Επιστολή Ερντογάν στον Πάπα Φραγκίσκο

13 Απριλίου 2024

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο, με αναφορές στον πόλεμο στη Γάζα, την Ουκρανία, την ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία και τις διμερείς σχέσεις της ‘Αγκυρας με το Βατικανό.

Την επίστολη παρέδωσε στον Ποντίφικα, κατά την επίσκεψή του στην Αγία Έδρα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

«Η Τουρκία, ενώ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 έχοντας ως σύνθημα της ανθρωπιστικής διπλωματίας, ήταν επίσης, και συνεχίζει να είναι, στην πρώτη γραμμή στην υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή των αθώων Παλαιστινίων αμάχων και του δίκαιου αγώνα τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος στην επιστολή του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι «είναι αδύνατο να εγκαθιδρυθεί διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς μια δίκαιη λύση στη σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραήλ», επαναλμβάνοντας πως πρέπει να αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και γεωγραφικά ενιαίο παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα οι ισραηλινές επιθέσεις χωρίς διακρίσεις στη Γάζα, όπου σημειώνονται θάνατοι από ασιτία λόγω της αποτυχίας παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, και οι παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει τον τρίτο χρόνο του, απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει σε συνεργασία και συντονισμό», σημειώνει ο πρόεδρος Εντογάν.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρεται στην απειλή του αντι-ισλαμισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας: «Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις πρόσφατες τάσεις που απειλούν την διακοινοτική ειρήνη και σταθερότητα, όπως η ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, οι οποίες εξαπλώνονται παγκοσμίως, ο κόσμος μας, περισσότερο από ποτέ στην Ιστορία, έχει ανάγκη από ορθολογικές πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και δρώντες που μπορούν να διεξάγουν διάλογο με όλα τα μέρη, υπό όλες τις συνθήκες».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Ερντογάν σημειώνει: «Με αυτή τη νοοτροπία, είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε περαιτέρω το διάλογο και τη συνεργασία μας με την Αγία Έδρα για την προώθηση μιας κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας κατανόησης, στη βάση των κοινών ανθρώπινων αξιών μας και του στόχου μας να υπηρετήσουμε την παγκόσμια ειρήνη».

ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

 Συνελήφθη άνδρας για αρπαγή ατόμου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Την Κυριακή η εθελοντική δράση «Let’s do it 2024» – Τα σημεία δράσεων στον δήμο Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Δείτε επίσης