Αντιδράσεις προκαλεί η απάντηση του υπουργείου υγείας για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στην Ανατολική Πυλία

14 Μαρτίου 2024

Την αντίδραση του προέδρου της Νέας Αριστεράς και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, του πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, Μενέλαου Γερονικολού, και του ΚΚΕ προκάλεσε η απάντηση του υπουργείου Υγείας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Ανατολικής Πυλίας καλύπτονται επαρκώς, θέση η οποία έρχεται σε αντίθεση με όσα βιώνουν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών επί σειρά ετών.

Η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργείου Υγείας, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην τοπική κοινωνία, αλλά και στον πολιτικό κόσμο.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης:

«Εδώ και 2 μήνες έχω απευθύνει προς τον Υπουργό Υγείας 2 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Η μία (8/1/2024) αφορούσε την απαξίωση του ΕΚΑΒ στον νομό μας, με αφορμή την μίσθωση ιδιωτικού ασθενοφόρου στο νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και την συνεχόμενη υγειονομική  απαξίωση των κατοίκων της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας και Πυλίας.

Η επόμενη (30/1/2024) αφορούσε την διακοπή λειτουργίας της Ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καλαμάτας η οποία σε συνδυασμό με την απουσία Ογκολόγου ιατρού και στο νοσοκομείο της Σπάρτης καθιστά αδύνατη ή τραγικά δύσκολη την θεραπεία εκατοντάδων ασθενών με ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγεία σε όλη την νότια Πελοπόννησο.

Μέχρι σήμερα καμία από τις 2 αυτές ερωτήσεις δεν έχει απαντηθεί.

Το γεγονός αυτό δεν συνιστά μόνο κοινοβουλευτική απρέπεια.

Συνιστά συνολική απαξίωση και προσβολή των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε να προστεθείκαι η απαράδεκτη απάντηση της υφ.Υγείας κας Αγραπιδάκη,η οποία σε απάντηση μεταγενέστερης ερώτησης βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος (φαίνεται πως οι απαντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι επιλεκτικές…) μας πληροφορεί ότι δεν χρειάζεται κάποια ενίσχυση το ΕΚΑΒ στην νοτιοδυτική Πυλία και οι ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται επαρκώς…

Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, Μενέλαος Γερονικολός:

«Η απάντηση του υπουργείου Υγείας στον βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Λαμπρόπουλο, σχετικά με τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας στην περιοχή της Ανατολικής Πυλίας, αποδεικνύει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι η Μεσσηνία δεν μπορεί να περιμένει απολύτως τίποτα από αυτή την κυβέρνηση. 

Ανερυθρίαστα, χωρίς καμία επίγνωση της τραγικής πραγματικότητας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει επίσημα ότι οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής καλύπτονται επαρκώς, να επιχειρεί δηλαδή πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας. 

Πρόκειται για την αποκορύφωση του κυνισμού με τον οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τα ζητήματα που αφορούν την υγεία στη Μεσσηνία, σε μια περίοδο που τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες οι υγειονομικές μονάδες του Νομού είναι τεράστια. 

Καλούμε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για πολλοστή φορά, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Τους καλούμε να σταματήσουν να σιωπούν, να σταματήσουν να βάζουν “πρώτα το κόμμα”, να σταματήσουν τις βολικές ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο και τις φιλικές συναντήσεις σε υπουργικά γραφεία.

Τους καλούμε να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας, σε κάθε κάτοικο της Μεσσηνίας». 

Τέλος, σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Αποτελούν πρόκληση όσα δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας για την κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδας Υγείας στην Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην ΝΑ Πυλία. Με λίγα λόγια χαρακτήρισε το δίκτυο δομών πρωτοβάθμιας Υγείας παραπάνω από επαρκές, λέγοντας μάλιστα πως είναι «ιδιαίτερα πυκνό». Τα ίδια είπε και για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στην μεσσηνιακή ύπαιθρο.

Τι και αν οι κάτοικοι από το Λογγά μέχρι την Κορώνη έχουν καταγγείλει δεκάδες φορές πως «τρέμει το φυλλοκάρδι τους» μην πάθουν κάτι, αφού η περιοχή είναι Υγειονομικά ακάλυπτη, χωρίς Κ.Υ. και σταθμό ΕΚΑΒ;

Τι και αν οι ίδιοι οι Υγειονομικοί μέσα από τα σωματεία τους έχουν καταγγείλει επανειλημμένα πως οι ελλείψεις ιατρών στα Κ.Υ. της Μεσσηνίας κυμαίνονται στο 40% περίπου; Την ίδια ώρα που οι γιατροί των Κέντρων Υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων στις υγειονομικές μονάδες στις οποίες υπηρετούν, τους επιβάλλεται επιπλέον να καλύψουν κενά και σε άλλες μονάδες! Ακόμα, για το Κέντρο Εφημερίας Λογγάς, πρόσφατη καταγγελία υγειονομικών αναφέρει πως «δεν εφημερεύει κάθε μέρα, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί».

Τι και αν επικρατεί η ίδια κατάσταση με τα ασθενοφόρα σε Κέντρα Υγείας του νομού, όπου λόγω έλλειψης οδηγών και διασωστών, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στρατιώτες που δεν γνωρίζουν βασικούς κανόνες μετακίνησης ασθενών;

Μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση. Όσο και αν προσπαθούν να προβάλλουν μια «μαγική» εικόνα, η ίδια η ζωή αποδεικνύει πως έχει διαμορφωθεί μια εγκληματική κατάσταση. Μόλις πρόσφατα αναδείχθηκε το τραγικό περιστατικό με καρκινοπαθή στην Κρήτη, που αυτοκτόνησε, επειδή δεν ξεκινούσε η θεραπεία του! Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας έχει σταματήσει να λειτουργεί το Ογκολογικό τμήμα, αφού δεν υπάρχει γιατρός.

Σε αυτήν την εγκληματική κατάσταση, έχουν βάλει την υπογραφή τους όλες οι κυβερνήσεις.

Το όψιμο ενδιαφέρον των βουλευτών της ΝΔ στην Μεσσηνία, για την κατάσταση της Υγείας στο νομό, μόνο ως «πάσα» μπορεί να χαρακτηριστεί προς την κυβέρνηση για να αυτοπροβληθεί ως αυτή που «σκύβει πάνω από τα προβλήματα».

Γιατί την ίδια ώρα, που κάνουν ότι κόπτονται για την Υγεία, ψηφίζουν νόμους που προωθούν τα «νοσοκομεία ΑΕ», διαφημίζοντας τα απογευματινά ιατρεία και τους τιμοκατάλογους της ντροπής! Οι ελλείψεις και η υποστελέχωση στις δομές Υγείας στην Μεσσηνία είναι αποτέλεσματης πολιτικής που έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν και που αντιμετωπίζει την Υγεία με όρους κόστους – οφέλους. Ας μην κάνουν, λοιπόν, ότι «δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα».

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον λαό να αντιπαλέψει αυτό το έγκλημα διαρκείας, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Αποδυναμώνοντας τόσο τη ΝΔ όσο και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση, και ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, που όχι μόνο την αποκαλύπτει, αλλά προβάλλει και τη διέξοδο για ένα σύστημα Υγείας στο ύψος των λαϊκών αναγκών και των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η πρόοδος της επιστήμης, για απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση όλων, χωρίς η υγεία να εξαρτάται από την τσέπη τους».

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ρωσία: Οι αρχές της Μόσχας προειδοποιούν να μην γίνει καμιά διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σοκάρει η καταγγελία γιατρών του ΕΣΥ για το νοσοκομείο της Καλαμάτας: «Χωρίς γιατρό οι παθολογικές κλινικές – Έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Καύσωνας: «Πρωταθλήτρια» στη ζέστη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Μεσσηνία – Υψηλές θερμοκρασίες και το Σάββατο – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού στην Καλαμάτα

Συνεχίζονται για 5η συνεχόμενη μέρα οι καταγραφές υψηλών θερμοκρασιών από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στη Σκάλα Μεσσηνίας καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία

Καύσωνας διαρκείας δοκιμάζει τις αντοχές: 40αρι και την Παρασκευή στη Μεσσηνία – Στο «κόκκινο» η Πελοπόννησος έως και τη Δευτέρα – Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες

Δείτε επίσης