Εκλογές 25ης Ιουνίου: Οι στόχοι των κομμάτων στη Μεσσηνία – Τα σενάρια για την κατανομή των βουλευτικών εδρών του Νομού

24 Ιουνίου 2023

Στην κατανομή των εδρών είναι κυρίως στραμμένο το ενδιαφέρον στη Μεσσηνία, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, δεδομένου ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου δύσκολα θα αλλάξουν.

Πρώτη δύναμη στον Νομό αναμένεται να αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία στις εκλογές της 21ης Μαΐου έλαβε 44,27% στη Μεσσηνία. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι να καταγράψει το ίδιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το βάρος της δεύτερης προεκλογικής περιόδου έπεσε σε περιοχές του Νομού που το αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις πρώτες εκλογές δεν ήταν το αναμενόμενο και ως εκ τούτου υπάρχει η εκτίμηση ότι η ΝΔ μπορεί να επαναλάβει τα αποτελέσματα της πρώτης αναμέτρησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου έλαβε στη Μεσσηνία 20,98%, 10 μονάδες κάτω από το 30.66% που είχε λάβει το 2019. Πρόκειται για ένα πολύ κακό αποτέλεσμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 4 χρόνια έχασε το 1/3 των δυνάμεών του στον Νομό. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για την αυριανή αναμέτρηση και είναι ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο της 21ης Μαΐου. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει νέα αποτυχία.

Το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές έλαβε στη Μεσσηνία 10,97% από 6,87% που είχε λάβει το 2019. Πολλοί θεωρούν ότι τα περιθώρια αύξησης των ποσοστών του δεν είναι πολλά, ωστόσο, η εκτίμηση αυτή μένει να απαντηθεί από τις κάλπες.

Ερωτηματικό αποτελεί και το ποσοστό που θα καταγράψει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το ΚΚΕ στη Μεσσηνία. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του θεαματικά, καθώς από το 4,69% έφτασε στο 6,75%. Μάλιστα, το γεγονός ότι το ΚΚΕ εξέλεξε βουλευτή στη Μεσσηνία με την απλή αναλογική προκάλεσε μεγαλύτερη συσπείρωση.

Τέλος, σε σχέση με τη δύναμη των κομμάτων στη Μεσσηνία, με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα και των μικρότερων κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Ελληνική Λύση έλαβε 3,98%, το ΜέΡΑ25 2,45%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,09% και η Νίκη 2,01%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου στη Μεσσηνία:

Οι βουλευτικές έδρες

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ακόμα και από τα ποσοστά των κομμάτων, έχει για τη Μεσσηνία η κατανομή των εδρών.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, στη Μεσσηνία η ΝΔ εξέλεξε δύο βουλευτές και από 1 ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι το εκλογικό σύστημα της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου θα είναι η ενισχυμένη αναλογική, είναι βέβαιο ότι η κατανομή των εδρών στη Μεσσηνία θα αλλάξει.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις αναλύσεις των κομματικών επιτελείων, είναι στη Μεσσηνία η Νέα Δημοκρατία να εκλέξει 4 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ 1. Κάθε άλλη κατανομή, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, θα αποτελέσει έκπληξη.

Εάν επαληθευθεί η βασική εκτίμηση βουλευτές Μεσσηνίας από τη Δευτέρα θα είναι οι: Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ), Μίλτος Χρυσομάλλης (ΝΔ), Γιάννης Λαμπρόπουλος (ΝΔ), Περικλής Μαντάς (ΝΔ), Αλέξης Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ).

Διάβασε επίσης:

Πώς θα ψηφίσουμε την Κυριακή

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πούτιν: «Προδοσία», και «θανάσιμη απειλή» η ανταρσία της Βάγκνερ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: Ομαλά εξελίσσεται η προετοιμασία για τις εκλογές – 200 υπάλληλοι υποστηρίζουν τη διαδικασία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Ευρωεκλογές / Tα τελικά αποτελέσματα στη Μεσσηνία: Πρώτη με απώλειες η ΝΔ – Δεύτερη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ – Άνοδος του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης – Στο 4,6% η Νέα Αριστερά

Μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών και στη Μεσσηνία αναδεικνύεται η αποχή, καθώς το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες ξεπερνά το

Δείτε επίσης