Κοινή δήλωση Χαρίτση – Σκουρλέτη: Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν λόγο και ρόλο για το μέλλον τους

/

Σε ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα την εκλογή του προέδρου της δημοτικής Κοινότητας αναφέρονται με κοινή τους δήλωση ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή τους οι δύο βουλευτές σημειώνουν:

Με τη μεταρρύθμιση του  «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε τον ρόλο και την αυτονομία των τοπικών κοινοτήτων, ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων της Περιφέρειας, στηρίζοντας αποφασιστικά την ανάπτυξη της υπαίθρου. Με το σύνολο των αρμοδιοτήτων των κοινοτήτων να ασκείται πλέον από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο από τους ίδιους τους πολίτες της κοινότητας όργανο, που αποτύπωνε τους πραγματικούς συσχετισμούς και τη βούληση του εκλογικού σώματος της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Η σπουδή του πρώην ΥΠΕΣ κου Θεοδωρικάκου να καταργήσει όλες τις ευεργετικές διατάξεις του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι», που αφορούσαν τις δημοτικές κοινότητες, στερώντας την αυθεντική έκφραση της φωνής των κοινοτήτων στα δημοτικά συμβούλια και επαναφέροντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αντισυνταγματικότητα να συνίσταται σε νόθευση της λαϊκής βούλησης, σύμφωνα με το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τώρα, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση αναγκάζεται σε συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι», που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής Κοινότητας άνω των τριακοσίων  κατοίκων από το σύνολο των μελών του συμβουλίου, μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών.

Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας με την κατάργηση της αυτονομίας και  ουσιαστικά της ύπαρξης των τοπικών κοινοτήτων, που θεσπίστηκε με τον ν. 4804/2021 της κυβέρνησης της ΝΔ, όπου καταργήθηκε η 3η ξεχωριστή κάλπη και περιορίστηκε ο αριθμός των τοπικών συμβούλων.

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επαναφέρει όλες εκείνες τις ευεργετικές διατάξεις που θα ενισχύσουν την άμεση και αποφασιστική έκφραση των τοπικών κοινωνιών στα δημοτικά συμβούλια. Για να αποκτήσουν ξανά οι τοπικές κοινωνίες αποφασιστικό λόγο και ρόλο για το μέλλον του  τόπου τους. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας Σπύρο Νικολόπουλο: Στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας κλιμάκιο του ΚΚΕ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απόρρητα έγγραφα υποδεικνύουν πως δεκάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας «επιχειρούν» στην Ουκρανία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: «Πολιτική αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ανατροπή της εικόνας – Να συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της χώρας»

«H εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου είναι κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τη διακοπή νερού στην Καλαμάτα: «Η απελθούσα κυβέρνηση έπρεπε να έχει χρηματοδοτήσει με επιπλέον συμπληρωματική χρηματοδότηση το νέο αγωγό Φ800»

Ανακοίνωση, σχετικά με το πρόβλημα υδροδότησης της Καλαμάτας, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της