Το αποτύπωμα της Costa Navarino στο περιβάλλον: Στοιχεία για τη διαχείριση των φυσικών πόρων με αφορμή διεθνή πιστοποίηση των γηπέδων γκολφ

23 Φεβρουαρίου 2024

Στις πολιτικές που υλοποιεί, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρεται ανακοίνωση της Costa Navarino, με αφορμή διεθνή πιστοποίηση δύο γηπέδων γκολφ.

Tη διεθνή πιστοποίηση GEO Certified® για τα γήπεδα γκολφ The Dunes Course και The Bay Course, έλαβε η Costa Navarino.

Η πιστοποίηση GEO χορηγείται από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό *GEO Sustainable Golf Foundation και επιβεβαιώνει ότι τα γήπεδα πληρούν τα υψηλότερα κριτήρια στους τομείς: ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, βέλτιστη διαχείριση πόρων, θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και κλιματικές δράσεις.

Η Costa Navarino γίνεται ο πρώτος προορισμός γκολφ στην Ανατολική Μεσόγειο που λαμβάνει τη διεθνή πιστοποίηση GEO Certified®.

Με αφορμή την πιστοποίηση η Costa Navarino εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται αναφορά στις πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται:

«Ορθή διαχείριση νερού: αρκετά χρόνια πριν τη λειτουργία των γηπέδων, έγιναν εκτενείς μελέτες για τους υδατικούς πόρους στην περιοχή, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης νερού. Για το σκοπό αυτό, κατασκευάστηκαν λιμνοδεξαμενές, πλήρως ενταγμένες στο φυσικό τοπίο, οι οποίες γεμίζουν με επιφανειακό νερό, αντλώντας ποσότητα μικρότερη του 1% της ετήσιας απορροής των κοντινών ποταμών. Μαζί με το ανακυκλωμένο νερό από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του προορισμού, επαρκούν πλήρως για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών. Επιπλέον, εφαρμόζονται μέτρα για την εξοικονόμηση νερού και τον έλεγχο της κατανάλωσης (π.χ. έλεγχος διαρροών, συστήματα βελτιστοποιημένης απόδοσης).

Μείωση της συνολικής αρδεύσιμης έκταση πρασίνου στα γήπεδα The Dunes Course και The Bay Course κατά 5% και 10% αντίστοιχα μέσα στο 2023, με τη χρήση ενδημικών φυτών και ανακυκλωμένου ξύλου ελιάς από το κλάδεμα των ελαιόδεντρων, για την κάλυψη του εδάφους. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της έκτασης εντός του 2024.

Κλιματικές δράσεις: Ήδη από το 2009, η CostaNavarinoείχε συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών, για τη δημιουργία του NavarinoEnvironmentalObservatory(NEO), το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας και της εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο, εδώ και 15 χρόνια.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων στην Ευρώπη: περισσότερα από 7.000 ελαιόδεντρα έχουν ήδη μεταφυτευτεί στις ξεχωριστές περιοχές ανάπτυξης της Costa Navarino.

To Bay Clubhouse είναι ένα από τα πρώτα υπόσκαφα clubhouses, το οποίο «δένει» αρμονικά με το φυσικό τοπίο και διαθέτει «πράσινες στέγες», με συνολικά 27.500 φυτά και δέντρα στην οροφή και περιμετρικά.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικά, γυαλί, λάδι, μπαταρίες και οργανικά απόβλητα.

Το συνολικό θετικό οικονομικό αντίκτυπο στη Μεσσηνία: συνεισφορά 11% (2006-2022) στο ΑΕΠ της περιοχής και δημιουργία 80 νέων διακριτών υπηρεσιών».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Costa Navarino στην αειφόρο ανάπτυξη, τα τελευταία 2 χρόνια επιτεύχθηκε μείωση στις λειτουργικές εκπομπές ρύπων κατά 80%, στο πλαίσιο της στρατηγικής απανθρακοποίησης, με απώτερο στόχο τη net – zero λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων μέχρι το 2050.

Επίσης, μαζί με το WWF Ελλάς – και στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Global Tourism Plastics Initiative – γίνεται προσπάθεια για τον περιορισμό των αχρείαστων πλαστικών μιας χρήσης, που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του προορισμού, μειώνοντας τη χρήση τους πάνω από 50% το 2023 (σε σύγκριση με το 2019).

Δηλώσεις για την πιστοποίηση των γηπέδων γκολφ

Με αφορμή τη Διεθνή Πιστοποίηση που έλαβε η Costa Navarino η Carole Kerrey, Certification Manager του GEO Sustainable Golf Foundation, ανέφερε:

«Η αειφορία αποτελεί σαφώς προτεραιότητα για την Costa Navarino, όπως φαίνεται στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των γηπέδωνThe Bay Course και The Dunes Course. Πέραν των κριτηρίων που πληρούν τα γήπεδα, εφαρμόζονται πολλές καινοτόμες πρακτικές κι ανυπομονούμε να δούμε όσα θα ακολουθήσουν».

Ο David Ashington, Γενικός Διευθυντής της Costa Navarino Golf, δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την πιστοποίηση GEO των γηπέδων The Dunes Course και The Bay Course. Αυτή η διεθνής αναγνώριση επισφραγίζει τη μακρόχρονη δέσμευσή μας στην αειφόρο ανάπτυξη στο γκολφ. Από την έναρξη λειτουργίας της Costa Navarino -και ακόμη νωρίτερα, από την κατασκευή- είχαν εφαρμοστεί πρωτοποριακές πρακτικές, για να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία των γηπέδων αλλά και συνολικά του προορισμού. Εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώνουμε συνεχώς αυτές τις πρακτικές και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι παίκτες και οι επισκέπτες μας μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε αυτό το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον».

*Το GEO Sustainable Golf Foundation, είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εξειδικεύεται στην παροχή τεχνογνωσίας για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών και μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, εντός των γηπέδων και μέσω του γκολφ. Ο οργανισμός συνεργάζεται με ερασιτέχνες και επαγγελματίες του γκολφ για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση βασικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, ώστε να αναγνωριστεί ο ρόλος του και η συμβολή του στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση των πόρων, την ενίσχυση των κοινοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για το περιβάλλον. Ο οργανισμός GEO παρέχει τα προγράμματα OnCourse® και λύσεις για βιώσιμες εγκαταστάσεις γκολφ, νέες επενδύσεις και τουρνουά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη διεθνώς αναγνωρισμένη και ανεξάρτητη πιστοποίηση GEO Certified®.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνεργεία της περιφέρειας Αττικής αποξήλωσαν αφίσες από κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

42χρονος τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο στον λαιμό τη σύζυγό του

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης