50 χιλιάδες κατασχεμένα σπίτια θα δώσει σε νέους, με χαμηλό ενοίκιο, η ισπανική κυβέρνηση

Η Ισπανία σκοπεύει να βοηθήσει εκατομμύρια νέους, που εξακολουθούν να μένουν με τους γονείς τους, να μπορέσουν να νοικιάσουν το δικό τους σπίτι, προσφέροντάς τους κατασχεμένα ακίνητα από τότε που κατέρρευσε η αγορά ακινήτων πριν από μια δεκαετία.

Το αυξανόμενο κόστος ενοικίων πρόκειται να αποτελέσει κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα, η οποία προετοιμάζεται για τοπικές εκλογές στις 28 Μαΐου και για βουλευτικές αργότερα μέσα στον χρόνο.

Μόλις το 16% των νέων στην Ισπανία ζει σε δικό του σπίτι, σε σύγκριση με 32% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Χειραφέτησης.

Σήμερα η κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια για τη διάθεση, με εφικτό ενοίκιο, έως και 50.000 κατασχεμένων κατοικιών που βρίσκονται στην κατοχή της Sareb, της ισπανικής “κακής τράπεζας” (bad bank).

Επίσης κατέληξε σε συμφωνία με τους συμμάχους της στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα για την προώθηση ενός σχεδίου νόμου που θα επιβάλλει πλαφόν στα ενοίκια ύψους 3% ετησίως σε περιοχές όπου το ύψος τους αυξάνεται σημαντικά.

Τα υψηλά ενοίκια είναι ένα έντονο πρόβλημα στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων και των Καναρίων και στην ακτή της Μεσογείου, όπου οι κατοικίες βραχείας μίσθωσης για τους τουρίστες και οι ξένοι αγοραστές έχουν οδηγήσει σε μείωση της διαθεσιμότητας ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Η Sareb δημιουργήθηκε το 2012 για να αναλάβει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα και σε άλλα τοξικά περιουσιακά στοιχεία από πρώην τράπεζες που κατέρρευσαν έπειτα από κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Παρότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα διατεθούν έως και 50.000 κατοικίες, στην πραγματικότητα μόνο 9.000 είναι σχεδόν έτοιμες για ενοικίαση. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εντοπίσει 112 εκτάσεις όπου μπορούν αρχικά να κατασκευαστούν 10.000 νέες οικίες και μελλοντικά άλλες 5.000.

Σύμφωνα με την Sareb, άλλα 14.000 σπίτια που είναι ήδη ακατοίκητα μπορούν να συμπεριληφθούν στο κοινωνικό πρόγραμμα ενοικίασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

51 νέα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης: Ο δήμος Καλαμάτας ανάμεσα στις περιοχές που θα γίνουν παρεμβάσεις για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εξοντωτική η τιμωρία από το BCL στην ΑΕΚ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη υδροηλεκτρικού φράγματος στην Ουκρανία – Εκκενώνονται δεκάδες οικισμοί – Συνεδριάζει το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια