Φοιτητική Εστία Καλαμάτας: Άθλιες συνθήκες και «ενοίκιο – χαράτσι» καταγγέλλουν φοιτητές και βουλευτές του ΚΚΕ – Στον υπουργό Παιδείας το θέμα

28 Φεβρουαρίου 2024

Στις συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών στην Εστία της Καλαμάτας, αλλά και στην απόφαση να επιβληθεί «ενοίκιο – χαράτσι» στους οικότροφους, αναφέρεται ερώτηση που κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ (Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Δελής, Νίκος Παπαναστάσης) προς τον υπουργό Παιδείας.

Στην ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι, ενώ οι οικότροφοι της Εστίας διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, η διοίκηση του Πανεπιστημίου επιβάλει ενοίκιο (45 ευρώ/μήνα), ζητώντας μάλιστα και αναδρομικά!

Αναλυτικά, στην ερώτηση σημειώνεται:

Στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η διοίκηση, στηριγμένη στον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών της Καλαμάτας, ανακοίνωσε πώς επιβάλλει χαράτσι-ενοίκιο στους οικότροφους, το οποίο φτάνει ως και 45ευρώ/μήνα. Όπως καταγγέλλει ο φοιτητικός σύλλογος των οικότροφων, όχι μόνο ανακοινώθηκε η επιβολή ενοικίου για διαμονή στις εστίες του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά η διοίκηση απαιτεί και αναδρομικά χρήματα για τη διαμονή τους στα δωμάτια κατά τους προηγούμενους μήνες.

Μάλιστα την ώρα που ήδη επιβάλλεται «εγγύηση» ύψους ως και 100 ευρώ στους οικότροφους δήθεν για την εξασφάλιση των υποδομών, οι οικότροφοι διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, αφού το νερό στις εστίες δεν είναι καν πόσιμο, τα σώματα θέρμανσης -όπου υπάρχουν- δεν λειτουργούν, πρόσβαση σε ζεστό νερό έχουν με το σταγονόμετρο, και δεν υπάρχει καν δυνατότητα σίτισης αφού δεν υπάρχει εστιατόριο στο χώρο.

Και όλα αυτά, ενώ κάθε χρόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οικότροφοι αναγκάζονται να αφήσουν τα δωμάτια τους και καλούνται να κάνουν εκ νέου αίτηση για το επόμενο έτος. Δηλαδή, κάθε χρόνο, για όλα τα χρόνια των σπουδών τους, οι ίδιοι και οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος για το αν θα καταφέρουν να μείνουν στις εστίες ή όχι, με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Πόσο μάλλον, όταν ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει ότι η «εξόφληση» των επιβαλλόμενων χαρατσιών αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν οι φοιτητές την επόμενη χρονιά το δωμάτιο, ή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έξωση από τις εστίες.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός να ζητούνται χρήματα από φοιτητές για να μένουν στις εστίες των δημόσιων πανεπιστημίων, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει στα ύψη. Άλλωστε οι κλίνες στις εστίες είναι τόσο λίγες και οι ανάγκες τόσο πολλές, που στις εστίες τελικά μένουν οι φοιτητές που έχουν μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ευθύνη. Το έδαφος για τέτοιου είδους απαράδεκτους κανονισμούς και για ενοίκια στις εστίες έχει στρωθεί από τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λύσει το θέμα της φοιτητικής στέγης, με ανέγερση σύγχρονων και επαρκών φοιτητικών εστιών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την εμπλοκή και με κανένα τρόπο ιδιωτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που επιβάλλει χαράτσια διαμονής και όρους που φτάνουν μέχρι και την αποβολή οικότροφων λόγω μη καταβολής των χαρατσιών αυτών.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήλωση Βασιλόπουλου για τον ένα χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών: «Η Πολιτεία οφείλει να δώσει απαντήσεις αποδίδοντας δικαιοσύνη – Ποτέ ξανά άλλη τραγωδία» 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στη φυλακή ο 69χρονος και η σύζυγός του για το έγκλημα σε βάρος του γαμπρού τους στην Αγία Βαρβάρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΚΕ

Καλαμάτα: Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην οδό Λακωνικής – Συνάντηση με αυτοαπασχολούμενους και κατοίκους

Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε την Τρίτη στην οδό Λακωνικής, συνομιλώντας με αυτοαπασχολούμενος και κατοίκους της περιοχής. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν η Καραθανάση

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας: Οι ελλείψεις σε προσωπικό και η εντατικοποίηση της εργασίας διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού

Περιοδεία πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο, ευρωβουλευτή, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας πραγματοποιήθηκε

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στην Καλαμάτα: «Να φύγει η χώρα από τα πολεμικά σφαγεία των ιμπεριαλιστών»

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Καλαμάτας πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας (11/3) η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας του ΚΚΕ, ζητώντας να

Δείτε επίσης