Αναστασόπουλος: Διαβεβαίωση Σαμαρά για το σύνολο της χρηματοδότησης που ζητά η περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δακοκτονία

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Παρασκευή (28/4) ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος.

Μεταξύ άλλων ζητημάτων ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στο κρίσιμο θέμα της δακοκτονίας και στο αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται για το ζήτημα:

«Έχει ολοκληρωθεί από τριμήνου η προετοιμασία της Περιφέρειας για τη διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης για το πρόγραμμα δακοκτονίας, που θα υλοποιηθεί το τρέχον έτος.

Ειδικότερα τεκμηριώθηκαν, μέσω επιστημονικής επιτροπής, δύο αιτήματα: α) η ανάγκη προμήθειας φυτοπροστατευτικών σκευασμάτωνγια τη διενέργεια δύο επιπλέον ψεκασμών, πέραν αυτών που διενεργούνται με τα φυτοπροστατευτικά που προμηθευόμαστε από το Υπουργείο. Το κόστος προϋπολογίστηκε σε 1.850.000 €, για την κάλυψη των αναγκών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

β) την ανάγκη προμήθειας κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού (GPS, ροόμετρα, λογισμικό κλπ.) για την εφαρμογή στο σύνολο της Περιφέρειας του πετυχημένου πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης και υποστήριξης τηςδακοκτονίας, με κόστος που καθορίστηκε σε 197.780 €.

Έγκαιρα υποβλήθηκαν τα αιτήματα αυτά, με την απαιτούμενη τεκμηρίωση, από τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, στα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υπουργούς, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική απόφαση.

Ο χρόνος που απομένει για τις διαγωνιστικές διαδικασίες της προμήθειας των απαιτούμενων ειδών είναι ελάχιστος, παρόλο που οι υπηρεσίες ήδη έχουν σχετική προετοιμασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου τη φετινή χρονιά.

Παρά τα παραπάνω προβλήματα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα εξελιχθούν όλα ομαλά, όπως τον διαβεβαίωσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ότι σε 2-3 ημέρες θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση κατανομής του συνόλου της χρηματοδότησης, που έχει αιτηθεί η Περιφέρεια.

Καταλήγοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε, ότι αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση προσβλέπουμε σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις, τόσο στην παραγωγή του προϊόντος όσο και στο αγροτικό εισόδημα».

φωτογραφία αρχείου

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χαρίτσης: «Στόχος μας ένα κράτος που θα κατευθύνει την οικονομία και την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εκτεταμένοι έλεγχοι από την Πυροσβεστική στη Μεσσηνία ενόψει αντιπυρικής περιόδου: Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στάθης Αναστασόπουλος για δακοκτονία: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι ελαιοπαραγωγοί της δικαιούνται την επιπλέον χρηματοδότηση

Στο ζήτημα της επιπλέον χρηματοδότησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το ερχόμενο πρόγραμμα δακοκτονίας