37 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986: Ο Θανάσης Βασιλόπουλος παρουσιάζει το «συμβόλαιο» για την Καλαμάτα του αύριο

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη ημέρα για την Καλαμάτα, την 13η Σεπτεμβρίου, επέλεξε συμβολικά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, προκειμένου να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη των δράσεων, το λεγόμενο «Κλιματικό Συμβόλαιο», στο πλαίσιο συμμετοχής της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.

37 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας (13/9/1986), που άφησε πίσω του νεκρούς και μια κατεστραμμένη πόλη, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, θα παρουσιάσει το Κλιματικό Συμβόλαιο, το σχέδιο – πρόταση δηλαδή του Δήμου για το πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Καλαμάτας, κατόπιν ανταγωνιστικής διαδικασίας, παρέχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους και σε χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να καθορίσουν και να διαμορφώσουν το αύριο μιας πόλης.

Ενδεικτικές, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το εύρος των παρεμβάσεων που θα ενταχθούν στο Κλιματικό Συμβόλαιο», είναι οι δράσεις που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο, κατά τη διάρκεια σύνταξης του «συμβολαίου».

Συγκεκριμένα, ορισμένοι από τους στόχους που θα περιλαμβάνονται στο Κλιματικό Συμβόλαιο είναι:

1. Ολοκληρωμένες Βιοκλιματικές Αναπλάσεις (κεντρικός ιστός, Νησάκι, παραλιακή ζώνη, Ρήγα Φεραίου)

2. Δίκτυο Διαδρομών ήπιας μετακίνησης (επεμβάσεις 400 στρεμμάτων σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, σε 22 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων κ.ά.)

3. Ζώνη μηδενικών εκπομπών CO2 (περιλαμβάνει το Ιστορικό Κέντρο έως και Φραντζή, με δυνατότητα επέκτασης). Λειτουργική αναβάθμιση οδού Αθηνών, Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα κ.ά.

4. Hub κινητικότητας σε σημεία περιμετρικά της πόλης (Κεντρική Αγορά, Τέντα, Παραλία κ.ά.)

5. Δράσεις κυκλικής οικονομίας μέσω συνοικιακής και οικιακής κομποστοποίησης, δημιουργία πράσινων σημείων, ενίσχυση ρευμάτων ανακύκλωσης, διαχείριση υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

6. Πρόγραμμα «Εξοικονομώ ανά γειτονιά» για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και παραγωγή ενέργειας

7. Διαμόρφωση κλιματικά Ουδέτερης περιοχής δυτικά της οδού Αρτέμιδος

8. Πιλοτικό πρόγραμμα «Πράσινα Σχολεία»

9. Πρόγραμμα αντικατάστασης ταξί και λεωφορείων με ηλεκτρικά

10. Αστικές εμπορευματικές μεταφορές και δημιουργία κέντρου Logistics στην καθορισμένη από το ΓΠΣ θέση (Γουλιμίδες)

10+1. Εγκατάσταση σταθμών παραγωγή και αποθήκευσης ενέργειας μέσω ΑΠΕ

Η εκδήλωση παρουσίασης του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (13/9) στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αίθριος ο καιρός στην Καλαμάτα την Τετάρτη – Έως τους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία [αναλυτικά η πρόγνωση]

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πέτρος Τατούλης: «Είμαι έτοιμος να οδηγήσω την Πελοπόννησο στη νέα της σελίδα»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη Μεσσηνία ο πρέσβης της Γερμανίας: Εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Καλαμάτας και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, και τον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Επίσκεψη Πτωχού σε έργα της Μεσσηνίας: Αισιοδοξία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την πορεία υλοποίησης

Έργα που πραγματοποιεί η περιφέρεια Πελοποννήσου στη Μεσσηνία επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός. Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Ανδρέα Τσουκαλά,

Χανδρινός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας: «Η κατάσταση που επικρατεί είναι σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτη – Καλώ τον κύριο δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία για την εύρυθμη λειτουργία του»

Δήλωση, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του συνδυασμού «Καλαμάτα_Μετά», Σπύρος Χανδρινός.

Καλαμάτα: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ελέγχου για τη χρήση των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων του Δήμου

Τα πρώτα ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου Καλαμάτας εγκαταστάθηκαν την Τετάρτη (10/7) στους προβλεπόμενους σταθμούς. Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος σημειώνει: «Από χθες

Δείτε επίσης