Πάνω από 30% η μείωση παραγωγής ελαιολάδου στη Μεσσηνία – Τεράστια προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια – «Ελπίδες» για τη συκοπαραγωγή

30 Αυγούστου 2023

Στοιχεία για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στη Μεσσηνία, κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, έδωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι δύο διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Το ζήτημα των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στην Πελοπόννησο συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το συγκεκριμένο ζήτημα το έθεσε η «Νέα Πελοπόννησος» και προκειμένου να συζητηθεί είχαν κληθεί όλοι οι διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μεσσηνία

Για την αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας ενημέρωσαν το σώμα η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Ευσταθία Γεωργακοπούλου και ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στις καλλιέργειες της Τριφυλίας, σημείωσε ότι η εκτίμηση για την ελαιοπαραγωγή, που είναι η βασική καλλιέργεια της περιοχής, μιλά για μείωση 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που η παραγωγή στην Τριφυλία έφτασε τους 30.000 τόνους. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 9.000 τόνων, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, η οποία θα προκαλέσει και την ανάλογη οικονομική απώλεια.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή της Τριφυλίας. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο η καλλιέργεια έχει υποστεί ζημιά από 20 έως 50% της παραγωγής.

Τέλος, όσον αφορά στην περιοχή της Τριφυλίας, ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες υπαίθριων κηπευτικών, αλλά και οι λίγες συκιές που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Ίδια εικόνα εμφανίζει και η υπόλοιπος Νομός, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας η μείωση της ελαιοπαραγωγής αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον το 35%, καθώς σημειώθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την καρπόδεση και τις καιρικές συνθήκες.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αμπελοκαλλιέργεια, δεδομένου ότι η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας σημείωσε ότι οι ζημιές ξεπερνούν το 60% της παραγωγής και πολλοί παραγωγοί δεν πρόκειται καν, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κα Γεωργακοπούλου, να μπουν στα κτήματά τους.

Σε σχέση με τη συκοπαραγωγή η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας σημείωσε ότι έχουν σημειωθεί προβλήματα, ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχει ελπίδα, με τις ανάλογες καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες, να επανέλθει το προϊόν.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έβδομος πιο ακριβοπληρωμένος για τη σεζόν 2023/24 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Καλαμάτα_Μετά»: Ανοίγει την Παρασκευή το εκλογικό κέντρο του Βασίλη Τζαμουράνη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Στηρίζουμε τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις» σημείωσε ο Λ. Αυγενάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους των εννέα Διεπαγγελματικών

Στην στήριξη της κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε τρίωρη

Δείτε επίσης