Στο επίκεντρο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας: Στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για παροχή τεχνικής βοήθειας

Στην Καλαμάτα θα βρίσκεται την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων επιστημονικών ομάδων εργασίας  που συγκρότησε η Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο της συμμετοχής της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας στην πιλοτική φάση του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας. Ανοιχτή δράση για το παράκτιο μέτωπο στο Λιμάνι.

Επαφές και συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη και εκπροσώπους φορέων της Καλαμάτας θα έχει κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου.

Πρόκειται για επαφές στο πλαίσιο της υποστήριξης του Δήμου Καλαμάτας, μέσω δράσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει διάρκεια έως τον Απρίλιο του 2024 και αφορά στην παροχή υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας για το παράλιο μέτωπο του Δήμου, τη χαρτογράφηση και παρακολούθηση διαδικασιών σχεδιασμού και υλοποίηση δράσεων για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη, την καταγραφή και αποτύπωση της αστικής θερμικής νησίδας και την πρόταση μέτρων διαχείρισης και ανθεκτικότητας στην πόλη της Καλαμάτας.

Πέραν των επαφών και των συναντήσεων του κλιμακίου, όπως γνωστοποιήθηκε την Τρίτη (11/7) από τον δήμο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή δράση για το παράκτιο μέτωπο την ερχόμενη Πέμπτη (13/7) στο λιμάνι της Καλαμάτας (πάρκο Πανελληνίου), στις 19:30, στο πλαίσιο της διαδικασίας «Συμμετοχικού σχεδιασμού για το παράκτιο μέτωπο».

Για την παρουσία των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Καλαμάτα ενημέρωσαν την Τρίτη (11/7) ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης, και η γενική διευθύντρια του Δήμου, Παναγιώτα Κουράκλη

Θανάσης Βασιλόπουλος: Ολιστική ανάδειξη και αξιοποίηση του παράλιου μετώπου της Καλαμάτας

Στην παρουσία του κλιμακίου στην Καλαμάτα αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε:

«Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας ως Δημοτική Αρχή επενδύσαμε στην εξωστρέφεια της πόλης, διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη συμμετοχή μας σε δίκτυα πόλεων, ανοίγοντας νέους δρόμους και χτίζοντας πάνω στα κεκτημένα της περιοχής με γνώμονα μία βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη με επίκεντρο τον πολίτη, το δημότη και τον επισκέπτη.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Καλαμάτας έχει επιλεγεί μαζί με τρεις ακόμη πόλεις από την Ελλάδα και συμμετέχει σε πιλοτική δράση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη. Μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει αυτό που προείπα και έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής που έχουμε χαράξει ως Δημοτική Αρχή και φυσικά ως επακόλουθο αν θέλετε της μεγάλης διεκδίκησης που ευοδώθηκε, και αφορά την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

Η επιλογή της Καλαμάτας προφανώς και δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα μια προσπάθειας, ενός γενικότερου σχεδιασμού που σταθερά και θα τολμούσα να πω με γρήγορα βήματα λαμβάνει σάρκα και οστά.

Υπενθυμίζω ότι το τριήμερο 13-15 Δεκεμβρίου 2022, είχε επισκεφτεί την πόλη μας στο πλαίσιο των διερευνητικών συναντήσεων, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ήδη από τον Φεβρουάριο είχαμε την ενεργοποίηση αυτής της δράσης, στην οποία εκτός από την Καλαμάτα, συμμετέχουν η Καβάλα, το Ηράκλειο και η Λάρισα.

Όπως έχουμε πει και πάλι, η υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας μέσω της δράσης της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει διάρκεια έως τον Απρίλιο του 2024 και αφορά στην παροχή υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας για το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου, την καταγραφή και αποτύπωση της αστικής θερμικής νησίδας και την πρόταση μέτρων διαχείρισης και ανθεκτικότητας στην πόλη της Καλαμάτας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη οι εξελίξεις τρέχουν και μάλιστα κατά προτεραιότητα όσον αφορά την τεχνική βοήθεια και υποστήριξη για το παράλιο μέτωπο.

Άλλωστε ως Δημοτική Αρχή έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις συγκεκριμένες, που οδηγούν στην ανάδειξη και αξιοποίηση ολιστικά του παράλιου μετώπου της Καλαμάτας, ως μέρος συνολικά του παραθαλάσσιου μετώπου από Κιτριές έως Πεταλίδι και Κορώνη.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκονται στην Καλαμάτα εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, μαζί με αντιπροσωπεία ειδικών από το μελετητικό γραφείο που προέκυψε μέσω διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος, από τη Βιέννη. Και θα έρθουν εδώ, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση, μία καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και να συλλέξουν δεδομένα , από το Δήμο, από φορείς και κυρίως -γιατί είναι σημαντικό στοιχείο της δράσης- και από την ίδια την κοινωνία.

Για το λόγο αυτό, πέραν των συναντήσεων στο Δήμο και με φορείς, έχει προγραμματιστεί και θα υπάρξει μία δράση συμμετοχικού σχεδιασμού στην Παραλία. Στην προκυμαία του λιμανιού της πόλης, με τη συμμετοχή της ομάδας έργου του γραφείου αστικού σχεδιασμού, συνεργατών τους από το γραφείο Urbana καθώς και το συντονιστών από την Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι κρίσιμο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί, η ιδιαίτερη αξία που δίνεται σε επίπεδο διαβούλευσης αλλά και της συμμετοχικότητας από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας. 

Προφανώς οι εξελίξεις αυτές μας ικανοποιούν, καθώς γίνεται σαφές ότι όλη αυτή η προσπάθεια που έχουμε μέχρι σήμερα κάνει, και σε επίπεδο δράσεων και σε επίπεδο προγραμματισμού – σχεδιασμού, αποδίδει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πρόταση του Παναθηναϊκού στον Άρη για Μπράμπετς

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο καιρός στην Καλαμάτα την Τετάρτη: Μέχρι τους 34 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία [αναλυτικά η πρόγνωση]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη Μεσσηνία ο πρέσβης της Γερμανίας: Εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Καλαμάτας και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, και τον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Επίσκεψη Πτωχού σε έργα της Μεσσηνίας: Αισιοδοξία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την πορεία υλοποίησης

Έργα που πραγματοποιεί η περιφέρεια Πελοποννήσου στη Μεσσηνία επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός. Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Ανδρέα Τσουκαλά,

Χανδρινός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας: «Η κατάσταση που επικρατεί είναι σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτη – Καλώ τον κύριο δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία για την εύρυθμη λειτουργία του»

Δήλωση, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του συνδυασμού «Καλαμάτα_Μετά», Σπύρος Χανδρινός.

Καλαμάτα: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ελέγχου για τη χρήση των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων του Δήμου

Τα πρώτα ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου Καλαμάτας εγκαταστάθηκαν την Τετάρτη (10/7) στους προβλεπόμενους σταθμούς. Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος σημειώνει: «Από χθες

Δείτε επίσης