Αντιδράσεις και στη Μεσσηνία προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση: Διαβεβαιώσεις Χρυσομάλλη (ΝΔ) – Σκληρή ανακοίνωση Γερονικολού (ΠΑΣΟΚ)

//

Σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία καταργείται η δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμα και αν η ιδιοκτησία είναι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την απόφαση του ΣτΕ έχουν αγγίξει και τη Μεσσηνία, δεδομένου ότι πολλοί μικροί ιδιοκτήτες, των οποίων η ιδιοκτησία δεν διαθέτει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, ουσιαστικά βλέπουν την ιδιοκτησία τους να απαξιώνεται.

Μίλτος Χρυσομάλλης: Οφείλουμε να επαναφέρουμε την ασφάλεια δικαίου στο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης στα 4 στρέμματα.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ανακοίνωση εξέδωσε τη Δευτέρα (8/5) ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τη ΝΔ σημειώνει στην ανακοίνωσή του:

O Μίλτος Χρυσομάλλης

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση αποτέλεσε πραγματικό κεραυνό εν αιθρία για όλους μας, δημιουργώντας στην ουσία μια σοβαρή ανασφάλεια δικαίου σε χιλιάδες ιδιοκτήτες με ακίνητα 4 στρέμματων και άνω, στα οποία είχαν επενδύσει για ένα καλύτερο μέλλον.

Δυστυχώς η χρονική στιγμή έκδοσης της απόφασης του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας συνέπεσε σχεδόν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, στερώντας τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο για την επεξεργασία μιας ορθής νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα έδινε οριστική λύση. Και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, ειδικά αν σκεφθεί κανείς το γεγονός ότι η πολυνομία και η ασάφεια διατάξεων στα πολεοδομικά θέματα αποτελεί μια από τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Και εξηγούμαι: Καταρχάς, αποτελεί απροϋπόθετο κανόνα ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν τις κρίνουμε στο περιεχόμενό τους. Η περιβόητη απόφαση 179/2023 του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται παράνομη η δόμηση ακινήτων εκτός σχεδίου, με εμβαδόν 4 στρεμμάτων, εάν δεν διαθέτουν πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, βασίστηκε στην ερμηνεία του Προεδρικού Διατάγματος του 1985 όπως επιπλέον το τροποποίησε ο Ν. 3212/2003. Και λέω ερμηνεία γιατί πολύ απλά και τα 2 νομοθετήματα στο πυρήνα τους είναι σαφή στο τι προβλέπουν. Έτσι το Π.Δ.24/1985 επέτρεπε τη δόμηση α) σε ακίνητα με ελάχιστο εμβαδό τα 4 στρέμματα και β) σε ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές, Δημοτικές και κοινοτικές οδούς και σιδηροδρομικές γραμμές, τα οποία πρέπει να διαθέτουν ελάχιστο πρόσωπο 45μ., ελάχιστο βάθος 50μ. και ελάχιστο εμβαδόν 4 στρέμματα. Ο νομοθέτης το 2003 ήρθε να μπερδέψει τα πράγματα, βάζοντας στην πρώτη κατηγορία την υποχρέωση να διαθέτει επίσης πρόσωπο τουλάχιστον 25μ., πρόβλεψε όμως αυτό να ισχύει ΜΟΝΟ για τα ακίνητα που δημιουργούνται μετά το 2003 και την έκδοση του νόμου!

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ ερμηνεύει κατά το δοκούν τη νομοθεσία και ορίζει καθολική απαγόρευση δόμησης εκτός σχεδίου, εάν δεν υπάρχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Μια απαγόρευση που στερεί την ιδιοκτησία χιλιάδων συμπολιτών μας, καταργώντας την ασφάλεια δικαίου και δημιουργώντας οικονομική ζημία. Και παρά το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση αφορά μόνο την συγκεκριμένη περίπτωση που εκδικάστηκε, οι πολεοδομίες της χώρας βρίσκονται σε σύγχυση, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει πλήθος οικοδομικών αδειών, αγοραπωλησιών ακόμα και επενδυτικών σχεδίων. Γι’ αυτό το λόγο θεώρησα καθήκον μου να καταθέσω μαζί με άλλους 13 βουλευτές της ΝΔ τροπολογία στο τελευταίο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Μια τροπολογία που έδινε στην ουσία παράταση στην έκδοση αδειών για τα εν λόγω ακίνητα, έως την 31.12.2025 οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι τοπικοί χωρικοί σχεδιασμοί και να έχει εκδοθεί και το Π.Δ. για την κύρωση των κοινόχρηστων οδών. Έπειτα όμως από σχετικές διαβουλεύσεις λάβαμε τη διαβεβαίωση από την πλευρά της Κυβέρνησης, ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα κατατεθεί ολοκληρωμένη και νομοθετικά ορθή λύση που θα εξασφαλίζει το σύνολο των ιδιοκτητών. Γιατί πρέπει να δοθεί μια βιώσιμη, καθολική και οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα, με όρους ασφάλειας δικαίου και αξιοπιστίας και όχι προσωρινές παρατάσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή κινηθήκαμε τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο καμία κίνηση δεν έγινε και καμία διαβεβαίωση δεν δόθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος! Και αυτή είναι η ποιοτική μας διαφορά.

Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει αποδείξει στην πράξη ότι τηρεί τις υποσχέσεις της και αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών, δίνοντας πάντα λύση!».

Μενέλαος Γερονικολός: Με τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας τα αδιέξοδα χιλιάδων μικρών ιδιοκτητών γης

Ανακοίνωση για τα προβλήματα που προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ εξέδωσε και ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Μενέλαος Γερονικολός.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Γερονικολός σημειώνει:

Ο Μενέλαος Γερονικολός

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση και σε ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 4 στρεμμάτων, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο και δεν έχουν πρόσοψη τουλάχιστον 25 μέτρων, εγείρει σοβαρά ζητήματα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται, καθώς χάνουν κάθε δυνατότητα αξιοποίησής της. 

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί ήδη και τους Μεσσήνιους, καθώς πολλοί έχουν βρεθεί προ των καταστροφικών τετελεσμένων που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του σφυρίζουν αδιάφορα. 

Παρά το γεγονός ότι είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα αλλάζει τίποτα για την εκτός σχεδίου δόμηση σε ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων και άνω, παρά το γεγονός ότι είχαν υποσχεθεί την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, παρά το γεγονός ότι διαβεβαίωναν ότι θα αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση του ΣτΕ, δεν έπραξαν το παραμικρό. 

Το ΠΑΣΟΚ, από το 2020, όταν η Νέα Δημοκρατία πέρασε το νόμο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, είχε προειδοποιήσει ότι αυτός ο νόμος δημιουργούσε ανισότητες και διαχώριζε τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες από τους μεγαλοϊδιοκτήτες. 

Το ΠΑΣΟΚ εγκαίρως κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση, να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο, με νέα νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μικρών ιδιοκτητών, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών. 

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, προτίμησαν την απραξία, προτίμησαν να παραπέμψουν το πρόβλημα για μετά τις εκλογές.

Για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αφήνουν απροστάτευτο τον αδύναμο, τον μη προνομιούχο, για μια ακόμα φορά επιλέγουν να ταχθούν στο πλευρό των λίγων, στο πλευρό των προνομιούχων». 


ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ουκρανία: Μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ρωσία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στέφεται πρωταθλήτρια η ΑΕΚ, μετά το 2-1 επί του Άρη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.