Αλ. Τσίπρας: Νέο παραγωγικό μοντέλο για να συγκλίνουμε με την Ευρώπη

Στην Λάρισα περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ευάγγελος Γκάγκος, καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα και αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανική παραγωγή στην Λάρισα. Το ένα είναι η σημασία να υπάρξει μια εθνική βιομηχανική πολιτική και το δεύτερο είναι το ενεργειακό ζήτημα. «Πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι το ενεργειακό, είναι τεράστιο οικονομικό αγκάθι για τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Γκάγκος και προσέθεσε: «Είναι αδιανόητο εν έτει 2023 να συζητάμε για “Βιομηχανία 4” και να μην έχουμε πρόσβαση στο αυτονόητο, την ενέργεια. Ζητάμε να μπορούμε να παράξουμε το ρεύμα που χρειαζόμαστε μόνοι μας, ακόμη και να πληρώσουμε εμείς τα έξοδα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε και στα δύο ζητήματα και στις θέσεις και δεσμεύσεις του κόμματος.

«Το μεγάλο ζήτημα για την επόμενη ημέρα είναι ποιο παραγωγικό μοντέλο θα έχουμε για να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Διατηρήσαμε τη χώρα στο ευρώ, ρυθμίσαμε το χρέος, βγήκαμε από τα μνημόνια. Ωστόσο, η πορεία απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συνεχίζεται».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του παραγωγικού μοντέλου της χώρας λέγοντας: «Δεν μπορούμε να ανακάμψουμε με τις συνταγές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία το 2009. Καμία οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μονάχα στον τριτογενή της τομέα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να τον ενισχύσουμε περισσότερο, αλλά χρειάζεται να επενδύσουμε σοβαρά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με σχέδιο και στρατηγική. Στον πρωτογενή τομέα, να επενδύσουμε σε ποιοτικά, ανταγωνιστικά προϊόντα. Στον δευτερογενή τομέα, να επενδύσουμε στη μεταποίηση και σε προϊόντα ανταγωνιστικά όχι μόνο στη χώρα αλλά και για εξαγωγές». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σήμερα είναι η έκρηξη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου- δηλαδή, εισάγουμε πολύ πολύ περισσότερα από όσα εξάγουμε».

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ενεργειακά και στη μεγάλη σημασία της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργειακές κοινότητες. «Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που αφήσαμε πίσω μας το 2019 ήταν οι ενεργειακές κοινότητες. Που έδινε την προοπτική να μπορούν κοινότητες συνεταιρισμών, παραγωγών, δήμων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών να γίνουν ταυτόχρονα αυτοπαραγωγοί και αυτοκαταναλλωτές τής ενέργειας την οποία χρειάζονται για να δουλέψουν. Δυστυχώς, αυτή η μεταρρύθμιση έμεινε για 4 χρόνια παγωμένη. Η ενεργειακή κρίση μας δείχνει πόσο κρίσιμη ήταν αυτή η μεταρρύθμιση και πόσο κρίσιμη παραμένει».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις αρνητικές επιδόσεις της χώρας στο κόστος ενέργειας λέγοντας ότι «η χώρα αυτά τα δύο χρόνια έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος προ φόρων και επιδοτήσεων σε όλη την Ευρώπη και ήταν για πάρα πολλούς μήνες η χώρα με την ακριβότερη χονδρική τιμή σε όλη την Ευρώπη» και σημείωσε: |Από τη μία ο μηχανισμός αυτός της αισχροκέρδειας και από την άλλη το γεγονός ότι έμεινε αναξιοποίητη η μεταρρύθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού κόσμου της χώρας».

«Δεν έχουν γίνει επενδύσεις στο δίκτυο, άρα δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο δίκτυο. Ταυτόχρονα, δεν έχει προχωρήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας. Διαμορφώνονται πελατειακοί όροι για την πρόσβαση στο δίκτυο, ενώ η προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι για παραγωγικές μονάδες. Εσείς εδώ είχατε κάνει την αίτηση να έχετε πρόσβαση σε ένα δίκτυο κορεσμένο και δεν προτεραιοποιήθηκε η δική σας αίτηση, αλλά ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος με περισσότερα μεγαβάτ από όσα ορίζει ο νόμος. Ακόμη και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, να αποκτήσουν ζωή οι επιχειρήσεις ενός ολόκληρου νομού, προτεραιοποιούνται οι πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι, η διαπλοκή, οι σχέσεις με ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ, οι ενεργειακές κοινότητες ήταν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να δώσουν προτεραιότητα και πρόσβαση στις μικρές κοινότητες, που καλύπτουν τις ανάγκες ενίσχυσης της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι μια βασική διαιρετική τομή στα προγράμματα και στις θέσεις μας» ανέφερε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, τέλος, στις θέσεις και τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον και οι άδειες που θα δοθούν κατά προτεραιότητα, να πάνε στις επιχειρήσεις, στους συνεταιρισμένους αγρότες, στους δήμους και στις κοινότητες και δευτερευόντως στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δέσμευσή μας είναι το 50% των νέων αδειών να δοθούν σε μικρές κοινότητες και βιομηχανικές περιοχές. Δέσμευσή μας είναι να δούμε κατά προτεραιότητα την ανάγκη επενδύσεων στο δίκτυο, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος, να ρυθμιστεί το πλαίσιο της αποθήκευσης ενέργειας. Ταυτόχρονα, να υπάρξει επιτέλους ένας χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς σήμερα έχει απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης, χωρίς όμως αυτές να μπορούν να υλοποιηθούν και να έχουμε οδηγηθεί σε μεγάλο αδιέξοδο. Οφείλουμε να λύσουμε άμεσα αυτό το ζήτημα, προς όφελος των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας, του δευτερογενούς και πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δίκη για δολοφονία Καμπανού: Την ενοχή και των 12 κατηγορούμενων πρότεινε η εισαγγελέας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Το 2028 τα πρώτα F-35 στην Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ