Χρυσόστομος: «Το Σπήλαιο της Βηθλεέμ δονείται από κλαγγές όπλων και ο ποταμός Ιορδάνης βάφεται στο αίμα αθώων ανθρώπων»

25 Δεκεμβρίου 2023

«Παρά το ιστορικό στίγμα των καταστροφικών παγκόσμιων πολέμων του προηγουμένου αιώνος, δεν αποδεικνυόμαστε ειρηνοποιοί, καθώς δεν προσφέρουμε την ειρήνη στον πλησίον, τον άλλον, και τούτο εγείρει βάσιμους φόβους για το αύριο της ανθρωπότητας», σημειώνει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, στην Εγκύκλιο των Χριστουγέννων.

Αναλυτικά ο Μητροπολίτη Μεσσηνίας σημειώνει:

«Αγαπητά μου Παιδιά·

Οι άγιες ημέρες που διανύουμε χαρακτηρίζονται από λυπηρές διαπιστώσεις. Το Σπήλαιο της Βηθλεέμ δονείται από κλαγγές όπλων και ο ποταμός Ιορδάνης βάφεται στο αίμα αθώων ανθρώπων.

Κι όμως! Σήμερα ο ηδύμολπος αγγελικός ύμνος «και επί γης ειρήνη» ψάλλεται στους ναούς της απανταχού Ορθοδοξίας, νοηματοδοτώντας την εορτή της ενσάρκου επιφανείας του Σωτήρος Χριστού.

Και επιπλέον, σήμερα, στο «επί γης ειρήνη» καταδεικνύεται η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, εγκαλείται κάθε άνθρωπος και σύνολος ο κόσμος να προστατεύσει το ειρηνοφόρο μήνυμα των Χριστουγέννων από κάθε πολεμοχαρή διάθεση, επιδίωξη και ιδιοτέλεια.

Ζούμε, δυστυχώς, σε αυτήν την κατάσταση, κατά την οποία ο άνθρωπος ομολογεί, ότι «έσομαι στένων και τρέμων επί της γης, και έσται πας ο ευρίσκων με, αποκτενεί με» (Γεν. 4, 1).

Ειρήνη αποζητούμε, όμως αδυνατούμε να την διακρατήσουμε, επειδή την κατανοούμε ως κατάσταση απουσίας πολέμου και όχι ως στάση και τρόπο πληρότητας στη ζωή μας.

Δεν βιώνουμε την ειρήνη ως δώρο του Θεού, όπως το διαμηνύουμε την ημέρα των Χριστουγέννων, και γι’ αυτό δεν την εμπεδώνουμε ως ευλογία και ευζωΐα, ως δωρεά και χάρη (Ιωαν. 14, 27), μάλλον την αντιλαμβανόμαστε ως ευκταία κατάσταση, ως ουτοπικό όραμα σε ένα μονίμως δυστοπικό περιβάλλον.

Μας διαφεύγει ότι η ειρήνη δεν κατακτάται αλλά κερδίζεται, όταν ειρηνεύουμε «εις εαυτούς και αλλήλους», όταν μαζί μας ειρηνεύει «ο ουρανός και η γη», κατά τον λόγο του αγίου Ισαάκ του Σύρου.

Παρά το ιστορικό στίγμα των καταστροφικών παγκόσμιων πολέμων του προηγουμένου αιώνος, δεν αποδεικνυόμαστε ειρηνοποιοί, καθώς δεν προσφέρουμε την ειρήνη στον πλησίον, τον άλλον, και τούτο εγείρει βάσιμους φόβους για το αύριο της ανθρωπότητας.

Στον αντίποδα αυτής της δυστοπίας, η Εκκλησία μας, λειτουργικά αλλά και σε κάθε δράση Της τονίζει το όραμά Της για μια κοινωνία ειρήνης. Ικετεύει αδιάκοπα για θειο φωτισμό, ώστε η ζωή των ἀνθρώπων να είναι ειρηνική. Τονίζει ότι το ειρηναίο όραμα δύναται να επιτευχθεί, ακόμη και όταν οι ἰσχυ¬ροί της γης το αποτρέπουν και το αμαυρώνουν.

Η Εκκλησία μας πιστεύει ότι ο Χριστός είναι η μόνη και πραγματική ειρήνη «ημών» (Εφεσ. 2, 14).

Η Εκκλησία μας θεωρεί, ότι όταν αποδεχτούμε ως Σωτήρα και Θεό μας τον Ιησού Χριστό, συντελούμε στην ευλογία και ευτυχία κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό και κηρύττει: «ζητείτε την ειρήνην και ο Θεός μεθ’ ημών». Αυτή η Ειρήνη νοηματοδοτεί αισιόδοξα το αύριο  και τη ζωή των ανθρώπων.

Καλά Χριστούγεννα!

Ευλογημένο και ειρηνικό το νέον έτος 2024!

Μετά πατρικών ευχών και ευλογιών

†  Ο    ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ».

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο ΠΟΥ καταγγέλλει τον «αποδεκατισμό» του συστήματος υγείας στη Λωρίδα της Γάζας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σρι Λάνκα: Πάνω από 1.000 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω Χριστουγέννων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης