«Μαύρος» απολογισμός του Παναγιώτη Νίκα για την περιφέρεια Πελοποννήσου – Αιχμές για τον «φιλελεύθερο χώρο» και υπουργούς – H θετική αναφορά στον Πέτρο Τατούλη

/

Μια περιφέρεια που παραμένει φτωχή και ουραγός στην Ευρώπη, με προβλήματα στις υποδομές, που δεν έχει λύσει αυτονόητα ζητήματα, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα.

«Είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με παγκοσμίως γνωστά μνημεία, με στρατηγική θέση στον ευρωπαϊκό χώρο, με φυσικό κάλλος, με εξαιρετικά προϊόντα που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής -και παρ’ όλ’ αυτά είμαστε μια φτωχή περιφέρεια, με έντονο δημογραφικό πρόβλημα, μια περιφέρεια που οι νέοι της φεύγουν», σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», που -σε συνεργασία με την Περιφέρεια- διοργάνωσαν την Τρίτη (19/9) στην Καλαμάτα οι εφημερίδες «Ελευθερία» και «Πελοπόννησος» και η Synedra Events.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν και διαθέτει -όπως είπε- κορυφαία συγκριτικά πλεονεκτήματα, παραμένει στις τελευταίες θέσεις των δεικτών:

«Έχουμε ως Περιφέρεια σοβαρά ζητήματα με τις υποδομές, είμαστε μακριά από τον μέσο όρο της Ελλάδας. Αναφέρω, μεταξύ άλλων, το κακό οδικό δίκτυο -ακόμα μετά και από 5 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης η Πελοπόννησος δεν έχει δρόμους. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι εγκαταλελειμμένο και σε αχρηστία ενώ αποτελεί κρίσιμη υποδομή. Η άρδευση είναι προβληματική, δεκάδες έργα με χρόνιες καθυστερήσεις, μένουν μισά και κάποια έχουν γίνει ανέκδοτο. Οι λιμενικές μας υποδομές είναι ακόμα χωρίς προδιαγραφές. Τα νοσοκομεία μας υποβαθμισμένα. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με διεσπαρμένες, για πολιτικούς λόγους, τις σχολές και τις εγκαταστάσεις τους σε όλους τους νομούς. Ελλειμμα καινοτομίας, είμαστε από τις τελευταίες Περιφέρειες στην Ευρώπη -έχουμε ξεκινήσει πάντως ως περιφερειακή Αρχή συνεργασία με Πανεπιστήμια και Επιμελητήρια, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, για να αλλάξει η κατάσταση αυτή» ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

«Αγωνιστήκαμε ως περιφερειακή Αρχή και επιτύχαμε 95% απορρόφηση των πιστώσεων του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά για ποια έργα τελικά και πόσο αυτά συμβάλουν στην ανάπτυξη;» αναρωτήθηκε ο κ Νίκας.

Η αναφορά στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρατήρησε ότι το έργο της κεντρικής διαχείρισης ολοκληρώθηκε μόλις τη Δευτέρα (18/9), μίλησε για πρόβλημα που ταλαιπωρούσε την περιφέρεια για δεκαετίες, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση λύσης του συγκεκριμένου ζητήματος είχε γίνει έργο και από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή.

Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό κυρίως όσον αφορά στον έλεγχο λειτουργίας μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού, ιδίως στα μικρότερα από τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας.

Αναφερόμενος εκ νέου στον πρωτογενή τομέα ενέργεια, ο Π. Νίκας τόνισε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει η σημερινή περιφερειακή Αρχή είναι άκρως προβληματική η λειτουργία των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό. Όπως είπε, λύση θα αποτελούσε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη, που θα λειτουργούσε διασφαλίζοντας την ενέργεια που χρειάζεται για να μειωθεί το κόστος της καλλιέργειας.

Αιχμές για τον «φιλελεύθερο χώρο» και υπουργούς

Μιλώντας γενικότερα για τη διοίκηση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας επισήμανε ότι όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση και στα θέματα λειτουργίας της διοίκησης:

«Είναι γνωστή η πολιτική μου άποψη και λυπάμαι που ο φιλελεύθερος χώρος δεν έχει εκφράσει μια συγκεκριμένη αυτοδιοικητική πολιτική. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΕΝΠΕ δεν έχω κληθεί σχεδόν ποτέ για διαβούλευση επί των όποιων αλλαγών επήλθαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας:

«Επί δυόμιση χρόνια κάναμε συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών για απομείωση της Αποκεντρωμένης και των αρμοδιοτήτων της και ήλθε ο επόμενος υπουργός και διπλασίασε τις αρμοδιότητες».

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση χρειάζονται στελέχωση, αλλά με καταρτισμένο κόσμο, επισημαίνοντας ότι τα σχήματα που επιχειρούνται, μέσω των αναπτυξιακών εταιρειών στην αυτοδιοίκηση και της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) στη δημόσια διοίκηση δεν αποδίδουν.

Ο Π. Νίκας τόνισε επίσης ότι σημαντικό -όπως το θεσμικό ζήτημα-, είναι και το θέμα των μεταρρυθμίσεων: «Όποτε υπήρξε μεταρρύθμιση στην πατρίδα μας άλλαξε και η πορεία της. Είναι ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν γρήγορα και να τις στηρίξουμε. Αλλά δεν γίνονται. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, έτσι είναι» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πλεμμένος, χαιρέτισαν επίσης ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Δ. Σκάλκος, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Κρανιώτης.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ε. Αχτσιόγλου: Τα καθεστώτα νικιούνται μόνο με πολιτικό σχέδιο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΥΠΟΙΚ: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα στήριξης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ