ΟΗΕ για Σουδάν: Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες στο εξωτερικό, 334.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν διαφύγει τις συγκρούσεις στο Σουδάν διασχίζοντας τα σύνορα για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, ενώ περισσότεροι των 334.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας, ανακοίνωσαν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της βοήθειας προς το Σουδάν δεν έχει χρηματοδοτηθεί φέτος παρά στο 14% και στους οργανισμούς αρωγής λείπει ποσόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα που ήδη υπήρχε, αλλά επιδεινώθηκε εξαιτίας των συγκρούσεων.

Μαίνονται οι συγκρούσεις

Συνεχίζονται και σήμερα οι σφοδρές συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής οργάνωσης, παρά την παράταση της εκεχειρίας η οποία παραβιάζεται συνεχώς, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση που οδεύει στην «καταστροφή».

«Ακούμε πυροβολισμούς, πολεμικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά πυρά», δήλωσε κάτοικος του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν που έχει βυθιστεί στο χάος από τις 15 Απριλίου. Τότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ του επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού και ως Χεμεντί. Οι δύο άνδρες ηγούνταν της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021.

Από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, κυρίως το Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι δεκαπλάσιοι, σύμφωνα με απολογισμούς που δεν πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Την Κυριακή παρατάθηκε για 72 ώρες η εκεχειρία, η οποία όμως δεν έχει γίνει σεβαστή.

Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να φεύγουν από τη χώρα, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι «περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι» θα αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Όσοι μένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε πόσιμο νερό, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα, την ώρα που η θερμοκρασία στο Χαρτούμ ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Βία και λεηλασίες

Η σύγκρουση έχει μετατρέψει την ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση σε «πραγματική καταστροφή», προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο Άμπντου Ντίενγκ, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας για το Σουδάν.

Για τον Κενυάτη πρόεδρο Ουίλιαμ Ρούτο η κρίση έχει φτάσει σε «ένα καταστροφικό επίπεδο». Οι δύο στρατηγοί αρνούνται «να εισακούσουν τις εκκλήσεις» της διεθνούς κοινότητας, κατήγγειλε, ενώ ζήτησε να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν «με ή χωρίς εκεχειρία».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρούτο «επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ» στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου «να τερματιστεί η σύγκρουση» και να διασφαλιστεί «η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς εμπόδια».

Ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς μετέβη χθες στο Ναϊρόμπι για μια έκτακτη αποστολή. Η κατάσταση «μετά τις 15 Απριλίου είναι καταστροφική», έγραψε στο Twitter.

Από τη βία και τις λεηλασίες δεν γλίτωσαν ούτε τα νοσοκομεία ούτε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν μέρος των δραστηριοτήτων τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε επίσης λόγο για «καταστροφή» του συστήματος υγείας του Σουδάν, το οποίο ήδη πριν το ξέσπασμα των συγκρούσεων βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση, καθώς εναντίον της χώρας, μιας από τις πιο φτωχές παγκοσμίως, είχαν επιβληθεί κυρώσεις επί δύο δεκαετίες.

Μόνο το 16% των δομών υγείας λειτουργεί στο Χαρτούμ και ακόμη και σε αυτές υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικά υλικά και προσωπικό.

Έκτακτες απομακρύνσεις

Η βοήθεια φτάνει στο Χαρτούμ με το σταγονόμετρο: έξι εμπορευματοκιβώτια με ιατρικά υλικά από τον ΠΟΥ έφτασαν κυρίως για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών και του οξέος υποσιτισμού. Καύσιμα, τα οποία είναι ολοένα και πιο σπάνια, διανεμήθηκαν σε κάποια νοσοκομεία που εξαρτώνται από γεννήτριες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) άρχισε επίσης να επαναλαμβάνει τις δραστηριότητές του, έπειτα από προσωρινή αναστολή μετά τον θάνατο τριών εργαζόμενών του.

Εκτός από το Χαρτούμ, χάος επικρατεί στο Δυτικό Νταρφούρ, όπου ακόμη και πολίτες συμμετέχουν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος έκανε λόγο για περίπου 100 νεκρούς από την προηγουμένη εβδομάδα.

«Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει εντελώς στην Ελ Γκενέινα» πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, τόνισε το συνδικάτο των Σουδανών γιατρών, προσθέτοντας ότι μετά τη λεηλασία ιατρικών κέντρων και καταυλισμών εκτοπισμένων έγιναν «έκτακτες απομακρύνσεις» ανθρωπιστικών ομάδων.

Συνολικά περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Aλ. Τσίπρας: Οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή και όχι να κάνουν καμπάνια από την φυλακή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σκέρτσος: Κάναμε βήματα μπροστά από το 2019 παρά τις κρίσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ