Θ. Λιβάνιος: Ζητούμενο οι ξεκάθαροι κανόνες και ρόλοι μεταξύ κράτους, περιφερειών και δήμων

/

«Ξεκάθαρους κανόνες και ρόλους», ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, τις περιφέρειες και του δήμους, ζήτησε κατά την ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ο υπουργός επισήμανε πως η μοναδική θητεία της απλής αναλογικής που βρίσκεται στη λήξη της, δημιούργησε προβλήματα λειτουργίας και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Βαδίζοντας στην έναρξη της νέας θητείας, νιώθω την ανάγκη να πω κάτι, ήρθε η ώρα να συστηθούμε και πάλι…είμαστε το κεντρικό κράτος. Πρέπει να χαράσσουμε την επιτελική πολιτική, να χαράσσουμε το γήπεδο. Είστε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να είστε αρμόδιοι για θέματα που αφορούν την περιφέρεια σας. Οι δήμοι πρέπει να είναι αρμόδιοι για θέματα που αφορούν τον δήμο τους. Αν δεν κλείσουμε αυτή τη βασική συμφωνία, δεν θα αποφασίσουμε ποτέ τι είναι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, γιατί θα είναι πάντα συμπιεσμένη στους δήμους, που είναι πρώτος βαθμός και είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη και στο κεντρικό κράτος».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε, πως για να ωριμάσει περισσότερο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, «χρειάζονται οι ξεκάθαροι κανόνες και οι ξεκάθαροι ρόλοι, που θα διευκολύνουν, διότι όπου δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διότι κανένας δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ή αν την αναλάβει βρίσκεται απολογούμενος (…) υπάρχει πλέγμα αρμοδιοτήτων στο οποίο μπλέκονται, συμπλέκονται, ενίοτε διαπλέκονται και δεν είναι ξεκάθαρη κατάσταση, δεν μπορεί κανένας να λογοδοτήσει».

Ο υφυπουργός επισήμανε πως 13 χρόνια του θεσμού λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και δεν υπάρχει κώδικας, νομοθεσία για την λειτουργία της και έκρινε αναγκαίο, ως ένα μεγάλο έργο, την σύνταξη ενιαίου κώδικα α/βαθμιας κα β/βαθμίας Αυτοδιοίκησης.

Το τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, πραγματοποιείται στο μεταίχμιο δύο θητειών και ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στους περιφερειάρχες οι οποίοι δεν επανεξελέγησαν, με ειδική αναφορά στον Κώστα Αγοραστό, για την αγώνα που έκανε για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που διαχειρίστηκε στην Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας «Daniel». Παρόντες στο ετήσιο συνέδριο ήταν και οι νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε την αναβολή των αγώνων Κυπέλλου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βελτιώνεται ο καιρός στην Καλαμάτα την Πέμπτη: Σποραδικές νεφώσεις και θερμοκρασία έως τους 22 βαθμούς Κελσίου [αναλυτικά η πρόγνωση]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ