Οι Πολωνοί αγρότες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας εντελώς τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία

20 Φεβρουαρίου 2024

Οι Πολωνοί αγρότες θα εντείνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους στα σύνορα με την Ουκρανία εμποδίζοντας σχεδόν το σύνολο της κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια, όπως λένε, να σώσουν τα μέσα διαβίωσής τους, αν και το Κίεβο να καταγγέλλει ότι οι διαμαρτυρίες αυτές πλήττουν την πολεμική του προσπάθεια.

Αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται από την ΕΕ, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τα αυξανόμενα κόστη που αντιμετωπίζουν όπως και για τον ανταγωνισμό από τα ξένα προϊόντα, κυρίως τα ουκρανικά.

«Θα υπάρξει πλήρης αποκλεισμός της κυκλοφορίας στα συνοριακά περάσματα», δήλωσε ο Άντριαν Γουαρζίνιακ, εκπρόσωπος του πολωνικού συνδικάτου αγροτών Αλληλεγγύη.

Ο Γουαρζίνιακ επεσήμανε ότι, αν και θα επιτρέπεται η διέλευση της στρατιωτικής βοήθειας, ο αποκλεισμός δεν θα αφορά μόνο τα φορτηγά αλλά και τα επιβατικά οχήματα. Πρόσθεσε εξάλλου ότι θα υπάρξουν αποκλεισμοί σε λιμάνια και αυτοκινητόδρομους.

Το Κίεβο αναφέρει ότι οι εξαγωγές των αγροτικών του προϊόντων μέσω της ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν πλήξει τις ευρωπαϊκές αγορές. Καθώς αυξάνεται η αγανάκτηση από τις κινητοποιήσεις αγροτών και οδηγών φορτηγών στην Πολωνία, οι Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών επεσήμαναν ότι σχεδιάζουν ειρηνική διαμαρτυρία όλο το 24ωρο σε τρία περάσματα τα οποία έχουν ήδη κλείσει Πολωνοί αγρότες.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ukrinform ο εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι θα ελέγχουν την κυκλοφορία στα περάσματα εμποδίζοντας τα πολωνικά φορτηγά να παρακάμπτουν την ουρά. Η διαμαρτυρία τους πρόκειται να διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου.

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι αποκλεισμοί αυτοί επηρεάζουν την ικανότητά του να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας και εξυπηρετεί τη Μόσχα.

Χθες Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα καταδεικνύει «τη διάβρωση της αλληλεγγύης σε καθημερινή βάση».

Πρόσθεσε ότι μόλις το 5% των ουκρανικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων περνά από τα σύνορα με την Πολωνία, σχολιάζοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν είναι ένα ζήτημα σιτηρών, αλλά κυρίως πολιτικής».

«Χρειαζόμαστε κοινές αποφάσεις, λογικές αποφάσεις για να επιλυθεί η κατάσταση. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε εμείς και οι Πολωνοί, πρώτα απ’ όλα, και όλοι στην Ευρώπη που ενδιαφέρονται για την τύχη της Ευρώπης», τόνισε ο Ζελένσκι.

Η διαμάχη αυτή έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Κιέβου- Βαρσοβίας, η οποία από την αρχή του πολέμου ήταν μία από τις πλέον ένθερμες υποστηρίκτριες της Ουκρανίας.

Μετά τη ρωσική εισβολή οι ουκρανικές εταιρείες κατάφεραν να συνεχίσουν τις εξαγωγές τους μέσω Πολωνίας. Αλλά αυτό προκάλεσε την οργή Πολωνών αγροτών και εταιρειών μεταφοράς, οι οποίοι παραπονιούνται για τις ουκρανικές τιμές με τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με 14 θέματα στην ημερήσια διάταξη: Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μαρκίνιος: «Κόλαση περιμένει τον Ολυμπιακό στη Βουδαπέστη»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς και Σούνακ ανακοίνωσαν κοινό εξοπλιστικό πρόγραμμα και δεσμεύθηκαν για συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία

Την στενή συνεργασία Γερμανίας-Βρετανίας, ειδικά στον τομέα της ασφαλείας, επαναβεβαίωσαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ανακοινώνοντας νωρίτερα σήμερα

Δείτε επίσης