Χαρά Κιουρή (ΣΥΡΙΖΑ): Επισκέψεις σε Φιλιατρά,  Γαργαλιάνους, Χώρα, Πυργάκι, Αμπελόφυτο

/

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων κλιμακίου του Σύριζα-ΠΣ στην περιοχή της Τριφυλίας, ήρθαμε σε επαφή με κατοίκους της περιοχής, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, αγρότες και φίλους. Επισκεφτήκαμε αγροτικές μονάδες και εμπορικούς δρόμους.

Η περιοχή της Τριφυλίας, δικαίως θεωρείται η ατμομηχανή της αγροτικής ανάπτυξης στην Μεσσηνία. Αυτό δείχνει, πως παρά τις μεγαλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα και σε αυτή την περιοχή, όταν ασχολούνται οι νέοι αγρότες με μεράκι και προωθούν την παραγωγή τους, μαζί με τις επιχειρήσεις που τυποποιούν ποιοτικά τοπικά προϊόντα και με την επιστημονική στήριξη, μπορούν να γίνουν σοβαρά βήματα.

 Όμως για να λειτουργήσει αυτό σε αναπτυξιακή τροχιά, κοινή άποψη όλων είναι ότι χρειάζονται μέτρα προστασίας καθώς και επέκταση του ρόλου των Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών, Δήμων και Περιφέρειας. Χρειάζονται συνέργειες για την στήριξη και προώθηση των προϊόντων, όχι μόνο στην εσωτερική αγορά, αλλά και στις αγορές της Ευρώπης και του κόσμου.

 Σήμερα οι αγρότες αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο κόστος παραγωγής και για να αντιστραφεί η υπάρχουσα κατάσταση ζητούν:

Προστασία από τους πλειστηριασμούς, νομιμοποίηση εργατών γης, μη καταβολή του φόρου σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, άμεσες  και δίκαιες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στήριξη νέων αγροτών,προστασία από ελληνοποιήσεις εισαγώμενων προϊόντων, επέκταση δικύων άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας.

 Επίσης βελτίωση του νομικού πλαισίου για τις ομάδες παραγωγών, στήριξή τους από ειδικούς, κίνητρα για δημιουργία συνεταιρισμών, δημιουργία σποροπαραγωγικών κέντρων,στελέχωση των ΔΑΟΚ, με σκοπό την στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε όλα τα στάδια. Χρήση όλων των μεθόδων της Γεωργίας Ακριβείας σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για μείωση των εισρροών, βελτίωση των προϊόντων και μείωση των φυτοφαρμάκων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.  Άμεση παρέμβαση στο θέμα της σταφίδας, που έχει μείνει στις αποθήκες και διοχέτευση του προϊόντος σε σχολεία και δομές. Χρήση όλων των μεθόδων και των διαθέσιμων πόρων, που πρέπει να αυξηθούν, για την καταπολέμηση του δάκου και του γλοιοσπόριου στην Μεσσηνία και γενικά για την φυτοπροστασία, με περιβαλλοντικούς όρους. Ανάξειξη και στήριξη του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών. Ενίσχυση και επέκταση των καλλιεργειών υπό κάλυψη.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής ζωής της περιοχής και της αμφίδρομης διάχυσης γνώσεων, πληροφοριών και τρόπων σκέψης καθώς και μετάδοση της εμπειρίας των αγροτών, μέσω της Πρακτικής άσκησης των φοιτητών της Γεωπονίας, για 1 ή 2 εξάμηνα στην περιοχή.

Και βέβαια για να είναι βιώσιμη η ζωή στην περιοχή, είναι απαραίτητη η στελέχωση με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, των Κέντρων Υγείας με ειδικότητες παιδιάτρων και γυναικολόγων και του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας παθολόγους, χειρουργούς, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, ακτινολόγους, παιδιάτρους και  βιοπαθολόγους.   

Για να πραγματοποιηθούν αυτά, χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει στο κέντρο της πολιτικής της, τις ανάγκες της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού και του αγροτικού κόσμου.

Κιουρή Χαρίκλεια (Χαρά)

Υποψήφια βουλευτής Σύριζα-ΠΣ

Μεσσηνίας

Φυσικός-Γεωπόνος, Msc

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μ. Μάκαρης στο ΕΚΑΒ Καλαμάτας: Oλιστικό πρόγραμμα αναβάθμισης, ζητά ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Βασίλης Τζαμουράνης και υποψήφιοι της «Καλαμάτας_Μετά»: Τίμησαν την Αντίσταση κατά του ναζισμού και τον Αγ. Χριστόφορο στο ΥΠ.ΚΤΕΛ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: «Καταθέτουμε μια πρόταση διακυβέρνησης με στήριξη του εισοδήματος, ρύθμιση των χρεών και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών»

«Επιμένουμε στην προγραμματική συζήτηση»δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Στο Κόκκινο 105.5,