Η Χαμάς «μελετά» την πρόταση του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

9 Απριλίου 2024

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι θα «μελετήσει» ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός διάρκειας αρκετών εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, παρά το ότι δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματά του.

Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, έβαλαν στο τραπέζι πρόταση τριών σταδίων, το πρώτο από τα οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, διευκρίνισε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Διαβεβαιώνοντας πως «εκτιμά» τις προσπάθειες των μεσολαβητών και «εύχεται» να κλειστεί συμφωνία, το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης ανέφερε σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι Ισραηλινοί «δεν ικανοποίησαν κανένα» από τα αιτήματα του ίδιου και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

«Παρ’ όλ’ αυτά, η ηγεσία του κινήματος θα μελετήσει την πρόταση (…) και θα ενημερώσει τους μεσολαβητές για την απάντηση» του κινήματος, αναφέρει η ανακοίνωση, καθώς οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται για τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ -αύριο Τετάρτη-, με την οποία τερματίζεται ο μήνας του ραμαζανιού, που ίσως ήταν ο πιο δύσκολος που βίωσε ποτέ η Λωρίδα της Γάζας.

Εκτός της κατάπαυσης του πυρός για έξι εβδομάδες, η πρόταση προβλέπει επίσης αρχικά την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο κάθε ημέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την πηγή του AFP στη Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια σε όλο τον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επιμένοντας πως επ’ ουδενί θα συμφωνήσει σε οριστική κατάπαυση του πυρός και στην απόσυρση των στρατευμάτων του από το σύνολο του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου, το Ισραήλ ανακοίνωσε προχθές Κυριακή την αναδίπλωση μονάδων του που επιχειρούσαν στη Χαν Γιούνις (νότια), επίκεντρο των μαχών τους τελευταίους μήνες, ενώ χθες Δευτέρα γνωστοποίησε πως εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας 419 φορτηγά με επισιτιστική βοήθεια, ο υψηλότερος αριθμός αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ έκρινε ότι είναι «κατάλληλη στιγμή» για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – κάτι πάντως που δεν εμπόδισε τη συνέχιση των αεροπορικών βομβαρδισμών τη νύχτα, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να καταγγέλλει νέο πολύνεκρο αεροπορικό πλήγμα στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου.

Ερωτηθείς σχετικά από το BBC, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε πιο «αισιόδοξος» απ’ ό,τι πριν από μερικές ημέρες, προσθέτοντας ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις απέχουν ακόμα πολύ από το να έχουν φθάσει στην «τελική ευθεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Navarino Pet Community: Διήμερο υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στην Costa Navarino στις 10-12 Μαΐου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΤτΕ: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους έως το 2030

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Δείτε επίσης