Προβλήματα στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων εξαιτίας του καιρού: Οι κίνδυνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας – Οδηγίες από τη ΔΑΟΚ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι παρατηρείται ανομοιομορφία στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων, η οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης.

Λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν την περίοδο αυτή, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, τα κυριότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί είναι:

Πυρηνοτρήτης: Η κρισιμότερη περίοδος για την προστασία της παραγωγής από τον πυρηνοτρήτη θεωρείται η περίοδος της καρπόβιας γενεάς, η οποία δύναται να επιφέρει ουσιαστικές ζημιές στην ήδη διαμορφωθείσα παραγωγή. Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν ελαιώνες με μέτρια καρποφορία.

Η παρακολούθηση του πληθυσμού γίνεται με χρήση φερομονικών παγίδων και με βάση τις συλλήψεις των αρσενικών ενηλίκων, προβλέπεται η ένταση της προσβολής. Ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων δεν οδηγεί πάντα σε σοβαρές ζημιές, εξαιτίας του γεγονότος ότι σε ξηροθερμικές συνθήκες (Ιούνιο, Ιούλιο) τα αυγά του πυρηνοτρήτη μπορεί να αφυδατωθούν και να νεκρωθούν

Η αντιμετώπιση του εντόμου γίνεται με επέμβαση που πραγματοποιείται 6-8 ημέρες από την αύξηση των συλλήψεων των αρσενικών ή 10-12 ημέρες από τις πρώτες συλλήψεις των αρσενικών στις φερομονικές παγίδες.

Ρυγχίτης: Είναι μικρό κολεόπτερο, ερυθρό-κεραμιδί χρώματος, μήκους 5-6 mm με χαρακτηριστικό ρύγχος. Συμπληρώνει μία γενεά ανά δύο έτη. Όταν δημιουργηθούν οι καρποί τρέφεται απ’ αυτούς τρυπώντας τη σάρκα με το ρύγχος του.

Η παρουσία του εντόμου διαπιστώνεται με απότομα τινάγματα κλάδων ελιάς μήκους 50-60 εκ. πάνω από κάποιον υποδοχέα (π.χ. πλαστικό δοχείο, τούλι κλπ), νωρίς το πρωί, με σκοπό την κατάρριψη των εντόμων και την καταμέτρησή τους. Ψεκασμός θα πρέπει να γίνει εάν βρεθούν στο στάδιο της έναρξης ανάπτυξης των καρπών της ελιάς κατά μέσο όρο 3-4 άτομα του εντόμου ανά κλάδο ελιάς από τουλάχιστον 10 τινάγματα τυχαία επιλεγμένων κλάδων.

Μργαρονία: Την περίοδο αυτή οι προνύμφες του εντόμου προσβάλουν εκτός από τα φύλλα και τους καρπούς. Σε φυτώρια, νεαρά δέντρα και σ’ αυτά που έχει γίνει κλάδεμα ανανέωσης, η μαργαρόνια μπορεί να προκαλέσει και κατά την περίοδο αυτή, αξιόλογη ζημιά.

Όταν διαπιστώνεται έντονη προσβολή στην τρυφερή βλάστηση και στους καρπούς, συνιστάται επέμβαση, φροντίζοντας να λούζονται και οι λαίμαργοι βλαστοί στη βάση του δέντρου.

Οι παραγωγοί προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε ελαιώνα σε συνεργασία πάντα με το γεωπόνο σύμβουλό τους. Θα πρέπει  να χρησιμοποιούν μόνον εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα, να διαβάζουν και να εφαρμόζουν προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφεύγουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, σε ενδεχόμενους επαναληπτικούς ψεκασμούς να αποφεύγουν τη χρήση σκευασμάτων της ίδιας ομάδας δράσης. Να παρακολουθούν τα δελτία καιρού για να ενημερώνονται και να αποφεύγουν τους ψεκασμούς όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες (βροχή ή δυνατός άνεμος).

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χαρίτσης: Καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό και οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα του 2027 – Με στήριξη του εισοδήματος, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κυρ. Μητσοτάκης: Απόλυτη δέσμευσή μου και κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησής μου το νέο ΕΣΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ