Αλέξης Χαρίτσης: «Καθεστώς Μητσοτάκη ή προοδευτική διακυβέρνηση;» 

/

Συνέντευξη στο «Βήμα» παραχώρησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας. Αλέξης Χαρίτσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χαρίτση:

  • Ποιο το διακύβευμα της προσεχούς Κυριακής;

Εδώ που βρισκόμαστε, το δίλημμα είναι πλέον πολύ συγκεκριμένο: καθεστώς Μητσοτάκη ή προοδευτική κυβέρνηση; Το πρώτο υπόσχεται ότι η χώρα θα συνεχίσει στον κατήφορο της ακρίβειας και της θεσμικής εκτροπής που συμπυκνώνεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το δεύτερο εγγυάται μία ριζική αλλαγή πορείας με πρόταγμα την Δικαιοσύνη: για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν τους κόπους της εργασίας τους, για να νιώσει η κοινωνία μας αυτοπεποίθηση, για να διαμορφωθεί εντέλει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ισότητας και ανάπτυξης.

  • Γιατί να εμπιστευτούν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και από το 2019 επεσήμανε ότι η χώρα οδεύει σε έναν οικονομικό και θεσμικό κατήφορο. Προφανώς έχουμε κάνει λάθη. Αλλά στα μεγάλα ερωτήματα, πράξαμε το σωστό και υπερασπιστήκαμε την έννοια της δικαιοσύνης. Με προοδευτική κυβέρνηση και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η χώρα δεν θα αποκτήσει μόνο ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Θα αποκτήσει μία κυβέρνηση που αφουγκράζεται και σέβεται τους πολίτες.

  • Τι καινούργιο κομίζετε για να κερδίσετε τις ψήφους των νέων;

Οι νέοι άνθρωποι το 2019 στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό μας τιμά. Η δική μας προσπάθεια έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά τα δικαιώματα των νέων και τον συγχρονισμό της ελληνικής πολιτείας με τις αναζήτησεις και την αγωνία τους. Και για αυτό δεσμευόμαστε για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την ενίσχυση της παιδείας, την προστασία της νεανικής εργασίας, την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και τον θεσμικό εκσυγχρονισμό, όπως στο παράδειγμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά τον ίδιο τον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Στόχος μας είναι οι νέες και οι νέοι να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της νέας αρχής που χρειάζεται η χώρα. Και αυτό σημαίνει να δημιουργήσουμε περισσότερο «χώρο» για να ακουστεί η φωνή τους.

  • Η βασική διαφοροποίηση στην οικονομική πολιτική την επόμενη μέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Ριζική διαφοροποίηση, όχι απλώς βασική. Η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα άμεσης επένδυσης σε μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας μέσα από τη βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την πραγματική αύξηση των μισθών. Είναι μια πολιτική προσανατολισμένη στο τι χρειάζεται σήμερα η κοινωνία και η οικονομία ώστε να πάρουν μια ανάσα και να μπορούμε συλλογικά να δούμε το επόμενο βήμα: δηλαδή την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που απαιτεί η εποχή μας και ανταποκρίνεται στις υπαρκτές δυνατότητες του τόπου μας. Αυτοί οι τακτικοί και στρατηγικοί στόχοι υπηρετούνται από το τρίτο επίπεδο ριζικής διαφοροποίησης: διαφάνεια και διαχειριστική επάρκεια. Τέλος στο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων και της διασπάθισης πολύτιμων δημόσιων πόρων.

  • Πόσο κοντά είμαστε για κυβερνήσεις συμμαχίας ή είναι μια ουτοπία;

Είμαστε εξαιρετικά κοντά. Σε μόλις τέσσερεις μέρες θα έχουμε φτάσει εκεί. Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές της απλής αναλογικής και τη χώρα να έχει τη δυνατότητα για μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προχωρήσει σε άμεσα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, καταπολέμησης των ανισοτήτων και θωράκισης των θεσμών. Αυτό δεν είναι ουτοπικό. Είναι, όπως δείχνουν τα δεδομένα από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, ο σύγχρονος τρόπος δημοκρατικής διακυβέρνησης. Και την ίδια στιγμή, αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα. Και η αναγκαιότητα στην ιστορία είναι η πιο ισχυρή δύναμη αλλαγής και προόδου των κοινωνιών.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πιπίνα Κουμάντου: «Με τις νέες προσλήψεις, οι δημόσιες υπηρεσίες της Μεσσηνίας, πρέπει να ενισχυθούν με όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σκληρή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων της περιφέρειας Πελοποννήσου με αφορμή τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: «Πολιτική αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ανατροπή της εικόνας – Να συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της χώρας»

«H εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου είναι κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τη διακοπή νερού στην Καλαμάτα: «Η απελθούσα κυβέρνηση έπρεπε να έχει χρηματοδοτήσει με επιπλέον συμπληρωματική χρηματοδότηση το νέο αγωγό Φ800»

Ανακοίνωση, σχετικά με το πρόβλημα υδροδότησης της Καλαμάτας, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της