Παναγιώτης Νίκας: «στόχος του αυτοδιοικητικού πρέπει να είναι η προσφορά, όχι η επανεκλογή»

/

«Ως αυτοδιοικητικοί εκπροσωπούμε τον κόσμο μας, τον κόσμο που μας ψήφισε -στηρίζουμε και υπηρετούμε τα συμφέροντά του. Προφανώς ο καθένας μας έχει την ιδεολογία του, αλλά δεν είμαστε κομματικά στελέχη, δεν μεταφέρουμε απόψεις κομμάτων».

Τα πιο πάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, κατά την έναρξη της ενημερωτικής διημερίδας για τους νέους δημάρχους των Περιφερειών Πελοποννήσου και Αττικής, την οποία διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση των δημάρχων που αναδείχθηκαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχές για «καλή θητεία» στους εκλεγέντες δημάρχους, ενώ επανέλαβε τη δήλωση -που είχε κάνει και στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ- πως εμπιστεύεται τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να βοηθήσει στο αναγκαίο, όπως είπε, μεταρρυθμιστικό έργο: «Θεωρώ πως και η καταξίωση αυτής της κυβέρνησης περνά ευθέως μέσα από το μεταρρυθμιστικό έργο. Ως χώρα, όχι απλώς θα προοδεύσουμε αλλά κυριολεκτικά θα υπάρξουμε, αν προχωρήσουμε παντού σε μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Απευθυνόμενος δε προς τους εκλεγμένους δημάρχους σημείωσε πως «τα πρώτα από τα στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο κάθε δήμαρχος είναι η δικαιοσύνη ως προς την άσκηση διοίκησης, η καλή διαχείριση των πόρων, η σωστή γενικότερη συμπεριφορά στην πόλη και στον δήμο. Στόχος δεν πρέπει να είναι η επανεκλογή, αλλά η προσφορά».

Συνεχίζοντας, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι μεταφέρει την εμπειρία που αποκόμισε από τις τρεις συνεχόμενες θητείες ως δήμαρχος στην Καλαμάτα -ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων-, κι ακόμα ως πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, αλλά και από την θητεία του ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «θητεία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, για λόγους που νομίζω ότι γνωρίζει πλέον το πανελλήνιο», όπως δήλωσε.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπογράμμισε πως ένας δήμαρχος δεν είναι μόνο παραγωγός έργων, αλλά «αποτελεί το παράδειγμα και τον καθοδηγητή μιας ολόκληρης κοινωνίας, με τον λόγο και με την πράξη του -είναι το φωτεινό παράδειγμα. Είναι εξαιρετική υπόθεση το να είσαι δήμαρχος και από την δράση και τη στάση σου καταξιώνεσαι ή όχι» και τόνισε πως αυτό είναι το χαρακτηριστικό στο οποίο οι δήμαρχοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα.

«Η δικαιοσύνη ως προς την άσκηση διοίκησης, η καλή διαχείριση των πόρων, η σωστή γενικότερη συμπεριφορά στην πόλη και στον δήμο, αυτά είναι τα πρώτα από τα στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο κάθε δήμαρχος. Στόχος δεν πρέπει να είναι η επανεκλογή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας και προσέθεσε:

«Ο δήμαρχος είναι για τη φτώχεια, είναι για τον αδύνατο, για αυτόν που περνά δύσκολα. Οι υπόλοιποι, οι έχοντες και κατέχοντες, δεν μας έχουν ανάγκη. Η εμπειρία μου λέει ότι το 80% των κατοίκων θέλουν το κοινό καλό και από αυτό μας κρίνουν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό τους επιδιώκει να επωφεληθεί υλικά από τον δήμαρχο -και βεβαίως πάντοτε το ξεχνά».

Έμφαση έδωσε ο κ. Νϊκας στην ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε κάθε δήμο στην ελληνική περιφέρεια, «όλοι οι δήμοι είναι ξεχωριστοί, κάθε δήμος -ειδικά στην ελληνική περιφέρεια- έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την δική του ιστορία, τον δικό του πολιτισμό, τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος», παρατήρησε.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ως προς τις περιπτώσεις ακραίων φαινομένων και φυσικών καταστροφών, τονίζοντας την απόλυτη αναγκαιότητα για διάκριση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών, και μιλώντας -μια φορά ακόμα- για αυτοδιοικητικούς «αυτοφωράκηδες».

Μετέφερε δε την προσωπική του εμπειρία από τις πλημμύρες του 2016 στην Καλαμάτα: «Ο δήμαρχος, στελέχη της τότε δημοτικής Αρχής βρεθήκαμε κατηγορούμενοι. Αθωώθηκα δύο φορές, αλλά ποιος το ξέρει;», αναρωτήθηκε ο Π. Νίκας, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει μια σχετική προστασία των αυτοδιοικητικών αιρετών.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για την πορεία προς μια αυτοδύναμη και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία Περιφερειών και δήμων:

«Δεν είμαστε αντίπαλοι, είναι αναγκαία η συνεργασία ανάμεσα στις Περιφέρειες και την ΚΕΔΕ, τόσο για τους ΚΑΠ και την ΣΑΤΑ -τους βασικούς πόρους της αυτοδιοίκησης-, όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τους πόρους από άλλες πηγές, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη στην κατανομή των πιστώσεων», είπε ο Π Νίκας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα που κρατούν πίσω την αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Με ενοχλεί πάρα πολύ ο “μπάρμπας στην Κορώνη”, όπως με ενοχλούσε πάρα πολύ να “σερνόμαστε” στις πόρτες των υπουργών και των γενικών γραμματέων για να ζητάμε το κάτι παραπάνω. Όχι αυτό που γίνεται, όχι όποιος έχει “μπάρμπα στην Κορώνη” -όποιος προλάβει, δηλαδή-, να μπορέσει να πάρει τα περισσότερα και να βγαίνουν και ανακοινώσεις ότι… “κατόπιν ενεργειών” κάποιου προέκυψε κάποια χρηματοδότηση για το ένα ή το άλλο έργο. Είναι προσβολή για την αυτοδιοίκηση αυτές οι ανακοινώσεις, είναι ντροπή αυτό και δεν πρέπει να γίνεται”, σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, για να καταλήξει παρατηρώντας:

«Ως αυτοδιοικητικοί εκπροσωπούμε τον κόσμο μας, τον κόσμο που μας ψήφισε -στηρίζουμε και υπηρετούμε τα συμφέροντά του. Προφανώς ο καθένας μας έχει την ιδεολογία του, αλλά δεν είμαστε κομματικά στελέχη, δεν μεταφέρουμε απόψεις κομμάτων».

Διάβασε επίσης:

Σε …κλοιό λογοδοσίας δήμοι και περιφέρειες – Τι είπε η Ν. Κεραμέως στους νέους δημάρχους της Πελοποννήσου

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αίθριος ο καιρός στην Καλαμάτα την Πέμπτη – Έως τους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία [αναλυτικά η πρόγνωση]

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θ. Βασιλόπουλος: «Η Αυτοδιοίκηση πάντα στην πρώτη γραμμή, δίπλα στην κοινωνία και τις ανάγκες της»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ