Υποσχέσεις Μαντά για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας – «Διασφαλίσεις» ζητά ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου

15 Μαρτίου 2024

Την ανάγκη να διατηρηθεί η σημερινή τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Κυπαρισσίας «και να δοθούν οι απαραίτητες διασφαλίσεις για αυτό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλή Μαντά.

Προηγουμένως, ο κ. Μαντάς είχε υποσχεθεί στον κ. Πετρόπουλο ότι «στη νέα του μορφή το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα διατηρήσει την ίδια ακριβώς δικαστική ύλη», παρά το γεγονός ότι «διοικητικά το δικαστήριο θα υπάγεται στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας βάσει των προβλέψεων του νέου δικαστικού χάρτη».

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση του κ. Μαντά σημειώνεται:

«Για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων) με βάση τον νέο δικαστικό χάρτη που διαμορφώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης για όλη την επικράτεια, συναντήθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Θ. Πετρόπουλο.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μαντάς μετέφερε στον κ. Πετρόπουλο τα νέα δεδομένα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη μετατροπή του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο εξαρτώμενο από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, σύμφωνα με τα οποία στη νέα του μορφή το Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας θα διατηρήσει την ίδια ακριβώς δικαστική ύλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν και διοικητικά το δικαστήριο θα υπάγεται στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας βάσει των προβλέψεων του νέου δικαστικού χάρτη, ουσιαστικά θα συνεχίσει να επιτελεί ακριβώς το ίδιο έργο που επιτελούσε έως σήμερα, χωρίς να υπάρχει προοπτική περιορισμού ή υποβάθμισης της λειτουργίας του.

Πέρα από τη δικαστική ύλη, ζητούμενο αποτελεί να συνεχίσει να έχει το ίδιο δικαστικό εύρος, καλύπτοντας δηλαδή την ίδια γεωγραφική περιοχή. Αναγκαία επίσης είναι η παραμονή των υπαλλήλων στις σημερινές θέσεις εργασίας τους, παρά το γεγονός ότι οι οργανικές τους θέσεις θα μεταφερθούν στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Όσον αφορά στο Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων), δεδομένου ότι στον νέο δικαστικό χάρτη δεν προβλέπεται η λειτουργία ειρηνοδικείων, καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μετατραπεί σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν δύο βασικοί παράγοντες οι οποίο σχετίζονται αφενός με τη στέγαση του δικαστηρίου, η οποία γίνεται σε ακίνητο που έχει παραχωρηθεί από ιδιώτη, άρα τα λειτουργικά κόστη είναι περιορισμένα, αφετέρου η λειτουργία του εξυπηρετεί μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή με σημαντικό πληθυσμιακό μέγεθος.

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος μετέφερε στον κ. Μαντά τις ανησυχίες του Δικηγορικού Συλλόγου για τον νέο δικαστικό χάρτη, γεγονός που έχει οδηγήσει τους δικηγόρους της περιοχής σε πολύμηνη αποχή. Επιπλέον ενημέρωσε τον βουλευτή για τις πάγιες θέσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων περί μη κατάργησης κανενός δικαστικού σχηματισμού, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διατήρηση των αρμοδιοτήτων του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Παράλληλα διατύπωσε την ανάγκη να διατηρηθεί η σημερινή τοπική αρμοδιότητα του δικαστηρίου και να δοθούν οι απαραίτητες διασφαλίσεις για αυτό, ενώ για το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να παραμείνει και αυτό σε πλήρη λειτουργία».

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

14 συλλήψεις σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση σε Καλαμάτα και Μεσσήνη – Κατασχέθηκαν ναρκωτικά και όπλα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τατούλης για τα ζητήματα της υγείας στη Μεσσηνία: Ζητά από τον Πτωχό «να μην προτάξει την κομματική του ταυτότητα» και να στείλει «μήνυμα» στην κυβέρνηση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Π. Μαντάς: «Μόνο η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα λέγεται Kalamata Olives απαντά το Υπουργείο και προειδοποιεί για πρόστιμα σε τυχόν παραβάτες»

Μόνο πιστοποιημένες επιχειρήσεις επιτραπέζιας ελιάς μπορούν να κάνουν χρήση των προστατευόμενων ενδείξεων «Ελιά Καλαμάτας» και «KALAMATA OLIVES», διαφορετικά διατρέχουν τον κίνδυνο επιβολής

Δείτε επίσης