Στο «μικροσκόπιο» τα αρχεία του Βασιλιά Νέστορα: Η γραμμική Β της Πύλου στο έργο των διεθνούς φήμης αρχαιολόγων Louis Godart και Anna Sacconiστο

21 Μαρτίου 2024

​Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την Τετάρτη, στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, το δίτομο έργο των Louis Godart και Anna Sacconi «Les archives du roi Nestor. Corpus des inscriptions en linéaire B de Pylos» (Τα αρχεία του Βασιλιά Νέστορα. Το σώμα των πινακίδων σε Γραμμική Β της Πύλου).

Οι δύο τόμοι και μία μονογραφία με την ίδια θεματική, του διακριμένου ακαδημαϊκού Louis Godart, αναφέρονται στις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Γραφής Β της Πύλου, όπως τις ερεύνησαν και τις κατέγραψαν οι δύο διαπρεπείς Ιταλοί αρχαιολόγοι.

Η υπουργός Πολιτισμού κατά την ομιλία της, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «πάνω από μισό αιώνα από την ανακάλυψη των επιγραφών της Γραμμικής Β στην Πύλο, ο Louis Godart έρχεται να συγκεφαλαιώσει, σε ενιαία έκδοση, το σύνολο του πινακίδων που βρέθηκαν σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, τα 3/4 των οποίων προέρχονται από τα Αρχεία του Παλατιού».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ομιλία της στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή

«Το δίτομο έργο», προσέθεσε η υπουργός Πολιτισμού «παρουσιάζει το σύνολο των διοικητικών εγγράφων της Πύλου σε Γραμμική Β», υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτή την έκδοση οι συγγραφείς ταυτοποιούν συστηματικά τους γραφείς, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν, δίνουν πολύτιμες και νέες πληροφορίες για τη λειτουργία της ανακτορικής διοίκησης, ενώ «παρουσιάζουν πινακίδες με αλφαβητική σειρά».

«Αυτό» ανέφερε η κα Μενδώνη «οδηγεί τους συγγραφείς στην αναχρονολόγηση των πινακίδων της Πύλου», που για τους αρχαιολόγους έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Το αν η πρόταση των συγγραφέων τελικά γίνει αποδεκτή», συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού «θα κριθεί στο μέλλον, μέσα από τον επιστημονικό διάλογο. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα σήμερα είναι ότι το έργο αυτό αποτελεί πλέον βιβλίο αναφοράς, στο οποίο υποχρεωτικά θα ανατρέχει κάθε μελλοντική έρευνα για τις επόμενες γενιές των Μυκηναϊκών Σπουδών».

«Το τεράστιο έργο και η αναθεώρηση της καθεστηκυίας άποψης την οποία προτείνει ο συγγραφέας», είπε καταλήγοντας η κα Μενδώνη «μας υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για τις Πινακίδες της Πύλου και τις Αιγαιακές Επιγραφές γενικότερα δεν έχει τελειώσει».

Ο Louis Godart κατά την ομιλία του στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κεχαγιά: Ο κ. Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι ο κ. Καραμανλής φοβάται για ποινικές ευθύνες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στους τελικούς της Volleyleague Ανδρών προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λ. Μενδώνη: Στηρίζουμε έμπρακτα το ελληνικό τραγούδι, τους Έλληνες συνθέτες και θωρακίζουμε την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς

«Για πρώτη φορά περιλαμβάνονται ρυθμίσεις ιδιαίτερα σημαντικές για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ελληνική μουσική και το ελληνόφωνο τραγούδι» τόνισε

Δείτε επίσης