Νέα εποχή για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων: Πρωτοβουλία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στα πρότυπα Ιταλίας και Ισπανίας

Τις βάσεις για μια «νέα εποχή» στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές βάζει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) καθώς έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση εξαγωγικής εταιρίας. Οι κορυφαίοι εγχώριοι αγροτικοί συνεταιρισμοί στηρίζουν το εγχείρημα.

Με τη σύσταση ανεξάρτητης εταιρείας εξαγωγών, με το όνομα «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε» και εμπορικό σήμα «COΝGREXPO», η ΕΘΕΑΣ επιχειρεί να δώσει διέξοδο στους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε αγορές που τα ελληνικά προϊόντα σήμερα έχουν μερικώς ή καθόλου παρουσία.

«Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να πάρουν τα ελληνικά προϊόντα την υπεραξία που τους αξίζεις, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς λέγοντας ότι «αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών, που δεν έχουν την ποιότητα των δικών μας, έχουν πολλές φορές καλύτερη τιμή και ο κόσμος τα προτιμά».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό γίνεται «γιατί οι ανταγωνιστές μας έχουν πάρα πολύ καλή οργάνωση στην αγορά ενώ οι δικές μας προσπάθειες γίνονται πιο μεμονωμένες, δεν κινούμαστε συντεταγμένα».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ έχει αναθέσει στην εταιρία Ernst & Young τη σύμβαση μελέτης στην οποία θα περιγράφεται βήμα-βήμα οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, όπως ο τρόπος που θα στηθεί η εταιρία, το οργανόγραμμα, οι αγορές-στόχοι κ.α.

Η ολοκλήρωσή της αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο και εν συνεχεία θα γίνει η άμεση σύσταση της εταιρίας, η οποία θα έχει ως πρότυπο τους εξαγωγικούς οργανισμούς που έχουν δημιουργήσει οι συνεταιρισμοί της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Δεν θέλουμε να είναι κάτι βιαστικό. Είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν αλλά ελπίζουμε με την έλευση του νέου χρόνου να βγούμε στις αγορές» είπε χαρακτηριστικά. 

Αφού λοιπόν το Σεπτέμβριο ολοκληρωθεί η μελέτη «οι 15-20 μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί της χώρας θα αποτελέσουν τα ιδρυτικά μέλη της COΝGREXPO» σημείωσε ο κ. Σατολιάς υπογραμμίζοντας «το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 500.000».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ «από το νέο αυτό σχήμα δεν αποκλείεται κανείς συνεταιρισμός της χώρας, θα μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί με κεφάλαια από 5.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αντισυμβάλλονται με την εταιρεία με ετήσιες ή πολυετείς συμβάσεις συνεργασίας». 

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να καλύπτουν οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί είναι μεταξύ άλλων «να έχουν εξαγώγιμο προϊόν αλλά και ποσότητες να υποστηρίξουν τη ζήτηση που θα υπάρξει», όπως είπε. 

Η αρχική λίστα των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το αρχικό «καλάθι» της εταιρίας θα είναι μεταξύ άλλων το ελαιόλαδο, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, ενδεχομένως τα γαλακτοκομικά, η σταφίδα, τα κάστανα κ.α, μιας και παρουσιάζουν αντοχή κατά τη μεταφορά τους. 

«Αυτά τα προϊόντα θα ωφεληθούνε γιατί κυρίως φεύγουν για τις αγορές του εξωτερικού ατυποποίητα, χωρίς ταυτότητα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σατολιάς. 

Τέλος, το «καλάθι» δεν θα είναι ανοικτό μόνο για προϊόντα Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. αλλά όλα τα προϊόντα που παράγονται σε συνεταιριστικό επίπεδο στην χώρα μας. Στόχος θα είναι να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές που σήμερα έχουν μερικώς ή καθόλου παρουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κορονοϊός: Μυστικό πρόγραμμα επικίνδυνων πειραμάτων πίσω από την πανδημία – Αποκαλύψεις από τους Sunday Times

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με εντολή Βασιλόπουλου: Διακοπή του έργου της ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου – Εξηγήσεις για τις μαρμάρινες πλάκες καλείται να δώσει ο εργολάβος – Ακολουθεί έλεγχος και κυρώσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ