Σε …κλοιό λογοδοσίας δήμοι και περιφέρειες – Τι είπε η Ν. Κεραμέως στους νέους δημάρχους της Πελοποννήσου

/

Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να ενισχυθεί η λογοδοσία των ΟΤΑ, αναφέρθηκε η υπουργός ΥΠΕΣ, Νίκη Κεραμέως, απευθυνόμενη στους νέους δημάρχους της Πελοποννήσου, σε ενημερωτική ημερίδα της ΚΕΔΕ.

Στις θεσμικές αλλαγές, οι περισσότερες εκ των οποίων θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, η οποία ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2024, αναφέρθηκε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στους δημάρχους της Πελοποννήσου, σε ενημερωτική ημερίδα της ΚΕΔΕ, η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της λογοδοσίας, το οποίο χαρακτήρισε βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταγραφούν μετρήσιμοι δείκτες, σχετικά με την απόδοση κάθε δήμου ξεχωριστά.

Χαρακτηριστικά είναι όσα σημείωσε η κα Κεραμέως μιλώντας για τους δείκτες απόδοσης στους δήμους και στις περιφέρειες:

«Μία άλλη μεγάλη αλλαγή, την οποία πιστεύουμε πάρα πολύ, έχει να κάνει με τους δείκτες απόδοσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι μας να πιεστούμε, προκειμένου να έχουμε μετρήσιμα μεγέθη για το πως αποδίδουν οι δήμοι, πως αποδίδουν οι περιφέρειες. Το έχουν ανάγκη οι πολίτες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κάπου συγκρίσιμα στοιχεία για το πόσο ανακυκλώνει ένας δήμος και πόσο ανακυκλώνει ένας άλλος. Για το πόσα παιδιά είναι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς στον έναν δήμο και στον άλλον. Για το πόσο είναι τα δημοτικά τέλη σε έναν δήμο ή σε έναν άλλον. Αυτό πλέον αλλάζει και θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης, οι οποίοι γίνονται προς όφελος του πολίτη, θα πιέσουν και εσάς για ακόμα πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες σας, αλλά θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα προς την ευρύτερη κατεύθυνση που επιδιώκουμε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μεγαλύτερη λογοδοσία».

Επιμένοντας στο ζήτημα της λογοδοσίας η κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στη σημασία της θέσπισης διμηνιαίας συνεδρίασης των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, για των έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία της ετήσιας στοχοθεσίας των ΟΤΑ, καθώς πλέον θα αποτελεί μια ουσιαστική διαδικασία για κάθε Οργανισμό ξεχωριστά.

«Θέλει μεγάλη προσοχή, να είμαστε μεθοδικοί στην ανάπτυξη των στόχων προκειμένου να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά στο σύστημα της αξιολόγησης», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι πρόθεση του ΥΠΕΣ είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους πολίτες να αποτιμούν τις υπηρεσίες των ΟΤΑ, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη λογοδοσία.

«Ένα από τα νέα συστήματα που ετοιμάζουμε είναι ένα σύστημα αποτίμησης από τους πολίτες των υπηρεσιών του δημοσίου. Όταν λέω υπηρεσίες του δημοσίου αναφέρομαι και στην κεντρική κυβέρνηση, στα υπουργεία, αναφέρομαι σε φορείς κυβερνητικούς, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και στους ΟΤΑ. Άρα στην πράξη, να μπορεί ένας πολίτης ηλεκτρονικά να αποτιμήσει τις υπηρεσίες που λαμβάνει από τον δήμο του. Και αυτό ετοιμάζεται ήδη και έχει δρομολογηθεί στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης λογοδοσίας, της ενδυνάμωσης της φωνής των πολιτών», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μ. Βορίδης: Εθελοντική η υπαγωγή στο τεκμαρτό εισόδημα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κακοκαιρία στην Καλαμάτα: Ζημιές στην παραλιακή ζώνη της πόλης – Διακοπή της κυκλοφορίας για την αποκατάσταση [φωτογραφιες]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ