Δήμος Καλαμάτας: Τον Σταύρο Μπένο επιστρατεύει ο Βασίλης Τζαμουράνης προκειμένου να αλλάξει το κλίμα

/

Το χαρτί της υποστήριξης του Σταύρου Μπένου, επιτυχημένου δημάρχου της Καλαμάτας τη δεκαετία του 1980 αλλά με αμφιλεγόμενες πολιτικές επιλογές το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιχειρεί να παίξει ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμάτα_Μετά», προκειμένου να αντιστρέψει το προεκλογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, το οποίο είναι υπέρ του νυν δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη (21/9) ο συνδυασμός «Καλαμάτα_Μετά» έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του Σταύρου Μπένου, στην οποία σημειώνεται:

Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα για μένα. Γιατί ένιωσα μια ευχάριστη έκπληξη που με πήρε ο Βασίλης να μου ζητήσει να συζητήσουμε για το μέλλον της πόλης – και μάλιστα μου φανέρωσε ότι σκοπεύει να το κάνει θεσμό με τους δημάρχους, μια μορφή «Κολεγίου των Δημάρχων» της πόλης.

Με τον Βασίλη γνωριζόμαστε 40 χρόνια. Ήμουν κι εγώ νεαρός δήμαρχος όταν τον επέλεξα, μέσα από μια συνέντευξη που την έκανα προσωπικά. Και πραγματικά, διέπρεψε στο Δήμο. Δεν υπάρχει στιγμή τα τελευταία 40 χρόνια του Δήμου, που να απουσιάζει ο Βασίλης. Είναι παντού. Και στις μεγάλες στιγμές και στις δύσκολες στιγμές. Έχει μια βαθιά γνώση των προβλημάτων της πόλης, αλλά και των αναγκών του μέλλοντος.

Γιατί αυτό που κυρίως συζητήσαμε, είναι ότι η πόλη μας, με μια θριαμβευτική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες (όπου έβαλαν το λιθαράκι τους όλοι οι δήμαρχοι, αλλά κυρίως οι πολίτες που την αγαπούν τόσο πολύ) έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της. Σκεφτείτε μόνο ότι όταν ήμουν δήμαρχος εγώ, το αστικό κομμάτι της πόλης (όχι αυτό που ήρθε μετά με τις μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη»), είχε 40.000 κόσμο στην απογραφή – και τώρα είναι 60.000.

Άρα, και πληθυσμιακά αλλά και ποιοτικά, η πόλη θέλει ένα κοίταγμα από την αρχή για το μέλλον της. Τα αποθέματα τα περιβαλλοντικά, τα πολιτιστικά, τα αναπτυξιακά, όλα είναι σε οριακό σημείο. Άρα τώρα, το να μιλάμε στην Καλαμάτα σήμερα για δρομάκια, για πλατειούλες, είναι τόσο πολύ ξεπερασμένο.

Και πραγματικά εντυπωσιάστηκα, που ο Βασίλης έχει επιλέξει 4 δυνατά σημεία (και ταυτίζομαι απόλυτα μαζί του και με τις προοπτικές αυτές). Αυτά τα 4 σημεία είναι το μέλλον της πόλης:

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το παραλιακό μέτωπο. Καλώ τους πολίτες να φανταστούν τι θα συμβεί αν τα 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι ως το «Φιλοξένια» γίνουν 15 χιλιόμετρα: Προσβάσιμα στην πόλη, στους πολίτες, ακόμα όμως και στις τουριστικές μικροεπενδύσεις σε επίπεδο πόλης (δεν θα κάνουμε μεγαθήρια μέσα την πόλη!) αλλά και με σχεδιασμό βιοκλιματικό… Όπως έγινε τη δεκαετία του 80 – αλλά ακόμη περισσότερο τώρα, που υπάρχουν μεγαλύτερα μέσα και μεγαλύτερες ευαισθησίες.

Το άλλο που συζητήσαμε και ταυτιστήκαμε, είναι ότι στις 2 αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» προστέθηκαν τεράστιες αξίες για την πόλη, ευκαιρίες, προίκα! Ο Ταΰγετος, που προστέθηκε με την πρώτη μεταρρύθμιση, του «Καποδίστρια»… Ο Ταΰγετος, πέρα από το περιαστικό Πάρκο που έχει υπόψη του ο Βασίλης, μπορεί να προσφέρει ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν για μια αγορά καινούργια σήμερα, που αναφέρεται στην τρίτη ηλικία αλλά και στους ψηφιακούς νομάδες.

Από την άλλη μεριά, 3 δήμοι προστέθηκαν με τον «Καλλικράτη»: η Θουρία, ο Άρις και τα Αρφαρά. Κι εκεί, ακόμα ούτε οι πολίτες της Καλαμάτας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό θαύμα! Υπάρχει η αρχαία Θουρία, υπάρχει ο μυκηναϊκός τάφος στην Άνθεια, υπάρχουν τα ρωμαϊκά λουτρά. Υπάρχουν δύο ποτάμια…Οργιάζει ο πολιτισμός και η φύση! Μπορεί να γίνει πραγματικά ένα ανοιχτό Μουσείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Και επίσης κλείνω με τον σχεδιασμό (που ήταν και ο Βασίλης συμμέτοχος) της δεκαετίας του ’80: Δεν ήταν μόνο ο άξονας Βορρά – Νότου, δηλαδή Κάστρο – Παραλία. Αλλά και Ανατολής – Δύσης, που δεν έχουμε κάνει τίποτα για αυτό. Κι έχουμε 2 σπουδαία τοπόσημα από τα οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε: Το Πανεπιστήμιο, το Δημαρχείο… Και ο Βασίλης μάλιστα έχει για ένα όνειρο: Την οδό Αθηνών να την κάνει αστικό δρόμο, μέχρι την έξοδό της στα Αρφαρά.

Συνεπώς νιώθω πολύ ικανοποιημένος, και για την πρόσκληση… (Εγώ πάντα θέλω να λέω τη γνώμη μου, αλλά θέλω να είμαι μετρημένος – δεν θέλω να αναμιγνύομαι στην καθημερινότητα της πόλης. Έχω πια διαγράψει μια ιστορία που θέλω να την φυλάω ως φυλαχτό). Αλλά μου αρέσει πολύ που θα πάρει αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία. Και θέλω ανεπιφύλακτα να πω ότι με εκφράζουν απόλυτα οι προτεραιότητές του.

Είναι εγγύηση για το μέλλον της πόλης, και του εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε εξέλιξη δημοσκόπηση για την περιφέρεια Πελοποννήσου – Tα ερωτήματα για τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Σφίγγει τα λουριά» η ΝΔ στην περιφέρεια Πελοποννήσου: Αυστηρό μήνυμα Βορίδη στους Νεοδημοκράτες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ