Περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν – Εκκενώσεις μόνο εάν βρεθεί ασφαλής δίοδος

18 Απριλίου 2023

Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

«Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις», ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος. Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι -ανάμεσα τους Έλληνες- είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού.

«Έχουμε πει στον μητροπολίτη να παραμείνει στην εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους», είπε ο κ. Κατσανιώτης, ενώ για τους Έλληνες τραυματίες ανέφερε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.

Όπως υπενθύμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από τις 15 Απριλίου, είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν αλλά και στους εκεί Έλληνες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: Να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι Έλληνες εκεί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους».

«Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτήν τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτήν τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της ΕΕ», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Ο κ. Κατσανιώτης επεσήμανε πως οι επικεφαλής των Μονάδων Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ είχαν μία σύσκεψη χθες, Δευτέρα του Πάσχα, σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους Ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν και ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη σήμερα, προκειμένου οι χώρες της ΕΕ, στο σύνολό τους, να μπορούν -αν κριθεί απαραίτητο- είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι από την αρχή της έκρυθμης κατάστασης στο Σουδάν υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πολύ δυνατά στο «κάδρο» του Παναθηναϊκού, ο διεθνής Σέρβος αριστερός μπακ Μλαντένοβιτς

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ολυμπιακός περιμένει την απάντηση του Γκατούζο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διπλωματικές πηγές: «Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες»

«Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες», τονίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η οριστική δικαίωση του ιερού κυπριακού αγώνα, με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, αποτελεί χρέος μας προς την ιστορία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη σήμερα το πρωί στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική

Δείτε επίσης