικά της οδού Αρτέμιδος

8. Πιλοτικό πρόγραμμα «Πράσινα Σχολεία»

9. Πρόγραμμα αντικατάστασης ταξί και λεωφορείων με ηλεκτρικά

10. Αστικές εμπορευματικές μεταφορές και δημιουργία κέντρου Logistics στην καθορισμένη από το ΓΠΣ θέση (Γουλιμίδες)

10+1. Εγκατάσταση σταθμών παραγωγή και αποθήκευσης ενέργειας μέσω ΑΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις – τοποθετήσεις από τους υπευθύνους ανά τομέα, εξωτερικούς συνεργάτες και μέλη των ομάδων εργασίας. Παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους Αθηνά Πρόγιου (καταγραφή εκπομπών CO2, περιβαλλοντικό αποτύπωμα), Κώστα Κωτσόγιαννη (ενέργεια), Ανδρέα Χαρίση (κτήρια), Στέλιο Ευσταθιάδη (κινητικότητα, μεταφορές), Δημήτρη Τσάμη (δομημένο περιβάλλον), Νάσο Μάκιο (απόβλητα, κυκλική οικονομία), Λάμπρο Ίσκο (ψηφιακός μετασχηματισμός).

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., μέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης. Χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, απηύθυνε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ., Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νέες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Μαντά: 682.000 ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του «γαλάζιου» βουλευτή σύμφωνα με τον Πολάκη – Οι αναφορές στην οffshore εταιρεία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επίσκεψη του δημάρχου Καλαμάτας στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα χωρίς νερό: Ο Κοσμόπουλος δηλώνει ότι πολίτες του ζητούν να γίνει δήμαρχος – Αντιπεριφερειάρχης προτείνει να πίνουμε μπύρα – Πρώην αντιδήμαρχος ανησυχεί για τη συχνοουρία!

Μπορεί οι κάτοικοι της Καλαμάτας να έχουν ταλαιπωρηθεί από τις διακοπές νερού, ωστόσο, για ορισμένοι αιρετούς