Συνήγορος του Πολίτη: Σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» και σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών – Oι αναφορές στη δομή της Καλαμάτας

21 Απριλίου 2023

Σωρεία προβλημάτων στην λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου», με σοβαρές συνακόλουθες παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της, αναδεικνύει η έρευνα του Συνηγόρου Πολίτη που απεστάλη στην υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, «διαπιστώθηκαν αυθαίρετες και επιζήμιες για τα παιδιά πρακτικές που αφορούσαν σε βασικούς τομείς της ζωής τους, όπως την διαχείριση της συμπεριφοράς και των δυσκολιών τους, την εκπαίδευση και προετοιμασία για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την επικοινωνία με την οικογένεια τους και άλλα πρόσωπα εκτός της οργάνωσης, τον σεβασμό της προσωπικότητας και της ιδιωτικής τους ζωής, και την κοινωνική τους ζωή και συμμετοχή με τρόπο ανάλογο με τους λοιπούς συνομηλίκους τους».

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμα ότι ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», π. Αντώνιος, μολονότι δεν συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο, είχε πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης και στη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς, ενώ σε έγγραφα χαρακτηρίζεται ως «πνευματικός πατέρας» των παιδιών και «το πιο σημαντικό πρόσωπο αναφοράς» για αυτά. Κατά συνέπεια, το μοντέλο λειτουργίας της οργάνωσης, το οποίο βασίζονταν στην κρίση και τις απόψεις του για την διαπαιδαγώγηση και εν γένει μεταχείριση των παιδιών, όπως διαφάνηκε από την έρευνα, δεν επιδέχονταν κριτικής ή αμφισβήτησης και εφαρμόζονταν σε όλα τα Παραρτήματα, υπό την εποπτεία μιας ομάδας στενών συνεργατών του, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν και στην διοίκηση.

Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, βασικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι υπήρξε απουσία ελέγχου λόγω του κύρους και της ευρείας κοινωνικής αποδοχής που περιέβαλλαν την δημόσια εικόνα του πατέρα Αντώνιου και τα οποία «είχαν καταστήσει την “Κιβωτό του Κόσμου” ουσιαστικά υπεράνω κριτικής ή ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».

Πολλά σοβαρά προβλήματα που διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη δεν αποτυπώνονται στις εκθέσεις ελέγχου των αρμοδίων κοινωνικών συμβούλων, οι οποίες περιορίζονται σε καταγραφή στοιχείων για τη νομική μορφή, την αδειοδότηση, τη στελέχωση και τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών, χωρίς αναφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας ή στα δικαιώματα των φιλοξενούμενων παιδιών, μολονότι σε κάποιες από αυτές μνημονεύεται η αδυναμία διενέργειας ουσιαστικού ελέγχου στους τομείς αυτούς, καθώς υπήρχε απουσία θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των μονάδων παιδικής προστασίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως συνοψίζεται στο πόρισμα: «Η απουσία, μέχρι πρότινος, θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των μηχανισμών και διαδικασιών ελέγχου, συνέβαλαν στη λειτουργία των δομών φιλοξενίας της Κιβωτού του Κόσμου επί σειρά ετών βάσει ενός ιδιότυπου και αυθαίρετου συστήματος κανόνων εμπνεύσεως του ιδρυτή της, το οποίο δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης, μολονότι παράβλεπε τα σύγχρονα δεδομένα και αντιλήψεις για την ανατροφή και τις ανάγκες των παιδιών, αλλά και τις προβλέψεις της νομοθεσίας σχετικά με τα δικαιώματά τους. Τα παραπάνω αναδεικνύουν τη σημασία της θέσπισης κανόνων και προδιαγραφών λειτουργίας των εν λόγω μονάδων με την ΚΥΑ 40949/2022, ως αναγκαία προϋπόθεση για την διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας και την ουσιαστική επιτέλεση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών».

Τέλος, το πόρισμα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, με την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου και με την ενημέρωση και έκφραση της γνώμης των παιδιών για θέματα που τα αφορούν.

Οι αναφορές στη δομή της Καλαμάτας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα γίνεται αναφορά στη λειτουργία της δομής στην Καλαμάτα.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

O Συνήγορος διαπίστωσε την οριστική διακοπή της φοίτησης τουλάχιστον ενός ανηλίκου στην υποχρεωτική εκπαίδευση, έπειτα από μεταφορά από το Παράρτημα Καλαμάτας στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2022 και εξαναγκασμό του σε εργασία σε υπόγειο χώρο των γραφείων της Κιβωτού κατά τους επόμενους μήνες, για λόγους σωφρονισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Αρχής, η κοινωνική λειτουργός του παραρτήματος Καλαμάτας, με προφορική εντολή της τότε Διοίκησης, ενημέρωσε τον Διευθυντή του σχολείου, όπου φοιτούσε ο ανήλικος, ότι ο τελευταίος μετέβη στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους. Μολονότι η ίδια, στη συνέχεια, προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες για την μετεγγραφή του ανηλίκου σε Γυμνάσιο της Αθήνας, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 η μετεγγραφή δεν ολοκληρώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία της Αθήνας, παρά την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών της εκπαίδευσης, που οδήγησαν τελικά σε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΥΑ Καλαμάτας - Νερό πολύτιμο αγαθό
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 - Δήμος Καλαμάτας - 21 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο καιρός στην Καλαμάτα το Σάββατο: Αραιές νεφώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και θερμοκρασία έως τους 20 βαθμούς [αναλυτικα η πρόγνωση]

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Βασιλόπουλος για την επίσκεψη Μητσοτάκη και το Καλαμάτα – Ριζόμυλος: «Ένα έργο που θα μπορούσε χθες να είχε ολοκληρωθεί, μπαίνει από την Κυβέρνηση σε τροχιά υλοποίησης»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Δήμος Δυτικής Μάνης: Προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών – Επιτήδειοι προσποιούνται υπαλλήλους του δήμου και τάζουν «επιστροφή χρημάτων»

Να εξαπατήσουν κατοίκους του δήμου Δυτικής Μάνης επιχειρούν επιτήδειοι παριστάνοντας τους υπαλλήλους της Ταμειακής Υπηρεσίας. Οι δράστες επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε

Συννεφιά στο μεγαλύτερο διάστημα της Πέμπτης στην Καλαμάτα – Έως τους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία [αναλυτικά η πρόγνωση]

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Πέμπτη 19/09/2024 προβλέπεται νεφελώδης, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι

Δείτε επίσης