Ξεκινά η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία: Με 9 ευρώ το κιλό αναμένεται να ανοίξει η αγορά – Ακριβά μεροκάματα θα πληρώσουν οι παραγωγοί

1 Οκτωβρίου 2023

Με τη συγκομιδή του αγουρέλαιου, η οποία πραγματοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου, ξεκινά και επίσημα η περίοδος της ελαιοσυγκομιδής στον Νομό.

Η τιμή, το ζήτημα των εργατών γης και οι ζημιές στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αποτελούν τα ζητήματα που «καίνε» τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, λίγες μέρες πριν μπουν στα χωράφια τους, προκειμένου να μαζέψουν τη φετινή παραγωγή.

Σε σχέση με την τιμή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φετινή σοδειά θα ξεκινήσει από τα 9 ευρώ/κιλό περίπου, τιμή που αποτελεί ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες εμπορικές πράξεις πώλησης ελαιολάδου, περσινής χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν στα 8,5 ευρώ/κιλό, κλείνοντας τον κύκλο μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από διαρκή άνοδο.

Το πρόβλημα των εργατών γης αποτελεί ένα ακόμα ερώτημα των ελαιοπαραγωγών. Στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να γίνουν εκτιμήσεις, σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Πάντως, εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά τα εργατικά χέρια και φέτος, δεδομένου ότι η έλλειψη εργατών, αλλά και η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου έχουν συμπαρασύρει και το μεροκάματο.

Τέλος, σε σχέση με το ύψος της παραγωγής είναι βέβαιο ότι και στη Μεσσηνία θα καταγραφεί μείωση της παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας Πελοποννήσου η φετινή παραγωγή στον Νομό αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 30%, καθώς υπήρξε μειωμένη καρπόδεση, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε έντονα την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μια εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις για την έκβαση των μαχών στους δήμους της Μεσσηνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχέδιο καταπολέμησης εντόμου που ανήκει στους επιβλαβείς οργανισμούς της ΕΕ: Ποιες περιοχές της Μεσσηνίας είναι στην «προσβεβλημένη ζώνη» και ποιες στη «ζώνη ασφαλείας»

Ανακοίνωση, για την έκδοση του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Spodoptera frugiperda, εξέδωσε η

Αντίστροφη μέτρηση για το Μιναγιώτικο φράγμα: Αρχές Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές του ΣΔΙΤ των 145.000.000 ευρώ

Σε φάση εξελίξεων εισέρχεται το ζήτημα της κατασκευής του Μιναγιώτικου φράγματος. Συγκεκριμένα, η περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (23/5) ότι

Δείτε επίσης